Zdravje
 

Velika pomladna dieta

6. 3. 2016; 14.02
Avtor: Katarina Štular/revija Bodi zdrava
Zelenjava in beljakovine

Velika pomladna dieta foto: Arhiv Bodi zdrava

Pozabite na diete brez ogljikovih hidratov, ki jo lahko pošteno zagodejo vaši prebavi, čas je za pomlad na krožniku. Da to pomlad ne boste prikrajšani prav za noben sadež narave, se odločite za spomladansko dieto, pri kateri so dovoljeni vsi posladki pomladi. V prvi vrsti pa imajo glavno vlogo regrat in šparglji.

Pomlad ponuja številne pridelke, s katerimi bo vaša prehrana po napornem zimskem obdobju postala lažja in prijetnejša. Zato nadomestite težko hrano z lažjimi hranili, ki jih seveda najdete v naravi. Recepti za obroke so preprosti, edino pravilo, ki se ga morate držati, je, da pri dieti vztrajate mesec dni, saj so po tem obdobju rezultati resnično vidni. In še za piko na i: če večerjate po 18. uri, z jedilnika raje izločite ogljikove hidrate. Če morajo biti ti prisotni, naredite tako, da se najprej odpravite ven na daljši sprehod ali tek, po telesni dejavnosti pa si privoščite lahko večerjo. Rezultat je zagotovljen!

Navodila

Ker je pomladanska dieta res pisana in ponuja številne izdelke, nanjo ne boste gledali kot na dieto, ampak na začetek poti do zdravega načina prehranjevanja, saj boste v telo vnašali dovolj vitaminov, mineralov in življenjsko potrebnih hranil. Pazite le na velikost porcij. Če se le da, se izognite beli moki in belemu sladkorju, pa tudi s soljo ne pretiravajte. Raje eksperimentirajte z začimbami.

Začetek

Vsak dan lahko pojeste tri obroke, med njimi pa si za malico lahko privoščite zelenjavni smuti ali 20 gramov oreščkov. Tako boste na dan zaužili tri kakovostne obroke, s katerimi boste dobili vsa potrebna hranila.

Za lepše jutro

Vaš dan naj se začne z limonino vodo. Takoj ko vstanete, na tešče, popijte 2 decilitra vode s sokom ene limone. Nato si pripravite enega od zajtrkov:

- Jajčna omleta iz treh beljakov in dveh rumenjakov s šparglji.

- Omleta s šampinjoni.

- 100 gramov kosmičev, ki ste jih prej namočili v mleku, z malo jogurta in žlico nesladkanega kakava.

- Pest jagodičevja, 100 gramov nesladkanega navadnega jogurta.

- ½ grenivke, 1 jogurt, 1 rezina polnozrnatega kruha z malo nemastnega namaza.

- 2,5 dekagrama nesladkanih kosmičev z majhnim jabolkom in 1 deciliter posnetega mleka.

- 1 deciliter soka iz pomaranče ali grenivke, 1 polnozrnato pecivo z 2,5 dekagrama nemastnega sira in 1 paradižnikom.

- 2,5 dekagrama koruznih kosmičev in 1,2 decilitra posnetega mleka, 1 majhna banana.

- 1 narezano jabolko, 1 žlica rozin in 2 veliki žlici manj mastnega jogurta.

- 100 gramov albuminske skute, ½ banane in malo cimeta.

- 6 velikih jagod, 2 žlici navadnega jogurta.

- 2,5 dekagrama koruznih ali drugih kosmičev z 1,2 decilitra posnetega mleka, 1,2 decilitra nesladkanega soka iz pomaranče ali grenivke.

- 1 trdo kuhano jajce, rezina polnozrnatega kruha, 5 dekagramov nemastnega sira.

