zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

S temi triki boste lažje zdravo živeli

7. 3. 2016; 03.30
Avtor: Lea Pufek / Bodi zdrava
Dieta
Zdravo življenje je danes življenjsko vodilo skoraj vsakega od nas, a kaj ko ga je tako težko vzdrževati. Včasih preprosto ni časa, včasih vmes posežejo služba in obveznosti, včasih je preprosto čas za zabavo, včasih pa … pozabimo, da. A s temi preprostimi triki, na katere prisegajo mnogi, utegne biti zdravo življenje malce lažje dosegljivo.

Vemo, da je v tem norem svetu težko biti motiviran, da bi vsak dan zdravo jedel in redno telovadil. Težko se je tega tudi redno spomniti, ko pa je v obilici dela in posledični utrujenosti veliko lažje in mamljivo pojesti kaj na hitro in si privoščiti počitek. A seveda vsi vemo, da zdrav življenjski slog ni samo pot do večjega zadovoljstva s telesom, ampak tudi do boljšega splošnega počutja in zadovoljstva ter zdravja seveda. Zavedajoč se tega dejstva se pogosto sprašujemo, kako mnogim uspe. In ne boste verjeli, odgovor se najpogosteje skriva v drobnih rečeh. Drobnih trikih, ki pa, če jih redno vpeljete v svoj vsakdan, lahko naredijo veliko.

1. Odmerite nezdrave obroke
Namesto da se mučite in se povsem odpoveste hrani, ki jo obožujete, a žal vašemu telesu ne koristi, si raje odmerite, koliko je boste zaužili. Pripravite si manjše porcije te pregrehe, in vedno ko vas prime, zaužijte samo odmerjeno porcijo. Čokolado denimo prej nalomite na ustrezne koščke in jih posamezno zavijte v folijo ali pa piškote prepakirajte v manjše embalaže po dva. Tako si s pregrehami ne boste delali škode.

2. Na tešče zjutraj spijte kozarec tople vode z limono
Ta napitek bo spodbudil vaše vitalne organe in pospešil prebavo. Poleg tega ima še mnogo drugih pozitivnih učinkov, kot so zmanjšanje teže, uravnavanje pH-ravnovesja vašega telesa, izravnavanje polti, čiščenje ledvic, izboljšanje imunskega sistema, uravnavanje krvnega pritiska in še in še. Preprosto gre za čudežni napitek.

3. Vadite za mizo
Sedeče delo je precejšen davek za naše telo, ki ga je priporočljivo čim bolj izničiti. Če si boste zato vzeli nekaj minut za zdravje v pisarni, vam nihče ne bo zameril. Vzravnano sedite in napnite trebušne mišice. Nato iztegnite in pred seboj dvignite eno nogo tako visoko, da je izravnana z vašimi boki. Zadržite za nekaj sekund in jo počasi spustite. Vajo ponovite petnajstkrat na vsaki nogi. S tem boste pospešili prekrvitev in zmanjšali morebitno oteklost nog zaradi sedenja.

4. Ponoči izklapljajte telefon
Najnovejše raziskave kažejo, da je svetloba zaslona vašega telefona lahko kriva za to, da se ne naspite. Zaradi spektra svetlobe, ki ga uporabljajo novodobni telefoni, človek potrebuje dlje časa, da med spanjem doseže tiste najgloblje faze spanja, v katerih se najbolj naspi in regenerira, posledično pa seveda v teh fazah prebije manj časa. Zato raje pozabite na telefon, ko ugasnete luč in ležete v posteljo, če se želite naspati.

5. Označite si steklenico za vodo
Vemo, kako pomembno je zadostno uživanje vode. Vsaj dva litra na dan po nekaterih priporočilih. Koliko vode zares potrebujete, je predvsem odvisno od vas, vsekakor pa mora količina krepko presegati liter. Da na uživanje vode ne boste pozabili in se nato naenkrat napojili s pol litra ali več (kar ni priporočljivo), si vodno plastenko označite s časovnimi intervali. Vsaka 2 decilitra vode označite eno uro dneva – na eni strani dopoldanski, na drugi pa popoldanski čas. Tako boste poskrbeli, da boste dva litra vode enakomerno užili skozi ves dan.

foto: Arhiv Svet24

6. Sledite pravilu 20/20/20
Zaradi celodnevnega strmenja v zaslone naše oči postanejo utrujene, razdražene in suhe. To povzroča rdečico, srbenje, solzenje, v skrajnih primerih pa rezanje v očeh in poslabšanje vida. Da bi se temu izognili, vsakih dvajset minut dvignite pogled z zaslona in oči usmerite v nekaj, kar je oddaljeno za 20 metrov, in to glejte 20 sekund. Tako boste spočili oči.

