Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Denis Avdić: Ljudje se ne želijo izpostavljati zaradi stigmatizacije okolice

20. 12. 2023; 09.00
Avtor: K.M.
Denis Avdić

Denis Avdić foto: Darja Štravs Tisu

Pričenja se letošnji Zahvalaton, katerega izkupiček bo spet namenjen tistim, ki so v socialni stiski. Ekipa se je zaradi številne pomoči, ki so jo Slovenci že izkazali, odločila za nekoliko drugačen pristop. Denis Avdić pa nam je še pred začetkom zaupal, zakaj želijo ljudje še vedno ostati anonimni in o tem, kam dejansko gre zbrani denar.

Letošnji Zahvalaton bo na Radiu 1 potekal od četrtka od 5. ure zjutraj do petka, 22. decmebra, do 9. ure zjutraj. V četrtek bo na Kongresnem trgu še veliki koncert za zahvalo vsem, ki ste v letošnjem letu in preteklih letih namenili sredstva za družine, ki so to potrebovale. Nato pa se ekipa Denis Avdić šova odpravlja na zelo kratke počitnice. Še pred začetkom Zahvalatona smo ujeli Denisa Avdića, ki je za nas spregovoril tudi stikmatizaciji, transparentnosti in anonimnosti.

Preberite intervju - Denis Avdić Show pred Zahvalatonom: "Ljudje so vse" >>KLIKNITE TUKAJ<<

Denisa moti, da ljudje vedno iščejo napake, ko jim dokažejo nasprotno, pa poniknejo. foto: Darja Štravs Tisu

Ekipa Denis Avdić Showa v pripravah na Zahvalaton. foto: Darja Štravs Tisu

Denis ni mnenja, da so s številnimi dobrodelnimi maratoni in drugimi dobrodelnimi akcijami razbili tabu in da bi zaradi njih ljudje lažje priznali, da imajo težave in da potrebujejo pomoč. "Ne, ne bi rekel, da je to, ampak se mi pa zdi, da se ljudje bolj odzivajo ti, ki so pripravljeni pomagati. Res ogromno je tudi takšnih, ki mi pišejo, da bi kar radi podatke o eni družini, da bodo šli oni vse zrihtati, da bodo pomagali," nam zaupa Denis in poudarja, da tega seveda ne storijo, ker si družine in posamezniki zaslužijo ter želijo anonimnosti. 

Ob tem nam pokaže SMS sporočilo, ki ga je dobil s strani enega izmed ljubljanskih lokalov, ter prebere: "Ali lahko pošljete kakšen kontakt, od katerikoli družine, ki je v stiski, radi bi osebno se zapeljali do njih pa ponuditi pomoč." Na kar je seveda odgovoril, da ne more. "Ljudje, ki so prosili za pomoč, se ne želijo izpostavljati zaradi stigmatizacije okolice." Nato pa nam pokaže še sporočila ljudi, ki se prijavljajo oziroma prosijo za pomoč. Ta sporočila se v eni stvari ujemajo - v prošnji po anonimnosti. 

Tudi letos lahko tako pomagate družinam, ki so znašle v stiski! Pomagate lahko preko SMS številke 1919 s ključnimi besedami POMAGAM5 ali POMAGAM10 ter nakazili, ki jih najdete >>TUKAJ KLIKNITE<<.

Ekipa Denis Avdić Showa v pripravah na Zahvalaton. foto: Darja Štravs Tisu

"Denis pozdravljen, kar bi zdaj napisala, bi te prosila iskreno, če lahko anonimno," prebere Denis in pove, da na taka sporočila vedno pošlje odgovor z uradnim postopkom prijave na elektronsko pošto. Na koncu pa še enkrat dobi prošnjo po anonimnosti. "Ne bi se radi izpostavljali." Seveda pa ekipa z željo po večji kredibilnosti, saj ljudje slišijo, komu gre pomoč, nekatere vseeno prosijo za to, da se na nek način izpostavijo v etru. "Prava oseba govori, v kakšne situacije je. Ni toliko težko govoriti v etru, kakšne probleme imaš, kot je težko samemu sebi priznati, da rabiš pomoč."

Zaupanje v dobrodelnost

Ni skrivnost, da Slovenci ne zaupamo dobrodelnim organizacijam ter da se vedno znova postavlja vprašanje 'kam gre denar'. Težava spet nastane zaradi anonimnosti in želje posameznikov, da se ne želijo izpostavljati. Denis ob tem poudarja, da sam 100% zaupa v sistem, ki so ga vzpostavili na Radiu 1. "In še enkrat ponovim, kje v temu se najde tudi kakšen komentar 'kam so pa dali in podobno', ker pač zdaj govorimo o milijonih. In so taki komentarji, slišal sem, vem. Sem pa prvi za to, da celotno vodstvo Radia 1, če je šel en evro kamorkoli na račun, prijavite vse, resno prijavite. Tudi mi v studiu, če bi se kaj takega zgodilo s strani našega vodstva, bi znoreli. Ne bi več delali," je odločen Denis, ki poudarja, da to govori zato, ker ve, da se kaj takšnega ni zgodilo. 

Ob tem izpostavi tudi to, da so že dobili novinarsko poizvedovanje o tem, ali lahko pokažejo dokumente in podatke, kako je bilo razdeljeno in ali je bil resnično ves denar namenjen dobrodelnosti. "Seveda, ščitimo družine, ampak vse ostalo pa moraš poročati ... transakcije, računi, koliko se je zbralo in tako naprej. In to pride seveda z namenom, da iščejo, kaj je narobe. Da odgovorimo imamo kar nekaj dela, da zberemo vso to dokumentacijo in pošljemo, ker tega je ogromno. Potem pa vse počjemo in nazaj dobimo čez tri dni odgovor, 'impresivno, hvala lepa za odgovore'. Pričakuješ, da bo objava, da je pa vse v redu, da je vse super, da je vse tako, kot mora biti. Ne, take objave ni," je kar nekako razočaran Avdić in dodaja: "Se pravi, če bi bilo kaj narobe, bi nas nabil takoj, na naslovnici bi bili, da tukaj nekaj ni v redu. Ko pa dobijo dejansko vse papirje, da je vse v redu, pa sploh nič objavijo, da je vse v redu. Nič ni. To me pa moti," še zaključuje Denis, ki bo skupaj z ekipo tudi letos 28 ur preživel v studiu in na programu Radia 1. 

Denis Avdić Show foto: Darja Štravs Tisu

prejšnji članek
Član Modrijanov je spet postal očka
Svet slavnih
Član Modrijanov je spet postal očka
naslednji članek
Filmu Šepet metulja druga zlata rola
Kultura
Filmu Šepet metulja druga zlata rola
#obraziavenija
obraziavenija