pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Kdo je kriv, da bolniki v UKC Ljubljana zaradi starih naprav ne morejo do preiskav?

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Zakaj Monike Tavčar skoraj pol leta ni bilo v oddaji Dobro jutro?

14. 8. 2023; 12.00
Avtor: K.M./Obrazi
Monika Tavčar

Monika Tavčar je prepoznavni obraz oddaje Dobro jutro. foto: osebni arhiv

Monika Tavčar je eden najbolj prepoznavnih obrazov oddaje Dobro jutro, a je bila s televizije odsotna skoraj pol leta. Zdaj je spregovorila o bolezni, ki jo je oddaljila od njene velike ljubezni.

"Konec lanskega oktobra, tik pred prvonovembrskimi oz. krompirjevimi počitnicami, so se mi začele pojavljati zdravstvene težave. Najprej sem jih zaznala kot bolečino v levem delu vratu. Pomislila sem, da je to verjetno zato, ker sem poležala vrat in ramo. Nato se je bolečina samo še stopnjevala in nadaljevala v levi polovici glave, prihajala je v valovih. Ko niso pomagale niti tablete proti bolečinam, sem začutila in vedela, da je stanje očitno bolj resno. Najbolj pa sem se ustrašila, ko nisem mogla več jasno izgovarjati nekaterih črk. Pred leti mi je že enkrat zmanjkalo glasu, ko sem morala zaradi hudega vnetja glasilk okrevati več kot mesec dni in biti popolnoma tiho. Tu pa sem čutila, da gre očitno za nekaj bolj resnega," je za revijo Obrazi spregovorila Monika Tavčar.

K tem uje še dodala: "Jasno, da se ustrašiš, kajti moj glas je moj kruh. Šla sem na pregled, najprej na otolaringološko kliniko, nato pa so me poslali na nevrološko kliniko na slikanje glave in vratu ter me zadržali v bolnišnici. Potem sem osem dni preživela v bolnišnični oskrbi z diagnozo disekcija vratne žile. Morala sem mirovati, jemati zdravila, ki jih še vedno jemljem, bila sem doma, počivala, okrevala vse do sredine marca, ko sem se počasi spet vrnila na delo. Skupek teh zdravstvenih težav je bil verjetno opozorilo, Monika, malo se ustavi in umiri!"

Rojstnodnevno oddajo bodo skupaj vodili Mojca Mavec, Špela Močnik, David Urankar, Ljubica Mlinar in Monika Tavčar. foto: Foto: RTV SLO/Jan Vasilijević

Pozna vzrok težav? "Ne vem. Nisem imela ne prometne nesreče niti se nisem nikamor udarila. So pa težave udarile kot strela z jasnega, z danes na jutri. Bila sem v šoku, pozneje pa me je bilo strah. Ne vem, zakaj je prišlo do tega. Razmišljam, da mi je verjetno višji glas sporočil, naj se malo umirim in spočijem. Čeprav imam svoje delo zelo rada in ga z veseljem opravljam, je stresno in naporno. Smo neprespani, vstajamo sredi noči, tudi ob pol štirih, štirih zjutraj … kljub temu moramo biti vseskozi zbrani."

Sprememba

Kako se je s težavami soočila, kaj je spremenila? "Spremenila sem prehrano, nehala sem kaditi. Na to sem sploh zelo ponosna. Prej sem neštetokrat razmišljala, kako bi se znebila te navade, razvade, pa nikakor ni šlo. Potem pa sem konec lanskega novembra po torbici zaman iskala novo škatlico heetsov, in ker je ni bilo, sem se odločila, da je bila zadnja. In to je bilo to. Preprosto sem nehala in na srečo res nisem imela nobene krize. Zdaj ne kadim že skoraj pol leta in se tudi tako bolje počutim. Kajenje je bila res grda navada, razvada, ampak sem zelo ponosna, da mi jo je uspelo premagati. Imam tudi drugačen odnos do hrane. Jem še vedno vse, samo drugače."

prejšnji članek
Ste tudi vi predstavniki empatov?
Zdravje
Ste tudi vi predstavniki empatov?
naslednji članek
Sara Rutar se požvižga na komentarje: Na prvem mestu sta zdravje in notranji mir
Svet slavnih
Sara Rutar se požvižga na komentarje: Na prvem mestu sta zdravje in notranji mir