Ste že postavili novoletno jelko in okrasili svoj dom tako, da se boste v njem počutili še posebno radostno? Upamo, da niste pozabili pustiti prostora za darove, ki jih bodo prinesli dobri možje.
A vse to še ni dovolj. Saj veste, da se dobri možje najraje in najdalj zadržijo tam, kjer najlepše diši? V decembru bo veliko priložnosti za pokušanje sladkih dobrot. Šarkelj, potica, medenjaki, najrazličnejše pecivo in piškoti – vse to lahko z malce truda pripravite sami. Ste vedeli, da smo si pri nas ime za šarkelj izposodili iz nemščine, kjer je schärtel nekoč pomenilo nič več in nič manj kot pekač. Jed enake oblike poznajo skoraj povsod po Evropi, ampak jo pripravljajo povsem drugače, namesto kvašenega testa uporabljajo večinoma biskvitno maso, prav takšno, kot jo pri nas uporabljamo denimo za marmorni kolač. A morda bi raje pripravili čisto pravega, ki vam bo uspel po priloženem receptu:
Za kvašeno testo potrebujemo:
- 750 g namenske moke,
- 150 g sladkorja,
- 1 zavitek limonovega sladkorja Dolcela,
- 150 g masla,
- 4 dl mleka,
- 3 rumenjake,
- 1 celo jajce,
- 2 zavitka suhega kvasa Dolcela,
- 1 ščepec morske soli.
Za nadev še:
- 150 g rozin,
- 110 g sladkorja,
- 2 zavitka cimetovega sladkorja Dolcela,
- 2 zavitka bourbonskega vaniljevega sladkorja Dolcela,
- 1 šilce domačega ruma.
Za posip še:
- sladkor v prahu.
Vse sestavine naj bodo segrete na sobno temperaturo.
Zmehčano maslo najprej penasto umešamo. Postopoma, drugega za drugim, primešamo štiri rumenjake. Masleni mešanici dodamo sladkor, limonov sladkor Dolcela, suhi kvas Dolcela, presejano moko, mleko in šele na koncu ščepec soli. Ugnetemo gladko testo, ga pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati približno 40 minut. Medtem rozine po potrebi preberemo, dobro splaknemo in odcedimo ter v skodelici zalijemo z rumom. Dodamo bourbonski vaniljev sladkor Dolcela in dobro premešamo. Vzhajano testo na pomokani delovni površini razvaljamo za prst debelo. Po njem razporedimo namočene rozine ter posujemo s sladkorjem, pomešanim s cimetovim sladkorjem Dolcela. Testo zvijemo kot potico tako, da bo zvitek ravno prav velik, da ga ovijemo okoli tulca v modlu. Pri tem moramo računati, da bo testo še precej vzhajalo in da mora biti zato v modlu še dovolj prostora. Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 20 minut ali pol ure. Pečico medtem segrejemo na 180 stopinj Celzija. Vzhajan šarkelj pečemo približno eno uro, nato ga vzamemo iz pečice, zvrnemo na mrežico in ohladimo. Posujemo ga s sladkorjem v prahu, narežemo in ponudimo ob čaju.
Nagradna igra:
Podarjamo: 1X bogat paket izdelkov Dolcela.
Kako lahko sodelujete? Tokrat nas zanima, katera sladica v decembrskem času ne sme manjkati na vaši praznični mizi? Odgovor nam zaupajte na njena@njena.si.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.