stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Kdaj v oktobru 2023 nas bo doletel premik ure?

23. 10. 2023; 11.00
Avtor: K.M.
Ura, čas

V Sloveniji uro premikamo od leta 1983 dalje ... kdaj se bo praksa končala, če sploh? foto: Shutterstock

Kdaj nas bo leta 2023 doletel premik ure na zimski čas in kakšne so napovedi glede prihodnosti premikanja urnih kazalcev?

Oktobra 2023 nas čaka pomemben dogodek - premik ure na zimski čas. Ta bo letos potekal 29. oktobra, ko bomo v nočnih urah zopet prestavili uro za eno uro nazaj, iz 3.00 zjutraj na 2.00 zjutraj. Toda, ali bo to zadnjič, ko bomo morali urne kazalce premakniti Premikanje ure je bilo v preteklih letih predmet številnih razprav. Že nekaj časa se namreč napoveduje možnost ukinitve tega običaja. Leta 2019 so evropski poslanci celo sprejeli odločitev o ukinitvi premikanja ure, ki naj bi se uveljavila leta 2021.

Vendar pa do te spremembe, deloma tudi zaradi epidemije koronavirusa, ni prišlo. Evropska komisija je zato podaljšala obdobje premikanja ure do leta 2026. Kljub temu, da se je zdelo, da bo premik ure kmalu postala stvar preteklosti, se zdi, da bomo morali še nekaj časa živeti s tem.

Zakaj premikamo uro?

Premikanje ure je praksa, ki se je uveljavila v 20. stoletju z namenom boljše izrabe dnevne svetlobe in zmanjšanja porabe energije. Ideja je, da se s premikom ure na poletni čas, ko se dnevi podaljšajo, izkoristi več naravne svetlobe in s tem zmanjša potreba po umetni razsvetljavi. Premik ure na zimski čas, ko se dnevi skrajšajo, pa je namenjen temu, da se ljudje lažje prilagodijo naravnim spremembam svetlobe. Tako se običajno zbujamo ob svetlem in gremo spat, ko je že tema.

Vendar pa je ta praksa v zadnjem času predmet razprav, saj nekateri menijo, da premikanje ure povzroča več težav kot koristi. Med te težave spadajo zdravstvene težave, povezane s spremembo bioritma, in zmeda, ki jo premikanje ure povzroča v prometu in mednarodnem poslovanju. V Sloveniji smo s premikanjem ure začeli leta 1983.

prejšnji članek
Voditeljica Pop TV po 18 letih uradno diplomirala
Svet slavnih
Voditeljica Pop TV po 18 letih uradno diplomirala
naslednji članek
Nov slovenski film Pohorska komedija razprodal premierni večer
Svet slavnih
Nov slovenski film Pohorska komedija razprodal premierni večer
#nasazenazenska
nasazenazenska