evrovizija, švica
Svet24.si

Evrovizijska zmaga v roke Švicarja Nema!

1715253201-dsc9430-01-1715253168875
Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo policiji in SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Super rastline za super počutje

5. 3. 2016; 01.01
Avtor: Katarina Štular/revija Bodi zdrava
škrlatna koruza
Tudi za boljše počutje rastejo rož'ce na svetu, in za to, da bi se bolje počutili, ni več treba prehoditi pol sveta. Dovolj je že, da jih poiščete v bolje založenih trgovinah in specializiranih prodajalnah. Katere so torej tiste rastline, ki so nas osvojile s svojimi odličnimi lastnostmi?

Škrlatna koruza: varuje pred rakastimi obolenji

Domovina škrlatne koruze je Peru, kjer raste v Andih nad 3000 metri nadmorske višine. Antocianini v škrlatni koruzi kot močni antioksidanti delujejo protivnetno in spodbujajo obnavljanje tkiv, zmanjšujejo raven škodljivega holesterola, pospešujejo cirkulacijo krvi ter nas varujejo pred različnimi boleznimi. Ti pigmenti naj bi tudi ščitili kapilare in krvne žile pred prostimi radikali ter spodbujali nastanek kolagena, zaradi katerega je naša koža bolj gladka in napeta, škrlatna koruza pa naj bi bila tudi odlična za pomoč pri hujšanju. Raziskave, ki so jih opravili znanstveniki v Ameriki, so pokazale, da naj bi nas prehrana, bogata s pigmenti modre, vijolične in rdeče barve, varovala pred določenimi rakastimi obolenji, srčno-žilnimi boleznimi in aterosklerozo, zniževala krvni tlak in zmanjševala krvne strdke. Poleg tega z vsebnostjo antioksidantov, vitamina C in E uničuje rakave celice in zavira rast tumorjev. Rastlina je še posebno učinkovita pri zdravljenju raka na debelem črevesu, saj pigmenti odpravljajo proste radikale, jih nevtralizirajo in jih naredijo neškodljive.

Lucuma: spodbuja imunski sistem

Južnoameriško sadje postaja vse bolj priljubljeno tudi pri nas, saj ga lahko uporabimo kot zdravo sadno sladilo. Lucumo večkrat primerjajo z mangom, saj sta si podobna, le da je njen sadež zlato rumene barve. Ker je lucuma zelo dragocena, je Južna Amerika ne izvaža v obliki celih sadežev, ampak v prahu. Zato jo boste pri nas našli v prahu. Lucuma je odličen vir ogljikovih hidratov, vlaknin, vitaminov in mineralov. V njej najdemo veliko betakarotena, zato močno spodbuja imunski sistem. Bogata je tudi z železom in vitaminoma B2 in B1.

Maca: uravnava hormonsko ravnovesje

Koren mace ima najvišjo prehransko vrednost med vsemi rastlinami. Vsebuje vitamine A, B1, B2, B6, B12, C in E ter 32 mineralov, kot so kalij, kalcij, magnezij, natrij, fosfor, železo, baker, mangan in druge. Poleg tega vsebuje 20 aminokislin in nenasičene maščobne kisline omega-3, -6 in -9 ter dolg seznam esencialnih olj. Maca je odlična tudi zato, ker svoje učinkovanje prilagaja telesu in njegovim potrebam. Ne vsebuje hormonov, ampak s svojo sestavo hranilnih snovi spodbuja žleze k pravilnemu delovanju in s tem uravnava hormonsko ravnovesje. Uživanje korena mace krepi imunski sistem, občutno povečuje energijo in pripomore k boljšemu počutju.

Mačji krempelj: deluje antibiotično

Tropska vzpenjavka iz džungelskega porečja Amazonke ima ob dnu vsakega lista po dva ukrivljena trna, ki spominjata na mačja kremplja, zato je tudi dobila takšno ime. Mačji krempelj je naravni antibiotik. V tradicionalnem zdravilstvu amazonskih Indijancev se že stoletja uporablja za boj proti tumorjem, astmi, artritisu, driski, želodčnim čirom in zajedavcem, proti kandidi, vsem oblikam herpesa ter drugim vnetnim in nalezljivim boleznim. Mačji krempelj lahko telesu pomaga pri trdovratnih okužbah, kot je na primer vnetje obnosne votline. To pa še ni vse. Rastlina krepi imunski sistem in telesu omogoča, da uspešno odstrani oziroma nevtralizira škodljive proste radikale. Poleg tega naj bi njegove učinkovine ubijale viruse, bakterije in druge mikroorganizme, ki povzročajo bolezni. Nekatere študije so še dokazale, da mačji krempelj pomaga pri osteoartritisu in revmatoidnem artritisu, slabostih in težavah v prebavnem traktu. Na Nacionalnem inštitutu za staranje so izvedli študijo o tem, kako mačji krempelj vpliva na delovanje možganov, ter odkrili, da je priporočljiv za ljudi, ki se spoprijemajo z alzheimerjevo boleznijo, poleg tega naj bi alkaloidi v njem dobro učinkovali na spomin. Mačji krempelj ima močan učinek na glivice, viruse, bakterije in zajedavce.

