Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Skupini Pankrti in Kameleoni prejeli medaljo za zasluge

22. 12. 2023; 02.27
Avtor: K.M.
pankrti

pankrti foto: Sandi Fišer

Predsednica države Nataša Pirc Musar je včeraj še pred dnevom samostojnosti in enotnosti podelila prvi paket odlikovanj v svojem mandatu. Med prejemniki medalje za zasluge so umetnica Marjetica Potrč ter glasbeni skupini Pankrti in Kameleoni.

Pankrti in Kameleoni so medaljo za zasluge prejeli za dolgoletno delovanje, ustvarjalnost in spodbuditev drugačnih pristopov zvrsti glasbe v slovenskem glasbenem prostoru. Pankrti so kot "prva punk skupina za železno zaveso" orali ledino - za začetek z diagnozo, da je "Lublana bulana". Njihova besedila so politična in provokativna, kakršna je tudi njihova glasba, je med drugim zapisano v utemeljitvi. Kot so še zapisali, so bili Pankrti in punk odraz prizadevanja za boljšo in pravičnejšo družbo, v kateri se bodo videli mladi in ki jim bo pustila odprta vrata v prihodnost.

Močan glasbeni vpliv skupine Kameleoni iz 60. let minulega stoletja je čutiti danes. Okoli članov skupine, ki so nadaljevali glasbeno pot v različnih zasedbah, je nastalo glasbeno jedro, ki je zaznamovalo razvoj glasbenega ustvarjanja na slovenski obali, je med drugim zapisano v utemeljitvi. Kot so še zapisali, je skupina Kameleoni orala ledino še na drugih področjih; ustanovili so enega prvih klubov oboževalcev in se spogledovali tudi s trženjem, ki je danes običajen, a pomemben del stika glasbenikov z občinstvom. Kameleoni so utrjevali tudi pot k drugačnemu svetu, polnemu obetov in novih priložnosti ter presegli svoj čas in postali žlahten del slovenske glasbene in tudi kulturne dediščine.

Umetnica Marjetica Potrč je medaljo za zasluge prejela za zasluge pri večdesetletnem delovanju na področju umetnosti, antropologije in ekologije ter uvrstitev med deset najpomembnejših sodobnih svetovnih umetnikov, s čimer je prispevala k prepoznavnosti in promociji Slovenije v svetu. Kot so med drugim zapisali v utemeljitvi, je umetnost Marjetice Potrč platforma za izmenjavo različnih znanj in razvijanj novih zavezništev v boju za boljšo prihodnost. Sodelovanje med različnimi varuhi okolja, staroselci in okoljevarstveniki oblikuje novo "hibridno" znanje, ki sega onkraj modernistične paradigme, zavezane napredku in rasti, temelječe na neskončnem izkoriščanju zemlje in ljudi.

Predsednica je z medaljo za zasluge odlikovala tudi Laibach. Ker članov skupine Laibach trenutno ni v Sloveniji, jim bo odlikovanje za dolgoletno delovanje, ustvarjalnost in spodbuditev drugačnih pristopov zvrsti glasbe v slovenskem glasbenem prostoru izročeno prihodnje leto.

prejšnji članek
Potico lahko vzhajate tudi tako!
Kulinarika
Potico lahko vzhajate tudi tako!
naslednji članek
Nad stres s preprosto sprostitveno vajo
Zdravje
Nad stres s preprosto sprostitveno vajo