7. Jejte, preden greste jest
Kadar se odpravljate kam, kjer vas bo mamila hrana, ki se ji boste težko uprli, si pred odhodom na dogodek privoščite zdrav prigrizek. Denimo zelenjavo. Ker boste na zabavo prišli siti, vas hrana ne bo toliko mamila in prav tako ne boste preveč pojedli, še tisto, kar boste, pa bo nevtralizirala zelenjava, ki ste jo pojedli, preden ste odšli od doma.

8. Obroke si zapisujte
Znanstveno dokazano je, da je najučinkovitejša metoda hujšanja in nadzorovanja teže beleženje dnevnega vnosa hrane. Tako imate nadzor nad tem, kaj, kdaj in koliko ste pojedli, zaradi česar nadalje v dnevu lažje načrtujete, koliko še lahko pojeste. S tem nadzorujete vnos kalorij in svojo težo. Rado se namreč zgodi, da ljudje pozabljamo, kaj vse smo pojedli, in se zgroženo gledamo v ogledalo, ko ne moremo več zapeti hlač: »Pa saj nič ne jem!« Priskrbite si torej dnevnik ali mobilno aplikacijo, ki vam bo pri tem pomagala.

9. Znižajte temperaturo v spalnici
Raziskave kažejo, da spanje pri nižjih temperaturah pospešuje presnovo in sproža gradnjo tako imenovanega rjavega maščobnega tkiva, tistega ugodnega, ki deluje podobno kot mišično tkivo in se povečuje sorazmerno z manjšanjem belega maščobnega tkiva, ki se ga vsi tako zelo želimo znebiti.

10. Vohajte pomarančo
Kadar ste brezvoljni ali pod stresom, povohajte pomarančo. Študije namreč kažejo, da vonj pomaranče znižuje stres, izboljšuje voljo in počutje ter vas v trenutku prebudi. Še bolje je, da vsako jutro zaužijete pomarančo, saj so po neki raziskavi ljudje, ki vsako jutro jedo pomaranče, srečnejši.

11. Po nakupih hodite po kosilu
Manj boste zapravili in kupili veliko bolj zdrave reči, če boste po nakupih hodili siti. Kadar ste lačni, so lačne tudi vaše oči, kar navadno pomeni poln voziček nezdrave hrane. Nikoli torej ne nakupujte na prazen želodec.

12. Uporabljajte manjše krožnike
Če boste jedli z manjših krožnikov, boste imeli občutek, da ste pojedli veliko več kot sicer. Poleg tega raziskave kažejo, da ljudje pojedo tudi do 44 odstotkov več kalorij, če jedo s prevelikih krožnikov.

13. Žulje prelepite z lepilnim trakom
Na ta trik prisegajo mnogi tekači. Kadar čutite, da se vam zaradi drgnjenja obutve začenja tvoriti žulj, mesto narahlo prelepite z lepilnim trakom. To bo ublažilo trenje in preprečilo nadaljnje širjenje žulja, poleg tega pa odstranitev lepilnega traka žulja ne bo odtrgala.

14. Zapestja pod hladno vodo
Če se po vadbi težje ohladite, zapestja zmočite pod curkom hladne vode. Temperatura telesa se bo v trenutku znižala in nehali se boste potiti.

15. Telovadite doma
Če nimate časa ali denarja za obisk telovadnice ali pa vam je preprosto nerodno, lahko zelo kakovostno vadite tudi v udobju svojega doma. Na YouTubu namreč lahko najdete najrazličnejše oblike domače vadbe, od zumbe, tae boja, pilatesa, joge do marsičesa, za kar sploh vedeli niste, da obstaja. In kar je pri tem najbolje, telovadite lahko, medtem ko kuhate kosilo, če je to edini čas dneva, ko si vadbo lahko privoščite.

prejšnji članek
Tole je prikupen način za zdrav obrok
Zdravje
Tole je prikupen način za zdrav obrok
naslednji članek
To so najboljši recepti za čistilno mleko in tonike
Moda&Lepota
To so najboljši recepti za čistilno mleko in tonike