boštjan-močnik 2
Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko je težko, če ne vojska?«

1715253201-dsc9430-01-1715253168875
Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo policiji in SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Fenomen Rifle prejel nagrado za življenjsko delo

8. 11. 2023; 06.00
Avtor: STA/ V.M.
hocevar janez rifle 3

Janez Hočevar Rifle foto: Revija Lady

Igralec Janez Hočevar Rifle je sinoči prejel nagrado bert za življenjsko delo, ki jo podeljuje Društvo slovenskih režiserjev in režiserk. Zakaj so ga opredelili za posebne vrste fenomen?

V utemeljitvi nagrade so Rifleta, kot ga poznajo generacije gledalcev in poslušalcev, opredelili za posebne vrste fenomen: "Površen pogled ga kot enega najbolj prepoznavnih slovenskih obrazov zanesljivo umesti na sam vrh domačega komedijantstva, a če se podrobneje posvetimo njegovi dolgi in pestri ustvarjalni poti, spoznamo, da je ta polna meandrov in presenečenj, da Hočevar enakovredno sodi tudi med najbolj večplastne in niansirane interprete človeške narave."

Kot so še pojasnili v društvu, je Hočevarjeva pestra ustvarjalna pot bržkone tudi posledica igralčeve strastne želje po svobodi: kot svobodnjak v svojem poklicu je lahko vloge v filmu, na televiziji, radiu, v družbi izbiral, a mnoge med njimi je bil zavoljo preživetja "prisiljen" prevzeti. "Vendar se zdi, da Hočevar raznovrstne vloge sprejema tako kot življenje samo: lahkotno, odprtih rok in srca, s spontanim razumevanjem soobstoja svetlobe in senc človekovega bivanja."



Rifle je zaigral v številnih celovečernih filmih, kot so poleg omenjenih še Čisto pravi gusar režiserja Antona Tomašiča, Poletje v školjki 2 Tuga Štiglica in Pokrajina št. 2, Vinka Möderndorferja, ter TV filmih in dramah, kot so Stari časi Zvoneta Šedlbauerja, Bonboniera Jana Zakonjška in Vampir z Gorjancev Vincija Voguea Anžlovarja.

Rifle v filmu Kavarna Astoria foto: Zbirka Slovenske kinoteke


Videti ga je bilo mogoče tudi v TV serijah, kot so Dekameron, Naočnik in Očalnik, Naša mala klinika, Usodno vino in Primeri inšpektorja Vrenka. Mnogim gledalcem televizije pa je ostal v spominu po oddaji Podarim dobim s prepoznavnima šalom in kapo.

"Pregled njegovega ustvarjanja na preseku različnih medijev - od filma, gledališča, televizije, radia do stand-up komedije - jasno izkazuje igralčevo širino in
odstira več medijskih person; nekatere so ponarodele in v določenih obdobjih dosegle celo mitološki status," je v poklon Rifletu zapisala Anja Banko.

Janez Hočevar Rifle foto: Mateja J. Potočnik

prejšnji članek
Mamin trepet pred polfinalom: Nini ponagajalo zdravje
Resničnostni šovi
Mamin trepet pred polfinalom: Nini ponagajalo zdravje
naslednji članek
Savina Atai: Zdravniki so mi rekla, da verjetno ne bom preživela noči
Svet slavnih
Savina Atai: Zdravniki so mi rekla, da verjetno ne bom preživela noči