nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Nasvet slavnega zdravnika za soočanje z žaljivkami na spletu

4. 12. 2023; 09.00
Avtor: V.M.
david-zupančič

David Zupančič foto: Sašo radej

Tudi vas pesti, ker se družbena omrežja utapljajo v greznici žaljivk? Kako se z žaljivimi komentarji soočajo modri ljudje? Najbolj znani slovenski zdravnik David Zupančič je predstavil super pogled odzivanja na provokacije.

Tudi David Zupančič, pisatelj in infektolog, ki je o težkih bitkah v času epidemije koronavirusa napisal knjigo, je v nedavnem klepetu na knjižnem sejmu priznal, da mu sprva ni bilo vseeno, ko je na družbenih omrežjih zasledil nizkotne žaljivke napadalnih ljudi, ki so se znašali nad zdravstvenim osebjem. Zlasti po vseh izkušnjah, ki pretresejo do kosti.

»Pri tem ti lahko pomaga tudi to, kakšne izkušnje imaš v življenju. Ko ti prideš iz izmene, kjer ti je pacient umrl in si moral poklicati sina od tega pacienta in si mu moral sporočiti novico o smrti, izreči sožalje, ga povabiti, da se pride od očeta poslovit … In je potem sin prišel, z njim si imel pogovor, odgovoril si mu na vprašanja, mu dal roko … In po tej ogromni, veličastni izkušnji življenja, smrti in bolezni, na poti domov odpreš nek članek in zaslediš komentar: 'Pa saj samo denar vlečejo in jim ni mar.' Sliši se grozno, sliši se, kot da te to zelo prizadene. Ampak kaj je ta komentar v primerjavi moji izkušnji življenja in mojemu občutku smisla, ki ga imam in ki mi ga služba daje? Nič! To je kot da bi mravlja lezla po knjigi Slava vojvodine Kranjske in poskusila razumeti, kaj notri piše. Ne more je niti popraskati! Ne more niti odpreti platnice,« je skušal orisati problematiko žaljivk skozi bolj odmevno preizkušnjo in nato podal nasvet, kako gledati na provokacije posameznikov.

»Ti se moraš samo umakniti en korak nazaj in si reči: Ni moja naloga, da se prepiram s tem človekom – o moji plači, o moji etiki, karkoli … To ni moja naloga. Morda ravno tem ljudem, ki pišejo te stvari po svetu, manjkajo malo globlje življenjske izkušnje. Mislim namreč, da če bi jih imeli, potem tega ne bi pisali.«

David Zupančič foto: Sašo Radej

prejšnji članek
Luka Dončić objavil prikupno družinsko fotografijo
Svet slavnih
Luka Dončić objavil prikupno družinsko fotografijo
naslednji članek
S tem preprostim receptom pričakajte dobre može
Kulinarika
S tem preprostim receptom pričakajte dobre može