zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Nastjino življenje v ujetništvu diktatorke anoreksije

21. 3. 2024; 11.00
Avtor: V.M.
anoreksija podvratnik

Nastjina bitka s samouničujočo boleznijo foto: Osebni arhiv

Ritmična telovadka Nastja Podvratnik udarno ruši zidove predsodkov, ki jih ima družba do ljudi, ki se spopadajo z anoreksijo. 23-letnica je odprla vrata v svoj svet in ganila z nefiltrirano realnostjo.

23-letno rjavolasko ste skoraj zagotovo že zasledili v promocijskih vsebinah za črno milo, saj je s svojimi video zgodbami na družbenih omrežjih pritegnila nemalo pozornosti. Te šaljive posnetke ustvarja dekle, ki v zadnjem obdobju postaja glas vseh tistih, ki bijejo bitke z motnjami hranjenja.

»Dobrodošli v mojih možganih,« se Nastja Podvratnik prerine mimo svoje ječarke anoreksije, pripre vrata, pomoli glavo med virtualne zidove družbenega omrežja TikTok in prične pripovedovati naravnost neverjetne zgodbe, ki se odvijajo pod taktirko samouničujoče bolezni, ki je prevzela krmilo nad njenim življenjem in njeno osebnostjo.

In kakšno je bivanje v svetu, ki ga diktira anoreksija? »Uh, ta 'nevidni diktator' narekuje vsak trenutek mojega dneva, od tega kaj delam in kaj jem, do tega, kaj razmišljam ... Mislim, da si nihče, ki ni šel čez podobno situacijo, ne zmore predstavljati, kako je, ko bolezen postane tvoj celoten svet. To denimo pomeni, da izgine socialno življenje, ker enostavno nimaš energije za druženje. Pa da ves dan čakaš na konec dneva, da greš lahko spat, ker v spanju ne čutiš lakote in se lahko končno malo spočiješ od bolezni. Slednje hkrati pomeni, da lahko vsaj za par ur stopiš stran od diktiranja in poniževanja, s katerim te diktator v glavi nagovarja ves dan,« je Nastja pojasnila za revijo Jana in z bralci delila ganljivo izpoved.

Surovo iskren intervju si lahko preberete v reviji Jana, št. 12.

Kaj je anoreksija?

Anoreksija je motnja hranjenja, za katero je značilno skrajno omejevanje vnosa hrane ali celo stradanje. Oseba se k takšnemu ravnanju zateka zaradi močnega strahu pred pridobivanjem telesne mase, čeprav je njena teža daleč pod zdravim mejnikom. Napačno zaznavanje videza spremlja strog nadzor telesa, kar se kaže z nenehnim spremljanjem teže, štetjem zaužitih kalorij in intenzivno telovadbo. Motnja je pogosto povezana s stisko, s katero se oseba ne zna ali ne zmore soočiti. Bolnik se tako zaradi želje po izogibanju soočenja z neprijetnostmi zateka k omejevanju hrane, kar mu daje občutek, da ima vsaj del svojega življenja pod nadzorom.

Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju! foto: revija Jana

prejšnji članek
Miran Rudan s številnimi prijatelji proslavil izid dokumentarca Amen
Svet slavnih
Miran Rudan s številnimi prijatelji proslavil izid dokumentarca Amen
naslednji članek
Strokovnjakinji izboljšali eksperiment Poroka na prvi pogled
Resničnostni šovi
Strokovnjakinji izboljšali eksperiment Poroka na prvi pogled
#nasazenazenska
nasazenazenska