MSM: odpravlja alergije

Metil sulfonil metan je biološko aktivna oblika organskega žvepla, ki ga telo zlahka absorbira in uporabi za normalen potek številnih procesov v telesu. MSM v prahu je tako visokokakovostna oblika organskega žvepla, bistvena sestavina vezivnih tkiv, sklepne tekočine, kože in nohtov. Za žveplo pravijo, da učinkuje kot kozmetika za notranjo lepoto, saj skrbi za gradnjo podpornega tkiva v koži, ki ga ta potrebuje, da bi bila napeta, mehka in prožna. Če kožno tkivo oslabi, nastajajo gube. MSM pomaga tudi pri odpravljanju astme, alergije, ekcemov, aken, luskavice, mišičnih krčev, zaprtja, stresa, hormonskih težav, sladkorne bolezni, utrujenosti, bolezni prebavil, bolečin pri vnetjih ipd. Hitreje zdravi mišice in sklepe, povečuje energijo, duševno umirjenost in sposobnost zbranosti, odpravlja mišične krče, ogromno vlogo ima pri sintezi kolagena: koža postane mehkejša, bolj prožna, lasje in nohti rastejo hitreje in so močnejši.

Šisandra: krepi življenjsko energijo

Šisandra foto: Google

Šisandra raste v gozdovih severne Kitajske in na skrajnem vzhodu Rusije, zato je dobro prilagojena na mraz in tudi v naših krajih pozimi ne pozebe. Plodovi spominjajo na ribez. Med vsemi zelišči ima enega najširših spektrov delovanja. S svojimi petimi okusi oziroma elementi po kitajski medicini neguje pet najpomembnejših organov človeškega telesa: srce, jetra, vranico, pljuča in ledvice. Krepila naj bi življenjsko energijo ter tako vračala zdravje vseh organov in spolno moč. Že Kitajci so odkrili njeno zdravilno moč, pozneje pa so to potrdili tudi številni znanstveniki. Šisandro med drugim uporabljajo za blažitev kašlja, proti nespečnosti in nočnemu potenju, za blažitev slabosti in fizične šibkosti. Okrepi tudi telesno vzdržljivost in omili stresne odzive telesa na različne neugodne razmere, kot so vročina in opekline, mraz in ozebline, vnetja in zastrupitev s težkimi kovinami. Dokazan je bil tudi blažilen vpliv na različne zdravstvene težave, kot so težave z živčevjem, hormonska neravnovesja, srčno-žilna obolenja, prebavne težave, ateroskleroza in povišan krvni sladkor. In tudi to še ni vse! Če se spopadate s stresom, vam bo še kako pomagala. Blaži nervozo in druge psihične težave, pomaga pri pozabljivosti in razdražljivosti, povečuje zbranost in usklajuje telesne gibe.

Ašvaganda: pomaga pri živčni izčrpanosti

Rastlina deluje pomlajevalno in ima dobrodejen vpliv na mnoge telesne organe. Ajurveda jo ima za eno pomembnejših zelišč. Uporablja se jo pri vseh stanjih oslabelosti pri otrocih, starejših, izčrpanosti zaradi kroničnih bolezni ali prevelikih naporov, pomanjkanja spanca ali živčne izčrpanosti. Je eno najboljših zelišč za spodbujanje, prehranjevanje in čiščenje uma. Ašvaganda ohranja spomin in lajša težave, povezane s staranjem. Uspešna je pri nespečnosti in paralizi ter multipli sklerozi. Olajša revmatske težave, kožne bolezni, dihalne težave. Pomaga pri slabokrvnosti, utrujenosti in neplodnosti.

Rjave morske alge: čistijo telo

Rjave morske alge Ascophyllum nodosum skrbijo za naravno in zdravstveno stanje makro- in mikrohranil brez nepotrebnih sestavin. Študije so pokazale, da reden vnos zelo pozitivno učinkuje na telo; alge očistijo in rehabilitirajo jetra ter odstranjujejo težke kovine iz telesa in povečujejo njegovo alkalnost. Dnevni vnos rjavih alg kot del prehrane dolgoročno zagotavlja boljše zdravje. Tako alge upočasnjujejo staranje celic, povečujejo raven energije, pomagajo pri uravnavanju telesne teže zaradi uravnanega delovanja ščitnice, pri pomanjkanju teka, celulitu, menstrualnih težavah, raku na jajčnikih, težavah s prostato, artritisu, težavah s kožo, multipli sklerozi, zaprtju, vnetju debelega črevesa, krčih v nogah, alergijah vseh vrst, depresiji, tuberkulozi, težavah s srcem in ožiljem, demenci, senilnosti, krepijo zbranost in preprečujejo nastanek herpesa.

prejšnji članek
Naj vas ne okuži klop
Zdravje
Naj vas ne okuži klop
naslednji članek
Aktualov dan žena na noge spravil Areno Stožice
Svet slavnih
Aktualov dan žena na noge spravil Areno Stožice
#nasazenazenska
nasazenazenska