Pecite jih približno 8 minut in jih med tem previdno obračajte. foto: Profimedia
Naj tokrat iz žara zadiši po domačih čevapčičih! Kako pripraviti tako odlične, da boste polizali tudi prste? Takole …
Pravi bosanski čevapčiči ne vsebujejo svinjine, pripravljeni so namreč iz mešanice teletine in mlade ovčetine. Vi jih lahko kakopak pripravite iz mesa, ki vam je najbolj po godu, a naj vam zaupamo, da je za zares izvrsten okus najboljše meso mladih bikcev. Slednjemu lahko za sočnost dodate še nekoliko svinjine.
Izbrano meso je potrebno narezati na koščke in dvakrat zmleti. V kolikor nimate aparata za mletje mesa, lahko seveda to namesto vas naredi mesar.
Pomemben del priprave čevapčičev je izdelava mase, katere začimbe boste izbrali, je seveda odvisno od vašega okusa. Mleto meso stresite v večjo plastično posodo. Posolite ga in popoprajte, dodajte česen in mleto papriko. Mnogi dodajo masi še kanček mineralne vode, slednje naj bi namreč preprečilo, da bi se čevapčiči med peko prijemali na žar, vplivalo pa naj bi tudi na rahlost in lažje oblikovanje svaljkov. Nekateri recepti zajemajo tudi drobno sesekljano čebulo in drobtine, ki naj bi poskrbele za intenzivno vezavo.
Sedaj je na vrsti zelo pomemben del priprave. Gnetenje. Ste vedeli, da bosanske kuharice gnetejo maso kar pol ure? Huh, to pa ni kar tako, kajne? A za res izvrstne čevapčiče je potrebno sestavine resnično intenzivno pregnesti, da se dobro premešajo in prepojijo. Naj vas pri tem vodi misel, da je masa pripravljena tedaj, ko se meso loči od posode. Pripravljeno maso čez noč postavite v hladilnik.
Sedaj je na vrsti oblikovanje svaljkov. Kako veliki bodo, je seveda odvisno od vaših želja, a naj ne bodo daljši od 12 centimetrov, pa tudi debelina naj nebi presegala centimetra in pol.
In sedaj, končno, peka čevapčičev! Pri tem pazite, da ne bo žar prevroč, saj boste zagotovo razočarani. Čevapčiči bodo v tem primeru znotraj surovi, na zunaj pa preveč zapečeni, zato se peke raje lotite počasi. Pecite jih približno 8 minut in jih med tem previdno obračajte. Nasvet strokovnjakov je, da jih obrnete, ko se iz njih pocedi maščoba. A pozor, med obračanjem jih nikar ne prebodite, saj bo iz njih stekel sočen mesni sok.
Naj vam teknejo. S čebulo, ajvarjem, kajmakom ali zgolj kosom svežega kruha. Dober tek!
piknik foto: dreamstime
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.