pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Z osebnimi afirmacijami do boljšega življenja

7. 3. 2016; 11.45
Avtor: Katarina Puček / Bodi zdrava
Ženska
Vsi bi radi kdaj pa kdaj imeli čarobno palico in čarobne besede, s katerimi bi dobili nekaj, kar si res želimo. A žal ni tako preprosto. Čarobne palice žal ni. Obstajajo pa prave besede! Napisane točno za vas, za točno določeno situacijo ali težavo! V obliki osebnih afirmacij vam jih ponuja Alenka Kaštrun, ki se je lotila posebnega pristopa za izvajanje afirmacij.

Zakaj nas pozitivne afirmacije tako navdušujejo?

Z njimi imamo občutek, da se nam bodo izpolnile vse neizpolnjene želje. Vemo, da so vse te trditve globoke resnice, ki smo jih pozabili ali zakopali pod cel kup prepričanj, ki nam pravzaprav ne služijo več, a so postala del naših korenin. Vemo tudi, da bomo s tem, ko bomo te globoke resnice ponotranjili, postali tisto, kar opazimo pri drugih, pa nam za zdaj ni dosegljivo. Pa je vse to res? Se bo vse to le s ponavljanjem pozitivnih stavkov res zgodilo? Alenka vam bo zaupala nekaj, kar se vam bo na koncu zdelo kot najbolj logičen, a vedno znova spregledan element, ki onemogoča dobre rezultate pri ponavljanju afirmacij.

Ponavljanje afirmacij različnih avtorjev

Če ste že ponavljali afirmacije, gotovo poznate Louise Hay, kraljico pozitivnih afirmacij. Njene knjige so za nekatere kot biblija, h katerim se vračajo vsakič, kadar jim gre v življenju kaj narobe. Ne samo ko jih kaj zaboli, ampak tudi ko zaškriplje v odnosih, ko pridejo finančne težave ali ko ugotovijo, da se ne cenijo dovolj. Vsakič znova ugotovijo, kako jih ti nasveti dvignejo, navdušijo, napolnijo, a vedno znova po nekaj dneh izgubijo rdečo nit. Zakaj?

Alenka je pred kratkim na televiziji gledala jutranjo oddajo, kjer so nekaj izbrankam z različnimi strokovnjaki pomagali do celostne spremembe. 'Pomagali' so jim tudi s pozitivnimi afirmacijami, ki naj bi jih udeleženke ponavljale, a si žal dolgih trditev tako hitro niso niti dobro zapomnile, kako naj bi jih potem sploh vsadile v svojo podzavest?


Misel, čustvo in slika

Kadar je naš cilj celostna, dramatična sprememba življenjskega sloga, so temelj, na katerem bomo zgradili naš nov svet, prav naše misli. Saj poznate pregovor, da je vse v glavi? Vsi smo že doživeli, kako hitro se je spremenilo naše ali pa življenje koga drugega, ko smo mi ali nekdo drug začeli drugače razmišljati in smo na svet pogledali iz drugega zornega kota. Ključ do spremembe je torej v spremembi miselnosti. Ponavljanje pozitivnih stavkov nam pomaga, da pozornost posvečamo svojemu cilju, sicer hitro spet pademo nazaj v stare navade. Naš cilj pa se mora najprej zgoditi v umu.

Pravilno ponavljanje afirmacij ustvarja tudi ustrezne mentalne slike, ki pomagajo, da lažje začutimo pripadajoč občutek. Vse skupaj (misel, čustvo in slika) ustvari idealen recept, da se afirmacija zasidra v našo podzavest. Tja, kjer bi morala biti, če hočemo, da je ponotranjena, resnična, sprejeta in ustvarja ustrezne učinke. Tako programiramo podzavest v skladu z našo voljo. Zavestni um, um, s katerim razmišljamo, začne ta proces, podzavest pa ga sčasoma prevzame. Stvar postane samodejna. Navada se spremeni ali se vzpostavi nova, obnašamo se drugače, odzivamo se drugače, naše življenje se spremeni.

Kadar rečemo »Jaz sem dobra kuharica!«, vemo, da je to res, torej ni dvomov. S to izjavo se pojavi slika odlične pojedine, na katero smo bile ponosne, znotraj nas pa se poraja občutek zadovoljstva, ponosa, sreče, kreativnosti ipd. In v čem je razlika med trditvijo, da sem dobra kuharica, od te, da sem uspešna in zdrava oseba? Ni je! Tisti, ki ne znajo kuhati, bodo precej bolj razumeli, kaj ima v mislih Alenka. Zanje je to nedosegljivo, na primer kot za bolnega zdravje ali za osamljenega poroka.

Meditacija je zelo pomemben del afirmacij


Preden nadaljujemo z elementom, ki je ključ do uspeha, je treba poudariti še en izredno pomemben podatek. Meditacijo. Ponavljanje afirmacije kjer koli, kadar koli, le da je ponovljena čim večkrat, vam ne bo prineslo nič drugega kot resen glavobol. Medtem ko je naše telo v stresu, napeto, med opravki, možgani pa visoko operativni, v razburkanem beta stanju, se vam še tako vneto ponavljanje ne bo zasidralo v podzavest. Pregrada med zavestjo in podzavestjo je namreč takrat najdebelejša. Vaša podzavest je najbolj dostopna, ko vaš um dela minimalno, ko je vaše telo sproščeno, umirjeno. Na primer, ko zvečer gledate televizijo. Dokazano je, da se um začne počasi ugašati po 21., 22. uri zvečer, ko se pripravlja na spanec. Namesto da bi si takrat ponavljali lepe, prijetne, spodbudne besede, gledamo televizijo in se pogovarjamo o grozotah sveta ter pogrevamo dnevne težave, kar je nekaj najslabšega, kar lahko počnemo.

