pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ste vedeli, da sivka lahko reši tudi takšne težave?

7. 3. 2016; 11.00
Avtor: M.G. / Bodi zdrava
Sivka3

foto: Dreamstime

Ali ste vedeli, da so sivko poznali že pred 2500 leti? V tistem času so jo uporabljali predvsem za odišavljenje prostorov in kopeli. V srednjem veku so že ugotovili, da je uspešna proti odganjanju mrčesa zaradi močnega vonja, zato so se z njo borili proti ušem. Od 15. stoletja dalje pa so jo začeli uporabljati za dišeče parfume in kolonjske vodice. Danes je sivka praktično nepogrešljiva, saj jo uporabljajo za zdravljenje določenih bolezni, v kozmetiki ali kot preprosto okrasje.

V sorodu z žajbljem in rožmarinom



Sivka spada v rod Lavandula, ki predstavlja majhne divje ali gojene zimzelene polgrmaste rastline. Je tudi v tesnem sorodstvu z znanimi zelišči, kot so žajbelj, rožmarin in timijan. Izvira s sončnih območij Sredozemlja, danes pa jo gojijo že po vsem svetu kot zelišče ali okrasni grmiček. Zraste do pol metra visoko, prepoznamo pa jo po sivkasto vijoličastih ali modrih cvetovih. Stebla so lahko zelenkasta ali sivo srebrne barve in široko razrasla. Najbolj ji ugaja zemlja, bogata z mineralnimi snovmi in dušikom. Sicer so lahko šopki sivke videti povsem enako, kljub temu pa obstaja več kot 50 različnih vrst te zdravilne rastline.

Čeprav izhaja z grških otokov, se danes sivka uspešno goji tudi na skrajnem severu Evrope. Ne samo v Angliji, temveč tudi v skandinavskih državah. Najbolj znana polja sivke pa so na visokih planotah Provanse.

Zdravilna sivka

Sivka ima številne zdravilne lastnosti in je uporabna tako za zunanjo kot tudi za notranjo uporabo. Najbolj znana je po svojih pomirjevalnih učinkih v čajih in poparkih, pa tudi v aromaterapiji. Poleg živčne napetosti uživanje sivkinih pripravkov pomaga tudi pri kašlju, težavah z nespečnostjo, pomanjkanju teka in težavah s črevesjem, ki so živčnega izvora. Izvlečki sivke se uporabljajo tudi kot razkužilo pri blagih okužbah kože, pikih žuželk in malih ranah. Sivka pa vam bo služila tudi pri težavah s krvnim obtokom. Tako jo lahko uporabite v obliki izvlečka ali kot kopel. Sivkin poparek pripravite iz 6 gramov cvetov, ki jih prelijete z dvema decilitroma vrele vode. Pustite stati deset minut, nato precedite. Pri težavah z živci je priporočljivo popiti vsaj tri skodelice poparka, najbolje med tremi glavnimi obroki. Če ne morete spati, si privoščite 3 decilitre sivkinega poparka eno uro pred spanjem.

Najboljše je eterično olje

Glavna in najbolj znana učinkovina sivke je eterično olje. Olje deluje zelo učinkovito in blagodejno na vaše telo in vam pomaga pri premagovanju različnih bolečin in bolezni. Deluje zelo pomirjevalno in sproščujoče na utrujeno telo. Sivkino olje je primerno za vsakogar, za vse tipe kože in nima stranskih učinkov pri pravilno odmerjeni uporabi. Uporabite ga lahko samostojno, razredčenega ali pa uporabite mešanico različnih olj. Olje sivke pomaga pri celjenju ran, uravnava prebavo, pomirja menstrualne krče, čisti urin, uravnava krvni tlak, pomaga pri zbijanju vročine, zdravi migrene in kožne bolezni ter pomaga pri lajšanju bolečin v ušesih. Olje pomaga tudi pri psihični preobremenjenosti, razdražljivosti in nespečnosti.

Pomirjujoče sivkine kopeli



Dišeče sivkine kopeli delujejo protistresno, izboljšajo prekrvitev kože in blažijo težave v menopavzi. Eterično olje v sivkini kopeli pomirja, blaži nemir, zaskrbljenost in stres. Da je sivka nadvse uspešna pri zmanjševanju živčne napetosti, so pokazale različne raziskave. Vdihovanje pomirjujočega vonja pred odhodom v posteljo vam bo namreč pomagalo lažje zaspati.

Še posebno primerna za zdravljenje bolezni dihal

Poleg tega se sivka uporablja tudi za zdravljenje različnih kožnih bolezni, kot so mozolji, dermatitis, luskavica in ekcem. Pomaga tudi pri dihalnih težavah, ki jih povzročajo bronhitis, astma in vneto grlo. Z vdihavanjem zdravilnih sivkinih hlapov se tradicionalno zdravijo tudi glavoboli, migrene in depresija. To pomeni, da dodate eterično olje prave sivke v vrelo vodo in hlape intenzivno vdihavate.

Sivkin čaj proti živčni izčrpanosti

Poparki iz sivke imajo bolj blago delovanje kot eterična olja, vendar vseeno delujejo kot blago pomirjevalo pri vznemirjenosti, živčni izčrpanosti in nespečnosti, prav tako pomagajo pri prebavnih motnjah živčnega izvora. Sivkin čaj spodbuja tek, ureja prebavo, odvaja žolč, blaži trebušne krče, odpravlja napenjanje in vetrove ter preprečuje omedlevanje.

S sivko nad molje

Že dolgo je znano, da sivka odganja molje. In res je tako! Sivkini cvetovi bodo odišavili vaša oblačila in jih zaščitili pred molji. Rastlin ni priporočljivo dajati v omaro v obliki šopka. Iz blaga naredite mošnjičke ali blazinice, ki jih položite v omaro med oblačila. Blazinice pa lahko naredite tudi sami. Uporabite okrasni robček. Vogale blaga zapognite v obliki kuverte. Z nitko poljubne barve zašijte robove skupaj. Napolnite s sivkinimi cvetovi in zavežite s trakom. Sivkine mošnjičke položite v omare.

Odlična za masažo

Z masiranjem in vtiranjem sivkinega olja v telo boste svoji razdraženi koži vrnili ravnovesje in jo pomirili. Pripravite si ga tako, da v osnovno masažno olje (10 ml) dodate 3–6 kapljic sivkinega eteričnega olja. Bodite pazljivi, da nerazredčenega eteričnega olja ne nanašate neposredno na kožo, saj je olje zelo koncentrirano in dražilno.

foto: Vir: arhiv Svet24

Blagodejno vpliva tudi na obraz

Sivka je zelo znana in iskana tudi v kozmetiki. Že antični Rimljani so jo dodajali v kopeli in z njo čistili obraz. Nekateri celo pravijo, da beseda lavanda izvira iz glagola lavare (umivati).

Danes lahko izbirate med številnimi izdelki s sivko, pripravke pa lahko izdelate tudi sami. Priporočljiva količina je, da v 50-mililitrsko kremo ali losjon za telo kanete 10–20 kapljic eteričnega sivkinega olja. Toda pozor: eteričnega olja ne smete zaužiti in ne sme priti v stik z očmi in usti! Koncentracija olja je namreč zelo visoka in lahko zaradi tega zelo draži sluznico in predele nežne kože. Zato vedno uporabite razredčeno mešanico.

prejšnji članek
Z osebnimi afirmacijami do boljšega življenja
Življenjski slog
Z osebnimi afirmacijami do boljšega življenja
naslednji članek
Nemudoma uspavajte svojega otroka ...
Zdravje
Nemudoma uspavajte svojega otroka ...