Robert Golob
Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so nedopustne in se morajo končati«

borut petek
Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil luksuzno vilo v Poreču

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Slovenski skakalec je tudi odličen glasbenik

22. 3. 2022; 05.00
Avtor: C.U.
Ziga jelar - promo - foto Jure Dobelšek (1)

Žiga Jelar foto: Jure Dobelšek

Tik pred poleti v Planici je Žiga Jelar izdal že peto pesem.

Vrhunski smučarski skakalec Žiga Jelar predstavlja svojo peto skladbo 'Odpri oči'. Pred poleti v Planici bo naš orel s skladbo zajadral radijske valove, konec tedna pa ga čaka finale svetovnega pokala v smučarskih skokih. Mimogrede: pretekli vikend je Žiga po dveh letih ponovno stal na zmagovalnem odru – v posamični tekmi svetovnega pokala v Obertsdorfu si je z dvema vrhunskima poletoma zagotovil 2. mesto.

Tako kot na cel svet so popolna izolacija, samota, strah in tesnoba tudi na Žigo pred dvema letoma močno vplivali. A v tistih težkih časih je le nastalo nekaj zelo dobrega – nova skladba 'Odpri oči'. Skladba govori o izgubi medsebojnih stikov, topline in živahnosti življenja v tistih prvih mesecih z virusom. In prav vsak od nas se je znašel v novi, nepredvidljivi in težki situaciji, nekateri tudi v veliki stiski. Žiga je zato temnemu izvoru skladbe dodal prepotrebno svetlobo: ''ko pred seboj ne vidimo konca je težko ... a takrat je treba odpreti oči, zaupati vase, se soočiti z nastalo situacijo in ne izgubiti upanja. In to je tudi sporočilo skladbe Odpri oči,'' pravi Žiga Jelar. Skladbo 'Odpri oči' je Žiga spisal s kitaristom Gašperjem Cankarjem, za končno podobo skladbe pa so odgovorni prekaljeni glasbeniki: Jan Baruca je prevzel produkcijski del, instrumente pa so odigrali Anže Langus Petrovič (bas), Jure Rozman (bobni), Marko Hrvatin (kitara) in Mitja Bobič (klaviature).

Žiga Jelar foto: Jure Dobelšek

Žiga svoje dneve daje vrhunskemu športu: treningi, priprave, tekme in ne nazadnje psihična priprava na skoke in polete ga potrebujejo celega, zato je glasba nekaj, kar je rezervirano za njegov prosti čas. Žigova glasbena pot je tako polna izzivov, ampak po njej stopa s srcem in zato mu volje in zagona ne primanjkuje. Žiga je, poleg vrhunske športne kariere, vse od mladih let negoval in uril tudi svojo ljubezen do glasbe in svoj glasbeni talent. Pri petih letih je dobil pravo diatonično harmoniko. In od takrat so instrumenti in glasba del njegovega vsakdana. Zaključil je glasbeno šolo, se naučil igranja kitare, trenutno se uči še klavir. 'Odpri oči' je njegova peta avtorska skladba, njegova želja za (bližnjo) prihodnost pa je izid prvenca in prvi samostojni koncerti.

foto: Profimedia

Žiga Jelar je pretekli vikend prvič v letošnji sezoni stal na zmagovalnem odru. S poletoma 232 in 220 metrov je navdušil na prvi tekmi v poletih v Oberstdorfu in se umestil na drugo mesto. Za Žigo in naše orle bomo ta konec tedna navijali v finalu svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici.

prejšnji članek
Poroka na prvi pogled: Ko ju niso spremljale kamere, je počilo
Resničnostni šovi
Poroka na prvi pogled: Ko ju niso spremljale kamere, je počilo
naslednji članek
Kaj vse lahko vpliva na pojav modric?
Zdravje
Kaj vse lahko vpliva na pojav modric?