stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zavajajoče deklaracije na embalaži

28. 2. 2016; 10.08
Avtor: Katarina Štular/Bodi zdrava
Sladkor – debela resnica in mastna laž

Koliko sladkorja v resnici vsebujejo izdelki, s katerimi polnite svoj jedilnik? foto: Arhiv

Trgovci in proizvajalci prehrambnih izdelkov so že zdavnaj ugotovili, da lahko številne potrošnike zavedejo s tem, ko na izdelek na veliko napišejo 'brez dodanih sladkorjev', 'nič odstotkov maščob', 'polnozrnato'. Takšni izdelki sicer na prvi pogled delujejo še kako zdravo. Pa so res?

Pozor pri sladkorjih

Pozorni bodite na oznake pri sladkorjih, saj je pri teh izdelkih največ manipulacij z dodanim sladkorjem. Prva težava, ki se pojavi, je, da je sladkor na deklaracijah pogosto napisan z različnimi imeni. Tako lahko namesto sladkorja na embalaži zasledite naslednje oznake: koruzni sirup, visokofruktozni koruzni sirup, koncentrat soka belega grozdja … Toda vse naštete oznake pravzaprav pomenijo, da je izdelku dodan sladkor, odvisno je samo, v kakšni obliki.

Oznaka 'nizka vsebnost sladkorjev' pomeni, da izdelek ne vsebuje več kot 5 gramov sladkorja v 100 gramih živila ali 2,5 grama sladkorja v 100 mililitrih tekočine.

Oznaka 'brez sladkorja' pomeni, da živilo v 100 gramih ali v 100 mililitrih ne vsebuje več kot 0,5 grama sladkorja.

Oznaka 'brez dodanih sladkorjev' pomeni, da živilo ne vsebuje nobenih mono- ali disaharidov ali drugih sestavin, ki bi jih živilu dodali zaradi njihovih sladilnih lastnosti. Če je v živilu sladkor naravno prisoten, mora biti na embalaži živila zapisana izjava 'vsebuje naravno prisotne sladkorje'.

Deklaracije na embalaži so lahko zavajajoče. foto: Arhiv

Maščobe

Tudi pri njih velja dodatna previdnost, a je pomembno, da ločite med slabimi in dobrimi maščobami. Slabe so nasičene maščobe, dobre so nenasičene. Če na izdelku piše, da na 100 gramov vsebuje na primer 30 gramov maščob, je to kar precej, še zlasti če je od teh več kot polovica slabih (najdete jih pod oznako nasičene maščobne kisline). Tem maščobam se izogibajte, saj nimajo nobene dodane vrednosti za vaše zdravje. Največ nasičenih maščobnih kislin najdete v kakšnih mlečnih izdelkih, namazih, omakah in vnaprej pripravljenih jedeh.

Polnozrnato

Še ena od zavajajočih oznak na deklaracijah. Zakon ne določa jasne količine polnozrnate moke, ki naj bi bila prisotna v izdelku. Dovolj je že zelo majhna količina polnozrnate moke, da ima lahko izdelek to oznako. Pri nakupu polnozrnatih izdelkov bodite zato izjemno previdni. Večina proizvajalcev kot takšne namreč še vedno označuje izdelke iz bele moke, ki so jim dodana semena in morda nekaj malega polnozrnate moke.

Vir omega-3 maščobnih kislin

Zanimiva oznaka na živilih, predvsem pa privlačna, so tudi omega-3 maščobne kisline, za katere velja, da zmanjšujejo bolezni srca in ožilja. Vendar to velja le, če vsebujejo malo količino nasičenih maščobnih kislin. To pa proizvajalci živil pozabijo povedati, saj tovrstni izdelki, ki imajo oznako omega-3 maščobne kisline, večkrat vsebujejo tudi zelo veliko nenasičenih maščobnih kislin. Nekatere organizacije so tako že prepovedale, da bi se na primer jajca promoviralo kot zdrav vir omega-3 maščob, saj ta vsebujejo tudi holesterol in postanejo s pretiranim uživanjem škodljiva za zdravje.

Narejeno iz pravega sadja

Velikokrat lahko na embalaži kakšnih izdelkov zasledimo razno sadje, ki daje vtis, da izdelek vsebuje dejansko sadje, ki je zdravo. Vendar pa je resničnost takšna, da je glavna sestavina takšnih izdelkov po navadi kaj drugega, na primer sladkor, aditivi, emulgatorji in konzervansi. Prav tako ne pozabite, da so sopomenka za sladkor lahko tudi javorjev sirup, fruktoza … Velikokrat je v izdelkih edina sadna sestavina, ki morda spominja na sadje, kakšno barvilo z okusom ali barvo, zato bodite pri tem še dodatno pozorni.

prejšnji članek
Predani očka
Svet slavnih
Predani očka
naslednji članek
Mami zakuhali težave
Svet slavnih
Mami zakuhali težave
#obraziavenija
obraziavenija