nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Glavni igralec sprva ni sprejel vloge v filmu Napoleon

18. 11. 2023; 06.00
Avtor: STA
Joaquin Phoenix SAG

Presenetljivo bo, če Joaquin Phoenix ne bo osvojil oskarja za najboljšega igralca. foto: Profimedia

Hollywoodski zvezdnik Joaquin Phoenix je okleval, preden je sprejel glavno vlogo v novem filmu Ridleyja Scotta Napoleon.

"Ridley je bil v moji karieri zelo pomemben. Zelo ga občudujem," je povedal Phoenix. Kot je pojasnil, mu je režiser omogočil sodelovanje v filmu Gladiator. Film, v katerem je igral neusmiljenega cesarja Komoda, je leta 2000 pomenil njegov mednarodni preboj.

Po Phoenixovih besedah pri filmu ne gre za zgodovinsko biografijo, ampak se film osredotoča na značaje glavnih junakov in njihova čustva.

Sam si sicer želi še več filmov o Napoleonu. Gre namreč za zelo zanimiv lik, o katerem je mogoče povedati marsikaj. "Vsako leto bi morali posneti nov film o Napoleonu," meni igralec.

Joaquin Phoenix v Londonu foto: Profimedia

V filmu Napoleon je oskarjevec zaigral skupaj z Vanesso Kirby. Britanska igralka je prevzela vlogo Josephine de Beauharnais, žene najmočnejšega vladarja v Evropi v 19. stoletju. Njun eksplozivni odnos v zgodbi 85-letnega režiserja Scotta igra pomembno vlogo.

Film je svetovno premiero doživel v torek v vojaškem muzeju v Parizu. Prvi odzivi Francozov na film so bili po pisanju francoske tiskovne agencije AFP mešani.

Prve kritike so bile sicer soglasno naklonjene velikim bojnim prizorom v filmu, vendar nekateri francoski kritiki in strokovnjaki niso bili navdušeni nad upodobitvijo njihove najslavnejše zgodovinske osebnosti. Zgodovinar Patrice Gueniffey je za revijo Le Point dejal, da Scott "očitno ne mara Napoleona".

"Pred nami je karikatura ambiciozne korziške pošasti, čemernega kmetavza, ki se mu gnusi tudi njegova žena Josephine," je dejal Gueniffey, ki se ne strinja niti z "izmišljeni" statistikami na koncu filma, da je Napoleon odgovoren za tri milijone smrtnih žrtev.

Film se zaključi z Napoleonovim porazom v bitki pri Waterlooju, kar pa je po Gueniffeyjevem mnenju dokaz, da je v Angliji rojeni Scott "zelo protifrancosko in zelo proangleško usmerjen".

O filmu so svoje mnenje zapisali še nekateri. "(Scottov) pogled na človeka ni laskav, vendar ne zanemarja niti tistega, kar ga je naredilo velikega," je zapisal recenzent Jean-Philippe Gunet na portalu X.

Emilie Robbe, strokovnjakinja za Napoleona iz francoskega vojaškega muzeja, je v videoposnetku na YouTubu povedala, da Napoleon nikoli ni streljal na piramide v Egiptu, britanski zgodovinar Dan Snow pa, da Napoleon ni bil prisoten pri usmrtitvi Marije Antoanete, s katero se začne film.

Scott se je že odzval na takšno preverjanje dejstev. "Živite," je dejal na straneh revije New Yorker.

Film Napoleon na spored slovenskih kinematografov prihaja 23. novembra.

Joaquin Phoenix kot Napoleon v istoimenskem filmu. FOTO ARHIV FILMA foto: Arhiv filma

prejšnji članek
Tri sestre: Bo nova turška serija tudi vas spravila v jok?
Svet slavnih
Tri sestre: Bo nova turška serija tudi vas spravila v jok?
naslednji članek
Do sveže in mladostne kože s kisikovo nego obraza
Moda&Lepota
Do sveže in mladostne kože s kisikovo nego obraza