Severni sij, slovenj gradec
Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz Slovenije

1687541884-dsc07123-1687541751687
Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Osupljivo ozadje: Kako je Ali postal glavni junak filma Šepet metulja

25. 10. 2023; 12.00
Avtor: V.M.
ali-ogrizek, šepet-metulja

Ali Ogrizek iz filma Šepet metulja foto: Šimen Zupančič

Tako kot film, nas je navdušilo tudi ozadje, ki je glavnega igralca pripeljalo v filmsko zgodbo.

Ali Ogrizek se je s soscenaristko filma in avtorico knjige Šepet metulja prvič srečal v svojem šolskem okolju, Mateja Zorko Pavšar je namreč socialna delavka na šoli za strojništvo, mehatroniko in medije v Celju. Ali, ki je tako kot filmski junak Jan avtist, jo kliče šefica, kar Matejo, ki trdno stoji na strani preslišanih dijakov, zagotovo zabava. Tekom klepeta za revijo Jana je obudila spomin na prvo srečanje, ki se je odvilo pred tremi leti. 

Glavni igralec Ali Ogrizek foto: Kylo

»Moje dijake vedno vprašam, kaj si želijo v življenju početi in kaj so njihove sanje. Takrat smo imeli scenarij za film že napisan, nismo pa še imeli igralcev. Ko mi je povedal, da si želi natopiti pred kamero in vsem dokazati, da nimajo prav, ko pravijo, da iz njega ne bo nič, so se mi prižgali vsi alarmi!« je pojasnila Mateja, ki zaradi težke izkušnje z ustvarjanjem filma Vloga za Emo še ni bila pripravljena na nov filmski projekt.

»Ko pa sem v Alijevem glasu začutila toliko bolečine in tako močno željo, da mu nekdo da priložnost, sem vedela, da moramo v to zgodbo že zaradi njega. To bo zgodba v zgodbi, sem dejala Alenu ( op. a. Matejin soprog Alen Pavšar, ki je tudi podpisan pod filmom Šepet metulja), vendar ni bil povsem prepričan, da bo Ali kos naporom dolgotrajnih ur snemanja.«

Avtorja knjige Šepet metulja Mateja Zorko Pavšar in Alen Pavšar. foto: Kylo

A Matejino zaupanje v Alijevo močno željo je bilo dovolj veliko, da je pognala filmsko kolesje. Ob njeni empatični opori je premagal celo napade, ki so jih poprej izvale fizične ali čustvene motnje, kot sta hrup in krivice.

»Takrat sva se dogovorila, da mora vedno priti takoj k meni, ko bo v stiski, še preden bi prišlo do napada. Pri meni pa potem to napetost sprosti s pogovorom ali sprehodom v park. Od tega najinega pogovora naprej ni imel v razredu niti enega napada več. Naučila sva se prepoznavati prihod napadov in izražati čustva. Tudi ob drugih stiskah in skrbeh pred športnim dnevom ali filmsko predstavo, ko ne ve, ali bo lahko v dvorani mirno sedel ali ne, pride k meni. Vnaprej predvidiva vse, kar se lahko zgodi, in se dogovoriva, kako bo reagiral.«

Intervju z Matejo je bil objavljen v reviji Jana,  št. 42, 17. oktober, 2023.

prejšnji članek
Krompirjeve palačinke z gobami, blitvo in jajcem
Kulinarika
Krompirjeve palačinke z gobami, blitvo in jajcem
naslednji članek
Prišla zakopati bojno sekiro in osvojila zlati gumb
Resničnostni šovi
Prišla zakopati bojno sekiro in osvojila zlati gumb