Pomladna kosila

- Regrat z malce slanine. Potrebujemo veliko regrata, 1 večji kuhan krompir, 3 jajca, slanino po okusu. Naberemo mlad regrat in ga večkrat dobro operemo in odcedimo. Nanj narežemo še topel krompir in malo solimo. Slanino narežemo na koščke in jo prepražimo. V vročo maščobo s slanino vlijemo kis in malo pokuhamo. Prelijemo po regratu in zmešamo. Nazadnje dodamo na rezine narezana kuhana jajca. Lahko pa jih naložimo na vrh solate in prelijemo s kisom.

- Rižota z regratovimi popki. Potrebujemo 20 dekagramov regratovih socvetnih popkov, 10 dekagramov čemaževih listov, 1 čebulo, 3 žlice olivnega olja, 20 dekagramov riža arborio, 7 decilitrov kokošje juhe, 5 dekagramov naribanega parmezana, sol, sveže mleti poper. Na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo. Dodamo oprane regratove popke in oprane ter sesekljane čemaževe liste. Vse skupaj malo popražimo, dodamo riž, še malo popražimo ter zalijemo s kokošjo juho. Dušimo, da riž vpije vso tekočino, ga odstavimo, po potrebi solimo in popopramo ter na koncu vmešamo še malce naribanega parmezana.
Polnozrnata štručka, mala konzerva tunine in 2 rezini nemastnega sira.
Zelenjavni pire iz cvetače, morski list z žara, skleda solate in 150 gramov dolgozrnatega riža.
2 rezini polnozrnatega kruha z malo nemastnega sira, solata, 5 dekagramov piščančjega mesa, 1 navadni jogurt.

- Kremna juha s šparglji in 1 deciliter mleka, zraven 2 kosa polnozrnatega kruha.

- Rižota s šparglji. Ko jo pripravljate, stehtajte ogljikove hidrate, ki naj jih ne bo več kot 120 gramov. Igrajte se z začimbami.

- Regrat s škampi in malce gorgonzole. Potrebujemo: 50 dekagramov očiščenega regrata, 30 dekagramov repkov škampov ali kozic, 2 žlici olivnega olja, 10 dekagramov gorgonzole, 2 žlici kisa, 1 žličko kisle smetane, 2 žlici vode, sol. V ponvi segrejemo olivno olje in na njem na hitro popražimo škampove repke. Stresemo jih na očiščen regrat in prelijemo z gorgonzolnim prelivom. Preliv pripravimo tako, da s paličnim mešalnikom zmešamo na kocke narezano gorgonzolo, kis, kislo smetano in sol.

- Jajčevec, polnjen z zelenjavo in pečen v pečici, puranji file z žara ali pečen v teflonski ponvi.

- 5 dekagramov nemastnega mesa, 2 rezini polnozrnatega kruha, solata iz 1 nastrganega korenčka in malo zelene (lahko stebelne), 1 žlica rozin.

- 1 olupljena in narezana hruška, nekaj listov zelene solate, 5 dekagramov svežih šampinjonov, narezanih na rezine, 1 žlica narezanih mandljev, 2 žlici jogurta, 1 strok česna, 1 rezina polnozrnatega kruha z malo nemastnega sira.

- 4 dekagrami edamca, narezanega na kockice, zmešanega z narezano svežo kumaro, radičem in zeleno, 7,5 dekagrama hladnih testenin in 2 žlici jogurta.

- Omleta iz 2 jajc (2 rumenjaka, beljakov lahko dodate več), špargljev in 2 žlic nemastnega jogurta.

- Pražena blitva in morski list z žara, 1 rezina ananasa.

- Solata iz testenin in zelenjave, 1 rezina ananasa.

- Krema iz špinače, puranje belo meso z žara.

- 15 dekagramov krompirja, kuhanega v lupini, napolnite s 5 dekagrami puste skute, nanj naribajte malo parmezana, poleg si privoščite še veliko mešano solato.

- Sveža albuminska skuta ali rikota, zmešana z narezano svežo kumaro, radičem in zeleno, 7,5 dekagrama hladnih testenin in 2 žlici jogurta.

