benifer
Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000
Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in Dodikovega tajkuna? Boj za državni kamnolom.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Kaj imajo skupnega bes in mačke?

12. 5. 2016; 12.30
Avtor: Lara Jelen/Zarja
mačka
Mačke v resnici lahko povzročajo pretirano vzkipljivost pri ljudeh. Ali so vaši izbruhi besa morda posledica toksoplazmoze?

"Obstaja veliko načinov, kako vas lahko vaša mačka razjezi. Lahko vam popraska nov kavč, se usede na vašo računalniško tipkovnico – ali pa na vas prenese parazite, ki lahko povzročijo eksplozivno jezo," je v znanstveni reviji New Scientist zapisal novinar Brian Owens. Mislil je je seveda na toksoplazmozo, strah in trepet nosečnic, pri katerih lahko okužba povzroči splav, prezgodnji porod ali mrtvorojenega otroka. To velja le, kadar ženska prvič zboli za toksoplazmozo med nosečnostjo. Kot kaže, pa toksoplazmoza tudi sicer ni nekaj, kar bi želel človek imeti. Znakov okužbe sicer pogosto sploh ni, se pa lahko posledice pokažejo na nekatere druge, precej neprijetne načine, predvsem tako, da še pomislili ne bi, da je za vse kriv neki čuden zajedavec.

Pri ljudeh lahko povzroča izbruhe jeze. Toksoplazmoza je sistemsko obolenje, ki ga povzroči zajedavec Toxoplasma gondii. Ta je v izločkih okuženih mačk in v okuženem mesu. Okuži se lahko vsak, pri čemer večina nima nobenih bolezenskih znakov, zato marsikdo sploh ne ve, da je okužen, kar pa ne pomeni, da mu okužba ne povzroča kupa preglavic. Eno izmed zadnjih znanstvenih dognanj, do katerega se je dokopal Emil Coccaro s kolegi, je ravno pred kratkim povezalo toksoplazmozo s psihološko motnjo, ki jo strokovnjaki imenujejo interminentna eksplozivna motnja (IED). Ljudje z njo se pogosto soočajo z izbruhi jeze. Odkritje med stroko ni povzročilo presenečenja, saj je že kar nekaj časa znano, da T. gondii spremeni obnašanje organizmov, ki se z njim okužijo. Tudi okuženi glodavci postanejo drznejši in zato lažji ulov za mačke.


Paul Ewald, evolucijski biolog na univerzi v Louisvillu v Kentuckyju, je odkritje Emila Coccara in njegovih kolegov z Univerze v Chicagu označil kot smiselno. Coccaro pa medtem pravi, da njegovi dokazi kažejo zgolj na povezavo med toksoplazmozo in agresijo. Meni, da obstaja možnost, da so agresivni ljudje dovzetnejši za to okužbo, ker je pri njih večje tveganje, da mesa ne skuhajo dovolj ali si rok ne umivajo dovolj temeljito. Kot enega izmed načinov, kako bi lahko zagotovo dokazali povezavo med IED in toksoplazmozo, izpostavlja zdravljenje toksoplazmoze pri osebah z IED. Če bi se skupaj z okužbo pozdravila tudi psihološka motnja IED, bi bil to najpopolnejši dokaz za njuno povezanost. Žal pa je te parazite izredno težko odstraniti iz človekovega telesa.

Okužena več kot tretjina svetovnega prebivalstva?!

Glavni prenašalci toksoplazmoze so mačke. Ljudje se lahko okužimo, če pridemo v stik s predmeti, onesnaženimi z mačjimi izločki (npr. delo na vrtu), ali s premalo kuhanim oziroma pečenim mesom, okuženim s T. gondii. Predvidevajo, da naj bi bila s toksoplazmozo okužena kar tretjina svetovnega prebivalstva. Okužba se med ljudmi ne prenaša, ko pa se zajedavec enkrat naseli v človekove možgane, lahko tam ostane do konca njegovega življenja. Zdravila za zdravljenje toksoplazmoze, s katerim bi zajedavca odstranili iz telesa okužene osebe, še niso odkrili. Poleg IED lahko povzroča nekatere druge psihološke motnje, znano pa je tudi, da se osebe s toksoplazmozo slabše odzivajo (imajo daljši reakcijski čas), zaradi česar obstaja večja nevarnost vpletenosti v prometno nesrečo.

Najbolje je, če jo preprečimo

Ker strokovnjaki toksoplazmozo povezujejo z marsikaterimi zdravstvenimi preglavicami, je še najbolj priporočljivo, da se ji poskusimo izogniti. To nam bo najbolj zagotovo uspelo z izogibanjem vsakršnemu stiku z mačjimi iztrebki. Ker so ti lahko na vrtu, je smotrno pri delu z zemljo uporabljati rokavice oziroma si ob vsakem stiku z njo temeljito umiti roke. Temeljito umijte tudi zelenjavo in sadje, preden ju pojeste, ter pazite, da ne boste uživali premalo kuhanega ali pečenega mesa. Tudi svojo mačko lahko okužite s parazitom, če jo hranite z mesom, ki je bilo premalo toplotno obdelano, zato ji raje dajajte brikete in konzerve.

prejšnji članek
Soda, kis in sol – pa bo dom kot nov
Življenjski slog
Soda, kis in sol – pa bo dom kot nov
naslednji članek
Zakaj se Madonne otroka izogibata?
Svet slavnih
Zakaj se Madonne otroka izogibata?