cg_zdravstveni_domovi
Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali za skoraj milijardo evrov

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Srajco gospoda Darcyja iz Prevzetnosti in pristranosti prodali za 25.000 funtov

6. 3. 2024; 05.00
Avtor: STA
Prevzetnost in pristranost

Prizor iz serije Prevzetnost in pristranost foto: Profimedia

Srajco, ki jo je v enem najbolj znanih prizorov iz priljubljene britanske serije Prevzetnost in pristranost nosil premočeni Colin Firth v vlogi Fitzwilliama Darcyja, so na dražbi v Londonu prodali za 25.000 funtov. Kos oblačila je še presegel pričakovanja, ki so se gibala med 7000 in 10.000 funti.

Prizor, v katerem Darcy nosi belo srajco, sploh ni del romana Jane Austen, po katerem je BBC leta 1995 posnel nadaljevanko, a je postal eden najbolj znanih televizijskih odlomkov vseh časov. Prikazuje enega od dveh osrednjih likov serije, kako se po osvežitvi v jezeru v premočeni srajci sprehaja proti dvorcu in pri tem naleti na svojo simpatijo Elizabeth Bennet, ki jo je zaigrala Jennifer Ehle. Prizor, ki je številne gledalce prikoval pred zaslone, so nato še večkrat posneli v prirejeni obliki, med drugim v televizijski seriji Bridgerton in filmu Dnevnik Bridget Jones.

Skoraj 30 let po nastanku izvirnika so za srajco v torek zvečer na dražbi v Londonu iztržili 25.000 funtov. Gre sicer za le eno od več srajc, ki so jih uporabili med snemanjem. Eno so že v preteklosti prodali na dražbi, tretja pa ostaja v arhivu podjetja Cosprop, ki se ukvarja z izdelavo filmskih kostumov, še piše BBC. Znamenita srajca je sicer le ena od več kot 60 kosov oblačil iz filmov in serij, ki so šle v torek na dražbo, od katere bo šel celoten izkupiček v dobrodelne namene.

prejšnji članek
RTV Slovenija Miši Molk podelila priznanje za življenjsko delo
Svet slavnih
RTV Slovenija Miši Molk podelila priznanje za življenjsko delo
naslednji članek
Njeni nasveti: Kako izbrati odtenek rdeče šminke, ki vam bo najbolj pristajal?
Moda&Lepota
Njeni nasveti: Kako izbrati odtenek rdeče šminke, ki vam bo najbolj pristajal?
#obraziavenija
obraziavenija