stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Banane so čudežno zdravilo za mnoge tegobe

7. 4. 2021; 03.00
Avtor: M. K. / Bodi zdrava
bananas-652497_640
Ste vedeli, da so banane odlične borke proti depresiji, blažijo jutranjo slabost (nosečnic ali tisto, ki jo povzroča maček), ščitijo pred sladkorno boleznijo, osteoporozo, slepoto in še veliko več. Presenetilo vas bo, kako koristne so banane za vaše zdravje.

Za dober vid

Lahko bi skoraj rekli, da banana na dan odžene okulista stran. Banane namreč vsebujejo majhno količino vitaminov A (vrsto spojin, vključno z betakarotenom in alfakarotenom), ki so ključnega pomena za zaščito oči in zdrav vid. Te spojine ohranjajo membrane, ki obdajajo oči in so del očesa, ki vanj prenaša svetlobo. Ustrezen dnevni vnos vitamina A zmanjšuje tudi tveganje za nočno slepoto, ki je bistvenega pomena za vsakdanji vid.

Za dvig razpoloženja

Banane vsebujejo veliko triptofana, ki se v telesu pretvori v serotonin, in zato pomagajo premagovati občutke malodušja, depresije in vračajo dobro razpoloženje. Banane tudi zmanjšujejo simptome predmenstrualnega simptoma in uravnavajo količino sladkorja v krvi. Študije kažejo, da banane pomagajo tudi pri zmanjševanju stresa.

Za športnike

Strokovnjaki svetujejo, da si po naporni vadbi privoščite dve banani, ki zaradi vsebnosti kalija pomagata proti krčem v mišicah in zaradi naravnih sladkorjev glukoze, fruktoze in saharoze dvigneta energijo.

Proti zgagi

Če trpite zaradi težav z zgago, poskusite pojesti banano, ki pomirja in lajša neprijetnosti. Banane so namreč naravni antacid, zdravilo, ki zmanjšuje kislost želodčnega soka, in tako zavirajo refluks (vračanje želodčne kisline iz želodca v požiralnik) ter pekoč občutek. So tudi edino sadje, ki ga lahko surovega uživate pri čiru na želodcu. 

Za dobro prebavo

Banane so bogate z vlakninami, zato spodbujajo prebavo, rast koristnih bakterij, pospešujejo izločanje strupov iz telesa in posledično ugodno vplivajo na zdravje prebavil. Ena sama srednje velika banana vsebuje 16 odstotkov dnevnega vnosa predlaganih prehranskih vlaknin za odraslo osebo.

Pomagajo pri hujšanju

Banane so naravno sladke in lahko pripomorejo k zmanjšanju vašega hrepenenja po sladkem. Srednje velika banana ima približno 90 kalorij, kar je približno četrtina kalorij, ki bi jih v telo vnesli, če bi pojedli žitno ploščico. Če boste pred kosilom pojedli banano, je bolj verjetno, da boste za kosilo pojedli manj kot drugače.

Pomagajo pri odvajanju od kajenja

Zaradi velikih količin vitamina B, kalija in magnezija banane lajšajo odvajanje od nikotina. Če boste namesto po cigareti raje posegli po banani ali jabolku, ste na pravi poti, da vam uspe.

prejšnji članek
To so osebe, ki bodo "obirale" sanjskega moškega
Resničnostni šovi
To so osebe, ki bodo "obirale" sanjskega moškega
naslednji članek
Posledice covida: Vsak tretji trpi za duševnimi ali nevrološkimi težavami
Zdravje
Posledice covida: Vsak tretji trpi za duševnimi ali nevrološkimi težavami