vida-trotovšek
Jana

Vidinih 100 let: Smeh je pol zdravja

Izidor Krivec
Necenzurirano

Razkrivamo: tožilstvo blokiralo hrvaški prevzem Celjskih mesnin

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Po dolgi bolezni umrl italijanski modni oblikovalec Roberto Cavalli

13. 4. 2024; 07.00
Avtor: STA
858313_057-cav

Roberto Cavalli in 44 let mlajša Sandra Nilsson Bergman sta par že 15 let. foto: Profimedia

Po dolgi bolezni je doma v Firencah v 83. letu umrl italijanski modni oblikovalec Roberto Cavalli. Zaslovel je v sedemdesetih letih 20. stoletja zaradi eksotičnih vzorcev njegovih kreacij, krzna, perja ter kavbojkah z obledelim učinkom, inspiracijo in navdih pa je črpal iz občudovanja divjih živali.

"Roberto je od skromnih začetkov v Firencah uspel postati svetovno priznano ime, ki ga vsi ljubijo in spoštujejo," je v objavi na Instagramu zapisala njegova modna hiša. Cavallijeva zapuščina bo živela naprej zaradi njegove ustvarjalnosti, ljubezni do narave in njegove družine.

Moda ga je zanimala že od malih nog, prihajal je iz družine, znane po umetnosti in ustvarjalnosti. Njegov dedek Giuseppe Rossi je bil član skupine slikarjev Macchiaioli, katerih dela so razstavljena v svetovno znani mestni galeriji Uffizi, so zapisali.

S študijem tekstilnega tiska je začel na lokalnem umetniškem inštitutu, preden je izumil novo tehniko tiskanja na usnje, ki mu je prinesla naročila znamk Hermès in Pierre Cardin. Svojo prvo kolekcijo je predstavil pri 30 letih, preden je leta 1972 odprl svoj prvi butik v Saint Tropezu v Franciji.

Roberto Cavalli foto: Profimedia

Ena njegovih prvih strank je bila igralka Brigitte Bardot. Tudi druge zvezdnice so nosile njegova oblačila, kar mu je prineslo še večjo slavo. Oblikoval je moška in ženska oblačila, dodatke, očala, ure, nakit, parfume, spodnje perilo, čevlje in kopalke ter lansiral založbo kavbojk in otroške kolekcije.

Cavalli se je poročil s prvo spremljevalko Miss Universe, imel je vijoličast helikopter in toskanski vinograd, oboževal je ferrarije, debele cigare in ukrojene srajce, ki so bile odpete, pa je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Dodali so še, da je imela Cavallijeva kariera vzpone in padce, znašel se je namreč tudi v središču dolgotrajnega sojenja v Italiji zaradi davčne goljufije, ki se je končalo z njegovo oprostitvijo. Tudi njegovo podjetje je začelo beležiti izgubo, zaradi česar je bil leta 2015 prisiljen prodati večino delnic.

prejšnji članek
Skrito v raju: Kakšen je Matej Zemljič za štirimi stenami?
Svet slavnih
Skrito v raju: Kakšen je Matej Zemljič za štirimi stenami?
naslednji članek
Arnold Schwarzenegger po operaciji na srcu
Svet slavnih
Arnold Schwarzenegger po operaciji na srcu
#nasazenazenska
nasazenazenska