1703079682-dsc6151-01-1703079660058
Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, pogreb bo javen in odprt za vse

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Na kaj nakazujejo bolečine v ledvicah?

25. 4. 2023; 04.00
Avtor: Zoran Franc
bolečina, ledvice

Bolezen ledvic se pogosto pojavi tudi pri tistih, ki ne pijejo dovolj tekočine in protibolečinske tablete uživajo brez nadzora. foto: Profimedia

Če ledvice delujejo slabo, se v telesu zadržujejo snovi, ki ga zastrupljajo.

Okvara ledvic se lahko pokaže z zmanjšano količino izločenega seča. Bolnik je žejen, ima nizek krvni tlak in hiter srčni utrip, počuti se slabo in je telesno šibek. Pri okužbi ledvic se pojavijo zvišana telesna temperatura, tope bolečine v ledvenem predelu, voda peče in je neprijetnega vonja. Pri ledvičnih kamnih je voda lahko tudi krvava. Nenadna enostranska zapora odtoka seča v sečevodu povzroči hude krčevite bolečine v predelu sečevoda na eni strani trebuha. Če seč zastaja v sečnem mehurju, se ta razširi in se zatipa v predelu nad sramno kostjo.

Preventivni ukrepi za zdrave ledvice

Prenehanje kajenja je največ, kar lahko naredite za srce in ledvice. Kajenje upočasni pretok krvi v ledvicah. Vzdržujte normalen krvni tlak, holesterol v krvi in krvni sladkor, prav tako se trudite vzdrževati normalno telesno težo. S svojim zdravnikom se pogovorite o vašem indeksu telesne mase in ugotovite, kaj je za vas primerno. Jejte zdravo hrano, izogibajte se nasičenim maščobam in slani hrani. Pijte dovolj tekočine, alkohol pa le redkokdaj. Bodite telesno dejavni vsaj po 30 minut od 4- do 5-krat na teden. Že pol ure hoje na dan je dovolj. Ne jemljite redno protibolečinskih zdravil. Kritični so predvsem nesteroidni antirevmatiki ali nesteroidna protivnetna zdravila, ki se dobijo tudi brez recepta. Občasno jemanje ne škodi, če ste sicer zdravi. Če pa ste starejši in imate bolno srce, jetra ali ledvice, se z zdravnikom pogovorite, kaj bi lahko jemali namesto teh zdravil.

Zelišča za mehur in ledvice

Med najbolj znanimi zdravilnimi zelišči za odvajanje vode iz telesa so zagotovo brinove jagode, saj močno pospešujejo izločanje tekočin, razkužujejo in spodbujajo presnovo, zelo primerne so tudi za čiščenje krvi ter pomagajo pri protinu in revmatičnih obolenjih. Priprava čaja: čajno žličko brinovih jagod prelijemo s skodelico kropa. Vsak dan popijemo eno skodelico zjutraj, eno pa zvečer. Tudi regrat odlično pospešuje presnovo, še posebej učinkovit je prav pri težavah z ledvicami, dobro pa se obnese tudi pri revmatičnih težavah in protinu.

Listi brusnic

Listi brusnic so nepogrešljivi pri vnetnih boleznih mehurja. Čaj si pripravimo tako, da dve čajni žlički zdrobljenih posušenih listov prelijemo s hladno vodo, pustimo stati 10 ur, nato pa precedimo. Vsak dan popijemo dve skodelici segretega čaja.

prejšnji članek
Domen Valič se poglablja v lastnosti, ki nam niso v ponos
Moda&Lepota
Domen Valič se poglablja v lastnosti, ki nam niso v ponos
naslednji članek
To so živila, ki povzročajo vnetja vaše kože
Svet slavnih
To so živila, ki povzročajo vnetja vaše kože