Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar
Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Čiščenje doma pozitivno vpliva na vaše duševno zdravje

28. 4. 2023; 02.00
Avtor: M. D. / revija Bodi zdrava
telovadba podloga, čiščenje

telovadba podloga, čiščenje foto: Dreamstime

Spomladansko čiščenje je najboljša priložnost, da se psihično in fizično prebudite.

Čiščenje je odlična vadba za celotno telo. Toda to še ni vse. S čiščenjem doma se znebite odvečne navlake, hkrati pa to pozitivno vpliva tudi na vaše duševno stanje. Občutek, ko je na koncu vse čisto, urejeno in brez starega balasta, je namreč neprecenljiv.

Načrtovanje je zelo pomembno

Zelo pomembno pri spomladanskem čiščenju vsakega doma je načrtovanje, ki vam bo prihranilo tako čas kot živce – pomemben temelj torej, preden se sploh lotite čiščenja. Za lažje, temeljitejše in hitrejše spomladansko čiščenje smo za vas pripravili seznam pripomočkov, ki jih morate nujno imeti pri roki, ko se odločite za temeljito spomladansko čiščenje.

spomladansko čiščenje foto: Dreamstime


Potrebni pripomočki:

  • gospodinjske rokavice,
  • krpe, gobe za čiščenje ipd.
  • vedro z razredčenim univerzalnim čistilom,
  • sesalnik in krpe za prah,
  • metlo za čiščenje tal oz. vlažne krpice za čiščenje tal,
  • čistilo za steklo,
  • čistilo za WC-školjko in obešanko za WC-školjko,
  • čistilo za odstranjevanje vodnega kamna ali kis,
  • staro zobno ščetko,
  • čistilo za kopalnico,
  • čistilo za kuhinjo,
  • sredstvo za nego pohištva,
  • dezinfekcijski sprej in dezinfekcijske robčke.


Kdaj se lotiti spomladanskega čiščenja

Priznati je treba, da ni prav vsak dan primeren za spomladansko čiščenje. Predlagamo vam, da zaupate svojim občutkom in čistiti začnete takrat, ko boste v svojem koledarju našli dovolj prostega časa za osvežitev dóma. Ob tem si predvajajte svojo najljubšo glasbo, da boste dobili dodaten zagon. Pripravite seznam in vse potrebne pripomočke za čiščenje ter premislite, katere prostore želite najprej počistiti – nato se čiščenje lahko začne!

Ne pozabite: skupaj zmoremo več

Nekateri naredijo velik nered, preden se lotijo čiščenja, drugi pa čistijo urejeno in sistematično. Ne glede na to, kako se lotite spomladanskega čiščenja, vam bo šlo delo veliko hitreje od rok, če se ga loti več oseb hkrati. V čiščenje torej vključite tudi partnerja in otroke ter drug drugega motivirajte. Med seboj si razdelite naloge, pri tem pa upoštevajte, kdo kaj najraje in najbolje počne. Prednost tega: ko se želite znebiti navlake, se lahko vsak sam odloči, kaj ostane in kaj gre. Tako ne pride do težav in presenečenj, ko nekdo nečesa ne najde.

Pripravljeni, pozor, zdaj!

Preden se lotite spomladanskega čiščenja, je pomembno, da je stanovanje pospravljeno. Zberite predmete in stvari, ki ležijo po stanovanju in jih sortirajte po škatlah, te pa nato lahko označite in pospravite. Preostalih predmetov se lahko znebite, kajti to je pravi trenutek, da se ločite od starih predmetov. In prav o tem govori naslednja točka.



Kako se sistematično znebiti navlake

Če se ozrete po svojem stanovanju, boste ugotovili, da se je z leti nabralo veliko različnih predmetov in stvari. Kako vam bo uspelo, da se boste prav zdaj odpovedali vsemu balastu? Predlagamo vam, da predmete oz. stvari razdelite po skupinah glede na to, ali se jih boste znebili preprosto ali težko. Znebite se vsega, od česar se lahko poslovite brez težav, kar je pokvarjeno oz. česar ne potrebujete več. Že s tem boste veliko naredili. Pri predmetih, od katerih se ne morete takoj ločiti, je najbolje, da se odločate postopoma. Vsak dan se poslovite od enega predmeta oz. stvari – tako bo čiščenje postalo navada in vas v prihodnosti ne bo več obremenjevalo.

Previdnost pri čiščenju ne bo odveč

Ali po čiščenju pogosto čutite vsako mišico v telesu ali popolnoma izčrpani padete na kavč? Potem se morate zavestno opazovati in se vprašati: kako pravzaprav čistim? Kako si čiščenje lahko poenostavim? Pozorni bodite na svojo držo pri čiščenju, upognite kolena, pomagajte si z orodjem ali prilagodite delovno višino. Mogoče lahko pralni, sušilni stroj ali likalno desko dvignete? Ali morate škatle premikate sami ali lahko počakate na pomoč? Je smiselno, da plezate na stol, mizo ipd., ali je bolje, da si vzamete čas in greste po lestev? Takšni premisleki lahko preprečijo nesrečo in nepotrebne bolečine, poleg tega lahko celo povečajo zabavo ob čiščenju.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.


prejšnji članek
Glutenska intoleranca ne pomeni nujno celiakije
Zdravje
Glutenska intoleranca ne pomeni nujno celiakije
naslednji članek
Takole pripravite najboljšo maso za čevapčiče
Zdravje
Takole pripravite najboljšo maso za čevapčiče