Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Denis Avdić Show pred Zahvalatonom: "Ljudje so vse"

20. 12. 2023; 10.58
Avtor: K.M.
Denis Avdić Show

Denis Avdić Show foto: Darja Štravs Tisu

Jutri, v četrtek, 21. decembra, se ob 5. uri zjutraj na Metnem trgu pričenja Zahvalaton Radia 1. Tik pred začetkom smo se pogovarjali z ekipo Denis Avdić Showa, ki je za nas povedala, za kaj so hvaležni oni in kaj jih je najbolj presenetilo. Z nami a so delili tudi čustvene zgodbe.

Ekipa Denis Avdić Showa in Radia 1 se je letos odločila, da december posvetijo hvaležnosti in zahvalam. Dobrodelni maraton so preimenovali v Zahvalaton, za vse tiste, ki so v letu 2023 in leta poprej že pomagali z rekordnimi zneski, tako v akcijah Deželak Junak, pa v avgustovskem skrajšanem maratonu za žrtve poplav, na Dobrodelni tekmi nogometnih zvezd in z drugimi oblikami prispevkov. Vseeno pa so še do petka, do 9. ure zjutraj, odprte sms donacije. Zbrani denar iz avgusta in septembra gre izključno žrtvam poplav, decembrski 28-urni dobrodelni maraton pa je, tako kot vsa leta do zdaj, namenjen izključno družinam v stiski.

Dogajanje se bo 21. decembra ob 19. uri začasno preselilo na Kongresni trg, kjer nas čaka koncert priljubljenih slovenskih glasbenikov, ki bodo razgreli več tisočglavo občinstvo. Na odru se bodo zvrstili: Alya, Rok n' band, Nika Zorjan, BQL, Polkaholiki in Žan Serčič. Pripravljajo pa radijci tudi posebno presenečenje. Lani jim je uspelo, da je cel Kongresni trg pel Silvestrski poljub na čelu z Alfijem Nipičem, presenečenje sledi tudi letos. Seveda pa bodo na odru množico pozdravili in se zabavali tudi voditelji Radia 1, na čelu z Denisom Avdićem. In kakšno bo to presenečenje? "Na oder pride nekdo in povabi še nekoga. Potem oba povabita še okoli 10 ljudi in nato še štirideset ... in nato se nekaj zgodi. Mi še koli nismo tega naredili, tako da računamo, da bo potem, ko bomo vsi na odru, Kongresni trg res polen. In da bo ena taka lepa stvar nastala, ki si jo boste pa lahko tudi vsi pogledali," je o četrtkovem dogajanju sicer še skrivnosten Denis Avdić

Tudi letos lahko tako pomagate družinam, ki so znašle v stiski!  Pomagate lahko preko SMS številke 1919 s ključnimi besedami POMAGAM5 ali POMAGAM10 ter nakazili, ki jih najdete >>TUKAJ KLIKNITE<<.

"Če bi želeli vsakemu dati 15 tisoč evrov, bi morali razdeliti skoraj 20 milijonov evrov."

Pogovor lahko začnemo kar s hvaležnostjo. Kdaj ste bili vi najbolj hvaležni?

Miha: Vsakič, ko smo izvedeli znesek, smo bili neskončno hvaležni tem ljudem, ker je drugim, tistim, katerih zgodbe smo poslušali, spremenilo položaj.

Jana: In pa vsak obisk teh ljudi, ki so prišli čez mesec, dva, leto ... ko so prišli samo s tem namenom, da so rekli 'hvala nam ste pomagali in mi zdaj pomagamo naprej'.

Kot ste omenili, ljudje tudi k vam, tudi v studio. Kako pa oni izkažejo to hvaležnost, ljudje smo namreč kar različni?

Denis: Če povem zadnji primer. Dobili smo obisk v studiu. Leta in leta nazaj je poslušalka doživela hudo prometno nesrečo. Od takrat naprej ni imela zob, ni se zasmejala, hčerka lastna ji ni nikoli videla, da se smeji, ker ji je bilo nerodno. Situacija je pa taka, da ni denarja. To ni veliko, recimo  5 tisoč evrov, ampak ni imela. In se je prijavila na nagradno igro pri nas, v kateri je zmagala. Zatem je prišla k nam in se na široko smejala, hkrati pa so ji tekle tudi solze.

Drug primer je, ko te zunaj srečajo, te pocukajo in se ti zahvalijo. Meni se je zgodilo že po celi Sloveniji, da te ustavijo in rečejo, 'hvala, vi ne veste, koliko ste naredili za nas, se ne zavedate, ampak nam je to veliko pomenilo'. To se mi je zgodilo v nakupovalnem središču, zgodilo se mi je v Kamniku, na Maratonu so se prišli osebno zahvaliti. Pišejo ti, zgodilo se mi je že v lokalu, v piceriji. Ne znam opisati.

Jana Morelj foto: Darja Štravs Tisu

Lara Tošić foto: Darja Štravs Tisu

Jana: Se pa zelo zahvaljujejo, tako zelo, da je že tebi nerodno in da samo rečeš: 'V redu je.'

Denis: Objamejo te.

Jana: Mi smo samo veseli, da je vam boljše. Res pa tudi njim veliko pomeni, da se lahko zahvalijo.

Avgusta ste zbrali ogromen znesek, zato je tudi cela malo drugačna zgodba. Kako ste razdelili denar, nekje sem slišala, da po 5 tisoč evrov, je to napačen podatek? 

Denis: Čisto odvisno. Ne more vsak enako dobiti glede na to, da so bile zgodbe različne. Nekdo ima pritlično stanovanje, nekdo ima kletno stanovanje, nekdo rabi samo za obnovo, pa novo pohištvo. Nekomu je pa odneslo praktično celo hišo. Pa še avto zraven, pa ne vem kaj še vse. Skratka, maksimalni znesek, ki ga je prosilec lahko prejel je 15 tisoč evrov.

