Konoplja
Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo z umetnimi kemikalijami

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c
Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 milijonov evrov, tožbe in ovadbe padle

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Mesojedka, ki ne privablja le žuželk, ampak tudi dekleta

20. 9. 2023; 07.00
Avtor: V.M.
nepenthes-bokorensis

Nepenthes bokorensis foto: zajem zaslona

Ne, ne gre za šalo, čeprav se boste po prebranem strinjali, da vest o mesojedki sodi naravnost v rubriko 'Saj ni res, pa je'.

Recimo bobu bob. Mesojeda rastlina na fotografiji po obliki spominja na moški spolni ud. Ja, penis. Ne gre za fotomontažo, pač pa čisto pravo vrčasto mesojedko, ki raste v hribovitih in goratih predelih južne Kambodže. Ob nedavnem množičnem pojavljanju v tujih medijih so zanimivo rastlino označili kot mesojedko Nepenthes holdenii, a kot sta za Live Science razložila naravoslovni fotograf Jeremy Holden in botanični ilustrator François Mey, gre za njeno tesno povezano vrsto - Nepenthes bokorensis, ki je bila prvič uradno opisana šele leta 2009.

Značilnost vrčastih mesojedih rastlin so seveda zanimivi cvetovi, s katerimi privabljajo nesrečne žuželke. A kot poročajo okoljevarstveniki iz Kamodže, novejša eksotična vrsta mesojedke ne privablja le žuželk, pač pa tudi zaskrbljujoče število pohodnic, ki redke rastline nabirajo, da bi se z njimi fotografirale. Zanimanje za rastline v obliki penisa je bilo v lanskem letu tako veliko, da je vlada objavila prošnjo, naj prenehajo s tovrstnim početjem.

Kamboško ministrstvo za okolje je namreč na družbenem omrežju objavilo fotografije treh mladih žensk, ki so nabirale vrčaste rastline in se zabavale ob hudomušnem poziranju. "Kar počnejo, je narobe in prosim, da tega v prihodnje ne počnete več!" so sporočili v objavi na Ministrstvu za okolje ter ljudem potrkali na vest z zahvalo, ker ne uničujejo naravnih virov.

Na portalu Daily Mail so sicer objavil manj spodben video, na keterem so mladenke divje grabile po rastlinah in pozirale ob spuščanju nenavadnih zvokov, s katerimi so zagotovo prestrašile divje živali.

Rastline ogroža širjenje turizma

Glede na študijo iz leta 2021, objavljeno v Cambodian Journal of Natural History, so naravni habitati mesojedih rastlin v Kambodži upadli zaradi širitve kmetijstva na zasebnih zemljiščih in širitve turizma na zaščitena območja. Botanični ilustrator François Mey je opozoril, da čeprav je falični videz rastlin "zabaven", bi njihovo nabiranje lahko ogrozilo njihovo preživetje. "Če si ljudje tako močno želijo ustvarjati selfije s to rastlino, potem naj to storijo brez trganja vrčev, saj jih rastlina potrebuje za hranjenje."

prejšnji članek
Kingstonov Dare in Tinkara Kovač prepletena z besedami in prsti
Svet slavnih
Kingstonov Dare in Tinkara Kovač prepletena z besedami in prsti
naslednji članek
Isaac Palma se podaja v vinogradniške vode
Svet slavnih
Isaac Palma se podaja v vinogradniške vode