Meditacija je zelo pomembna, ker nas tudi čez dan spravi v stanje sproščenosti in miru, nas uči discipline in ljubezni do sebe. Petnajst minut na dan bo dovolj, zato ne iščite izgovorov o pomanjkanju! Torej, malce moramo poznati, kako delujeta naše telo in um, da lahko modro izkoristimo čas za meditacijo, v katero vključimo afirmacije.

Zakaj afirmacije pri vas ne delujejo?

Element, ki je prezrt zaradi komercialnega pristopa, je individualnost afirmacij. Včasih so mojstri joge svojim vajencem dali mantro (afirmacijo) šele po tem, ko so si jo zaslužili (ko so dosegli ustrezno stopnjo koncentracije skozi redno meditiranje in ko so bili v tem pogledu dovolj zreli, da so razumeli darilo, ki jo individualnost mantre prinese). Vsak je torej imel svojo. Danes se, vsaj na videz, zdi, da to ni mogoče. Navajeni smo hitrih rešitev za množico ljudi. Čeprav je osnovna naloga ega potreba po edinstvenosti, pa dostopnost vsega vsem in komercialni marketinški pristop tudi najbolj specifičnih zadev ropata človeka njegove globine in ga oddaljujeta od njegovega bistva. Louise Hay je afirmacije napisala zase in za množico ljudi, ne pa za vsakega posameznika posebej. Zato je težko verjetno, da bi ista afirmacija pomagala vsem ljudem, saj nimamo vsi istih težav in želja.

Recimo, da si izberete naslednjih nekaj trditev. »Jaz sem čudovita in vsi me ljubijo.« »Obilje je moja pravica ob rojstvu, in ko to trdim, pomeni, da sem eno z univerzalno ustvarjalno močjo.« »Jaz sem blagoslovljena in vsak trenutek božansko vodena.«
Mogoče ste že kdaj izbrali podobne stavke in jih v upanju na spremembo ponavljali dan ali dva. Skoraj zagotovo se vam je zgodilo, da se vam je ob tem vklapljal vaš notranji komentator in vam povedal, da si debelo lažete. Po nekaj dneh laganja samim sebi ste z dodatkom slabe discipline in nizko stopnjo koncentracije izgubili vsakršno voljo, da z začrtanim nadaljujete.



Drug bistven temelj, ki je manjkal, pa so primerne trditve. Afirmacije je treba sestaviti za vsakega posameznika posebej. Kdo od nas se sam s seboj pogovarja v zgoraj napisanih stavkih? Te besedne zveze, celo besede same, so nam tuje. Besede obilje večinoma prej niti nismo uporabljali. Nam je domača beseda bogato, premožno ipd. Kadar skušamo sebe spraviti v red, se s seboj pogovarjamo v narečju, po domače. Naš notranji dialog je globoko subjektiven, poseben, drugačen, v njem ni komerciale, knjižne slovenščine, s pesniškim slogom oblikovanih besedil.

Ko izberemo področje, kjer se nam zdi, da pozitivne trditve najbolj potrebujemo, izberemo največ dve ali tri. Počasi se daleč pride. Naj vam bodo v veselje, navdušenje. Naj bodo kratke, jasne, domače, treba jih je globoko začutiti kot resnico ali vsaj pot k njej. Na delo z njimi se je treba pripraviti. Naučiti se je treba kakšno preprosto meditacijo ali vajo za sprostitev, odločitev, da si na dan vzamete trikrat po 15 minut, se vam bo hitro obrestovala.

Kam po pomoč?

Mogoče je vse na prvi pogled zaradi poljudnega pristopa k tej zadevi, sestave in vztrajanja pri tej novi navadi videti preprosto. Pa niti ni. Čeprav vas knjige lahko navdušijo za nadaljnji korak, pa pustijo veliko luknjo v pravilnem pristopu, manjka vam znanja, kako se sprostiti, kako se naučiti preproste meditacije, pri sestavi stavkov vas hitro zanese in jih sestavite nepravilno.
No, pri tem vam lahko pomagajo prvi, ki so z individualnimi afirmacijami pri nas začeli, da vam skozi individualen posvet najprej pomagajo najti in sestaviti vaše lastne sugestije, ki bodo delovale. V nasprotju z drugimi pristopi vam Alenka Kaštrun afirmacije potem tudi posname, skupaj z vodeno sprostitvijo, izključno za vas, posnetek pa lahko potem večkrat na dan uporabite kjer koli, glede na začrtano. Tako preprečite tavanje svojega uma zaradi morebitne slabše koncentracije, ostajate namreč sproščeni in vodeni skozi nujen postopek. Hkrati pa v podzavest sidrate afirmacije, ki so vaše in bodo v nasprotju z ostalimi gotovo pripomogle k boljšemu rezultatu kot nekaj, kar je preveč splošno za vaš drugačen, unikaten svet.


Več podatkov o Alenki in njenem delu izveste na spletni strani www.beyondmind.si ali pa na Facebook strani Moje afirmacije.

prejšnji članek
Ste beljakovinsko podhranjeni?
Zdravje
Ste beljakovinsko podhranjeni?
naslednji članek
Ste vedeli, da sivka lahko reši tudi takšne težave?
Zdravje
Ste vedeli, da sivka lahko reši tudi takšne težave?
#nasazenazenska
nasazenazenska