zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Prepoznajte smrtno nevarno vnetje ter preprečite zaplete

10. 2. 2023; 03.00
Avtor: Tea Dečman
ZDRAVNIK, ČREVO, SLEPIČ

ZDRAVNIK, ČREVO, SLEPIČ foto: Dreamstime

Vnetje slepiča je eden izmed najpogostejših vzrokov bolečine v trebuhu in večkrat morajo kirurgi slepo črevo operativno odstraniti.

Slepo črevo je začetni del debelega črevesa; je na prehodu, kjer se tanko črevo izteka v debelo črevo. Na svojem koncu je podaljšano v tanek slepič, dolg približno osem centimetrov, lahko tudi manj ali več. Pri nekaterih ljudeh je dolg celo do 20 centimetrov. Slepo črevo je nekakšna posoda za vretje, kjer bakterije razkrajajo sestavine v hrani, ki jim prebavni sokovi v črevesu niso kos ali jih tanko črevo ni vsrkalo. To je rastlinska celuloza ali druge grobe in neprebavljive sestavine hrane, ki se tukaj lahko zadržijo več ur ali dni.

Zakaj se slepič vname

Slepič se vname, kadar ga kaj zamaši ali se napolni z odpadnimi snovmi. Zaradi zapore v slepiču zastaja sluz, ki jo bakterije spremenijo v gnoj. V vnetje slepiča lahko vodi uživanje bogate in težko prebavljive hrane, ki se v slepem črevesu dolgo zadržuje. Vnetje je lahko zelo nevarno, celo smrtno, če pravočasno ne poiščemo zdravniške pomoči, saj nastali ognojek lahko prodre v trebušno votlino. Vsebina slepiča se razlije po trebušni votlini, s tem pa se vnetje in okužba razlijeta po trebuhu.

Kako prepoznati, da gre za vnetje slepiča

Da se boste pravočasno odzvali in poiskali zdravniško pomoč, je dobro vedeti, kateri so značilni simptomi za vnetje slepiča. Ti so sicer pogosto podobni nekaterih drugim trebušnim boleznim, kot so trebušne viroze, zaužitje hrane, ki vam ni dobro dela, in podobno, a z dovolj znanja in previdnosti boste lahko sami ocenili, ali obstaja verjetnost, da gre za vnetje slepiča in ali je čas, da obiščete zdravnika. V večini primerov se akutno vnetje slepiča razvije v 24 urah. Kadar se težave pojavljajo 48 ur ali celo dlje, je zelo malo verjetno, da gre za vnetje slepiča. Znaki, ki kažejo nanj, pa so naslednji: povišana telesna temperatura, ki običajno ne preseže 38 stopinj Celzija; bolečina, ki je najprej razširjena po skoraj vsem trebuhu, pozneje pa se pojavlja bolj locirano, sprva okrog popka, pozneje pa se preseli v spodnji desni del trebuha, kjer je slepič; bruhanje in izguba apetita ter driska ali zaprtje.

prejšnji članek
Paraliza spanja: Ko ponoči nastopita groza in panika
Zdravje
Paraliza spanja: Ko ponoči nastopita groza in panika
naslednji članek
Proti vnetju sinusov pomaga laneni obkladek
Zdravje
Proti vnetju sinusov pomaga laneni obkladek