nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Zakaj se psih in mačkah pojavi očesni izcedek?

13. 10. 2023; 03.00
Avtor: URŠKA PETEK, veterinarka / revija Jana
zivali pri veterinarju1

Obisk pri veterinarju je nujen, če je izcedek rumene, zelene ali rdečkaste barve, če ga je veliko in se je pojavil iznenada. foto: Shutterstock

Če şi dom delite s psom ali mačkom, ste se pri njiju zagotovo že srečali z izcedkom iz oči. Pogosto se skrbniki sprašujejo, kdaj je treba zaradi očesnega izcedka obiskati veterinarja in zakaj se vnetje oči sploh pojavi.

Tako kot pri ljudeh je tudi pri živalih del očesa solzna žleza (dve v vsakem očesu), ki proizvaja tekočino, vlaži oko, ga ohranja zdravo in ščiti pred okužbami. Za nekatere pasme je normalno, da je tega izcedka več, in če je prozoren ter je oko videti normalno, ni treba takoj obiskati veterinarja. Največ težav s prozornim izcedkom, ki ni znak bolezni, je pri brahicefaličnih pasmah, saj imajo zaradi krajšega gobčka in bolj izbuljenih oči spremenjene solzne kanale in se solze ne stekajo skoznje, temveč se lahko kar izlivajo čez oči.

Pri psih, ki so bele barve, je takšen izcedek še bolj viden, saj se dlaka pod očesom obarva.

Si pes praska oko?

Obisk pri veterinarju je nujen, če je izcedek rumene, zelene ali rdečkaste barve, če ga je veliko in se je pojavil iznenada. Težave z očesom se kažejo tudi tako, da je oko rdečkaste barve, da ima žival oko delno ali v celoti zaprto, lahko se s tačko praska po očesu, se drgne ob skrbnika, predmete ali tla – s tem kaže, da jo nekaj v očesu moti, da jo srbi. Pojavi se lahko izpostavljena tretja očesna veka – ja, psi in mačke imajo tri veke, tretja je v notranjem robu očesa.

Lahko gre tudi za posledico alergije

Najpogosteje se pri psih in mačkih izcedek pojavi pri konjuktivitisu, to je vnetje očesnih veznic. Vzrokov zanj je več – lahko je posledica okužbe z bakterijami, virusi (pasji in mačji herpesvirus, mačji calicivirus, pasja kuga) ali paraziti (Dirofilaria repens), na takšen način se lahko kažejo alergija, stik s toksini, prahom ali imunsko pogojeno obolenje, suho oko, težave z očesnimi vekami (uvihanje ali izvihanje veke, izraščanje trepalnic na napačnih mestih …), razjede, travme ali tujki.

Pomoč veterinarja

Če se pojavijo zgoraj opisani klinični znaki, je čas za obisk veterinarja. Veterinar bo najprej pregledal okolico oči – kakšne so veke, ali so kje napačno izraščene trepalnice, ali so očesne veznice preveč pordele. Opravi se test produkcije solz, s katerim se lahko potrdi suho oko. S posebnim testnim lističem, ki se ga zatakne pod veko in počaka eno minuto, lahko ugotovimo, ali je produkcija solz zadostna ali premajhna. Nato se opravi še en test, pri katerem s posebnim barvilom obarvamo oko in vidimo, ali so prisotne poškodbe roženice ter ulkusi. Po potrebi se lahko opravijo še druga testiranja – prepiranje solznega kanala, odvzem brisa za bakteriološke ali virusne preiskave … Ob sumu na povišan pritisk v očesu se svetuje merjenje pritiska, vendar tega ne opravlja vsaka veterinarska ambulanta, ampak bolj tiste, ki so oftalmološko usmerjene. V Sloveniji imamo specialistično oftalmološko ambulanto, to je Očesna veterinarska ambulanta za živali, ki jo vodi dr. Tadej Zemljič, diplomat ECVO.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 40, 3. oktober, 2023.

Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju! foto: revija Jana

prejšnji članek
Kako poskrbeti za res čvrste naravne nohte?
Moda&Lepota
Kako poskrbeti za res čvrste naravne nohte?
naslednji članek
Triki, ki takoj preženejo vonj po tobaku
Življenjski slog
Triki, ki takoj preženejo vonj po tobaku
#obraziavenija
obraziavenija