Svet slavnih
 

Tanja Zajc Zupan bi želela znati več tujih jezikov

15. 12. 2024; 12.00
Avtor: Te.P./ revija Lady
tanja zajc zupan

Citrarka Tanja Zajc Zupan foto: Boris Pretnar

Tanja Zajc Zupan si vsako leto govori, da bo njena naslednja investicija učenje angleščine, a s tem kar odlaša.

Citrarki Tanji Zajc Zupan je žal, da od tujih jezikov dobro razume in govori le hrvaško oziroma srbohrvaško. »V 5. razredu osnovne šole smo imeli na teden dve uri srbohrvaškega jezika in pozneje v življenju mi je prišel zelo prav. Še zdaj znam brati cirilico. Sicer mi gre bolj počasi, ampak gre. Že vse življenje letujemo na Hrvaškem, tam imam tudi nekaj prijateljev, tako da sem z jezikom nenehno v stiku. Vedno sem si tudi prizadevala, da sem govorila njihov jezik. Do angleškega jezika pa sem imela res velik odpor, saj nisem preveč marala učiteljice v osnovni šoli. Tudi sicer ni bila nič priljubljena in nas ni kaj prida naučila. Ko gledam nazaj, so bile to neke zastarele metode učenja. Tudi v srednji šoli je bila podobna zgodba. Profesorica je veliko manjkala in v tistih časih učenje in znanje tujih jezikov sploh nista bila pomembna. Na fakulteti sem se na pamet naučila cele lekcije in izpit komaj naredila. Vsako leto si govorim, da bo moja naslednja investicija učenje angleščine, a kar odlašam,« priznava Tanja in dodaja, da je praktično pri njenem poklicu nemogoče shajati brez znanja tujih jezikov. »Pogosto igram tujcem, ki so zelo radovedni in jim moram predstaviti citre in slovensko glasbo. Rada grem tudi po svetu in sem zelo zvedava. Če bi znala dobro angleško, ki je tudi lingua franca, bi mi to v nekaterih situacijah prineslo tudi boljšo kakovost življenja, interakcijo s tujci, laže bi spoznavala druge ljudi in sklepala nova prijateljstva. K sreči pa ni vse črno-belo, saj za preživetje in interakcijo s svetom potrebujemo še mnogo drugih inteligenc. Pri prevajanju pa si pogosto pomagam s prevajalnikom na Googlu,« razkriva glasbenica.

Novica je bila objavljena v reviji Lady št. 49,  4. december. 2024.

prejšnji članek
Prigrizek: Gravlaks iz lososa
Kulinarika
Prigrizek: Gravlaks iz lososa
naslednji članek
Presrečna Darja Reichman: Božično večerjo še vedno pripravi mama
Svet slavnih
Presrečna Darja Reichman: Božično večerjo še vedno pripravi mama

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.