- Omleta iz 2 jajc, velika mešana radičeva solata, 2 rezini pirinega kruha.

- 3 srednje kuhane krompirje, polnjene s 5 dekagrami skute, potresite s peteršiljem ali drobnjakom, zraven postrezite veliko mešano solato.

Lahke večerje

Kot smo omenili že zgoraj, naj večerje ne bodo prepozno na jedilniku. Če se znajdejo na vašem urniku po 18. uri, si izberite tiste, ki ne vsebujejo ogljikovih hidratov.

- Špargljeva solata: pripravite približno 150 gramov špargljev in jim odstranite olesenele konce. Narežite jih na koščke (približno 3-centimetrske) in jih v osoljeni vodi kuhajte do deset minut, toliko, da se zmehčajo. Za preliv dobro zmešajte 2 žlici kisa, 6 žlic olivnega olja, 1 žličko gorčice ter ščepec soli in popra. 4 trdo kuhana jajca zrežite na majhne kocke in jih zmešajte s prelivom. Šparglje razdelite po krožniku in jih prelijte z jajčnim prelivom.

Edino pravilo, ki se ga morate držati, je, da pri dieti vztrajate mesec dni, saj so po tem obdobju rezultati resnično vidni.

- Šparglji z jajci: 150 gramov špargljev narežite na koščke. Na 1 žlici olivnega olja popražite 1 sesekljano šalotko. Dodajte na koščke narezane šparglje in jih pražite približno 3 minute, da se zmehčajo. Dodajte 100 gramov sesekljanega, manj mastnega pršuta in 1 sesekljan strok česna ter na hitro popražite. Prilijte od 6 do 8 razžvrkljanih jajc, dodajte 1 sesekljan šop peteršilja in med mešanjem pražite nekaj minut, da jajca zakrknejo. Dodajte začimbe in uživajte v pomladi.

- Zelen smuti: potrebujete 125 gramov špargljev, 10 regratovih listov, ¼ melone in 175 gramov kumare. Stresite v sokovnik in uživajte v smutiju.

- 17,5 dekagrama bele ribe, kuhane ali z žara, priloga: 10 dekagramov kuhanega mladega korenčka.

- 7,5 dekagrama piščančjih prsi, pečenih v foliji, priloga: omaka iz 5 dekagramov nemastnega sira z 2 drobno narezanima mladima čebulama in 1 strokom česna, malo limoninega soka in soka iz piščančjih prsi, ki se je nabral v foliji, 7,5 dekagrama testenin, 10 dekagramov kuhanega graha.

- 10 dekagramov nemastne svinjine prepražite na ½ žlice olja, dodajte 10 dekagramov sveže narezane zelenjave in 1 strok česna in pražite, dokler ne postane mehko, nato začinite z limoninim sokom, zraven postrezite še 7,5 dekagrama testenin.

- 1 mala postrv z žara, začinjena z malo limoninega soka in 1 žličko narezanih mandljev, 10 dekagramov mladega kuhanega krompirja, 10 dekagramov kuhanega graha, 1 rezina polnozrnatega kruha.

- 10 dekagramov testenin z omako iz 10 dekagramov nemastnega stopljenega sira, 5 dekagramov gob, narezanih na rezine, 2 na debelo (ne na drobno) narezanih orehov.

- 10 dekagramov testenin s paradižnikovo omako z baziliko in velika skleda zelene solate.

- Kos piščančjih prsi, 3 velike žlice polnozrnatih testenin, kuhan grah in zelena solata.

- 150 gramov na olivnem olju popečenega tofuja, polnozrnati riž, mešana zelenjava, začinjena s karijem.


prejšnji članek
Trening in hrana za možgane
Zdravje
Trening in hrana za možgane
naslednji članek
Spet me tišči …
Zdravje
Spet me tišči …

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.