Denis Avdić foto: Darja Štravs Tisu

Ampak ravno ta del, nekomu je odneslo vse, 15 tisoč evrov je samo začetek, čeprav ne moremo zanikati, da je hkrati visoka donacija. 

Denis: Stvar je pa v tem, da prošenj je bilo več kot 13000. Če bi vsakemu dal 15 tisoč evrov, in da, če ti je odneslo vse, hišo in avto in tako naprej, to ni nič, ampak, če bi vsak dobil 15 tisoč evrov, bi to pomenilo, da bi mi morali razdeliti skoraj 20 milijonov evrov. Ne gre. Ni pa prav, da če ti je vse odneslo, da tebi damo 30 tisoč, tistemu, ki ima pa kletno stanovanje, pa ne damo nič. Ker oba sta ostala brez nečesa, zato je prav, da vsi dobijo vsak nekaj. Položaja nismo rešili, ampak nekje je.

"Dajte drugim, ki bolj si zaslužijo."

Prejšnja leta so bile zgodbe drugačne, morda so trajale več let, bile bolj za zaprtimi vrati. Letos pa je morda pomoč rabil tudi nekdo, ki prej na to ni niti pomislil ...

Jana: Vsi smo to videli. Vsi smo to spremljali. Da, tiste stiske so skrite. Ti ne vidiš. Za štirimi zidovi. Tukaj je bilo pa vse. Na vseh portalih. Ti si je odprl in si videl videe. Ti si videl zgodbe.

Denis: Tukaj je bila razlika med tem maratonom. Decembrski maraton, ki smo ga delali do zdaj, je bil tak, da si poslušal zgodbe in si bil ob tem, kako težko je ljudem, šokiran. Ljudje so nam pisali 'kakšne zgodbe, imate vi to v etru, jokam v avtomobilu, razmazan makeup, a je to možno'. Metem ko to avgusta, ko smo delali za poplave, ni bilo potrebno, ljudje so že vse videli.

Lara: Vsak je poznal nekoga, ki mu je nekaj odneslo. 

Se je občutila ta razlika? Morda tudi v tem, da so pomagali ljudje, ki so bili prizadeti, ker so videli, da je nekdo še bolj? 

Denis: Saj se je občutilo tudi pri znesku. Dvanajst ur ter 2 milijona in pol. To je bilo kar.

Miha Deželak foto: Darja Štravs Tisu

Miha: Mi je bilo pa tudi zanimivo, da tudi ti ljudje, ki so utrpeli škodo pri poplavah, so rekli, da so pa oni v prejšnjih akcijah pošiljali, pa pomagali drugim ljudem, da nikoli si niso mislili, da se bodo pa zdaj pa oni enkrat znašli, na tem seznamu.

Denis: V tej isti akciji.

Jana: Pa ljudje, ki smo jih poklicali, da jim bomo pomagali, da jim bomo nakazali znesek, oni pa 'ne, jaz bom že'. To je bilo noro. 'Ne ne, slišim, da drugim je hišo odneslo, jaz imam samo klet poplavljeno. V redu je, dajte drugim.'

Miha: 'Dajte drugim, ki bolj si zaslužijo.'

Lara: Primerjaš se in veš, da jih je veliko v tej situaciji, ali pa še v hujši.

Pogovor lahko zaključimo na podoben način, kot smo ga začeli. Za kaj ste vi letos najbolj hvaležni?

Ekipa Denis Avdić showa foto: Darja Štravs Tisu

Lara: Zakaj sem letos hvaležna? Da sva s fantom končno na svojem. Res sem hvaležna svojim staršem, da smo jim pomagali pri selitvi. Se mi zdi, da smo se kot družina še bolj povezali in se še bolj razumemo. In sem res hvaležna za to

Miha: Hvaležen sem situaciji, da sem imel 'fajn' počitnice in da sem bil letos na veliko koncertih. Še nobeno nisem bil na toliko koncertih kot letos. Pa so bili res hudi koncerti. Joker Out, Nina Pušlar ... Res sem imel eno tako dobro zabavno leto in se veselim še naprej, ker v februarju bom pa star 50 let in bo še eno dobro zabavo. Naj bo to eno tako žur leto.

Jana: Bom šla kar k osnovam, ker osnove so vse in temeljni vsega. Hvaležna sem, da imam streho nad glavo, da lahko položnice plačam in da imam zdravje. Pa seveda, da imam ljudi, to je to.

Denis: Hvaležen sem za ljudi. Ljudje so se letos res izkazali. Zato imamo Zahvalaton. Izkazali so se v dobrodelnosti. Tako, v roku treh mesecev šest milijonov, Deželak junak, poplave, nogometna tekma ... Res so se odzvali fantastično. In brez njih teh zgodb ne bi bilo, te pomoči ne bi bilo. Osebno se moram pa spet zahvaliti ljudem, dvakrat polen Tivoli na predstavi Ićkoti. Brez njih tudi tega ne bi bilo. Tako da, jaz sem hvaležen za te ljudi, ki očitno pomagajo in se tudi radi smejejo.

Jana: Ljudje so vse.

prejšnji članek
Dawid Kubacki razkril, kaj vse je Anže Lanišek naredil za njegovo družino
Svet slavnih
Dawid Kubacki razkril, kaj vse je Anže Lanišek naredil za njegovo družino
naslednji članek
V Sloveniji priljubljeni glasbenik prvič postal očka
Svet slavnih
V Sloveniji priljubljeni glasbenik prvič postal očka