zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Nov slovenski film Pohorska komedija razprodal premierni večer

23. 10. 2023; 10.00
Avtor: K.M.
Premiera Pohorska komedija

Premiera Pohorska komedija foto: J. Arbutina/Mediaspeed

Prva slovenska komedija v pristnem pohorskem narečju je v petek v Mariboru napolnila kar sedem kinodvoran, kar je absolutni rekord za film na dan premiere.

»Tako zanimanje za film je veliko presenečenje tudi za Maribox. Ne samo, da je to naš rekord po številu gledalcev na premieri slovenskega filma, to je največje število gledalcev kateregakoli filma na dan premiere,« je v petek v eni izmed razprodanih dvoran povedal Stipe Jerić, direktor Mariboxa, ki je ustvarjalcem filma podelil posebno priznanje za ‘prvi slovenski film, ki si ga je v Mariboxu na dan premiere ogledalo 1.437 gledalcev'.

Gre za prvi celovečerno komedijo v pohorskem narečju, posneto z minimalnim proračunom, filmske vloge pa so prevzeli povsem nešolani igralci iz pohorskih krajev. Prikazuje idilično vasico na Pohorju in zabavne pripetljaje, ki se lahko zgodijo 'le pravim Pohorcem'. »To je srčna in preprosta zgodba skromnih in delovnih Pohorcev,« pravi režiser Andrej Pratnemer, sicer avtor in režiser številnih videospotov za slovenske glasbenike.

Premiera Pohorska komedija foto: J. Arbutina/Mediaspeed

» Ko smo delali film, smo si sicer želeli, da ga vidi čim večje število gledalcev. Česa takšnega si nismo niti predstavljali. Ko smo se odločili, da bomo film predstavili tudi mariborski publiki in smo prišli na ogled dvoran v Maribox, smo si najprej ogledali tiste najmanjše, da se ne osramotimo. In danes smo napolnili kar sedem dvoran. To nam je v veliko čast in hvaležni smo vsakemu gledalcu, ki nas je z ogledom podprl,« zadovoljno dodaja Pratnemer, ki je zgodbo za lastni film črpal iz domače okolice in krajev, kjer se dnevno srečuje in govori pohorsko narečje. Gledalce so sinoči ob vhodu v Maribox pozdravili traktorji, v dvoranah pa celotna filmska ekipa, ki je za obiskovalce premiere pripravila tudi pogostitev s pristnimi pohorskimi dobrotami.

O filmu:

V majhno, na videz zaspano vasico pod Pohorjem, pride Ljubljančan, Gašper. Po dolgem času ga domov pripelje njegovo dekle, Ana. Njun obisk sprva vznemiri njeno tradicionalno kmečko pohorsko družino, očeta Franca, teto Treziko in sestrični Jolandi ter Klavdijo. Nato se nemir preseli še na Aninega bivšega fanta, klenega Pohorca, Toneta.

prejšnji članek
Kdaj v oktobru 2023 nas bo doletel premik ure?
Življenjski slog
Kdaj v oktobru 2023 nas bo doletel premik ure?
naslednji članek
Ed Sheeran prihaja v Zagreb
Svet slavnih
Ed Sheeran prihaja v Zagreb
#obraziavenija
obraziavenija