Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar
Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Prednosti lesene gradnje

7. 3. 2016; 06.40
Avtor: Oglasno sporočilo
abitat1
Les kot obnovljivi vir, je najbolj okolju prijazen gradbeni material.

Les je poleg kamna in gline najstarejši in eden najpomembnejših naravnih materialov, ki se v gradbeništvu uporablja že tisočletja, predvsem v konstrukcijske namene. Les ima pozitivne mehanske lastnosti. Njegove pozitivne lastnosti so: uravnavanje vlage, čiščenje zraka, odsotnost elektrostatičnega naboja, dobra izolativnost in prijetnost na dotik. Glede na lastno maso ima tudi nekajkrat večjo nosilnost kot jeklo in ima najboljše razmerje med toplotno izolacijo in ohranjanjem toplote ter tako znatno vpliva na zmanjšanje stroškov ogrevanja stavb, ki so ognjevarne.

Les je vedno topel material. Masivni les ima velike toplotne kapacitete. To pomeni, da ima velike akumulacijske sposobnosti. Ta lastnost ohranja ravnotežje med zunanjimi temperaturnimi spremembami tekom dneva in ohranja prijetno notranjo temperaturo v prostoru. V poletnih mesecih je v masivni leseni hiši prijetno hladno, pozimi pa toplo. Les ima tudi sposobnost absorbiranje vlage, ko jo je v prostoru preveč, ko pa jo je premalo, jo začne vračati nazaj v prostor. Pri gradnji lesene hiše ne uporabljamo plastike, tako da ni možnosti da bi se kjer koli kopičila vlaga

Si predstavljajte masivno leseno pohištvo naših babic in novodobno pohištvo iz ivernih plošč?

In ko gre za odpornost proti vlagi, požaru, potresu in ostalimi naravnimi katastrofami, bo lesena hiša premagala vso konkurenco. Les je odličen toplotni in zvočni izolator, zato so gradbeno-fizikalne lastnosti lesa zagotovo na prvem mestu med prednostmi, ki jih ponujajo leseni objekti. Tako je npr. poraba energije pri ogrevanju prostorov bistveno manjša. Poleg tega pa je njegova prednost tudi v dihanju, ki omogoča vpijanje in oddajanje vlage.

Lesena skeletna gradnja počasi a vztrajno nadomešča klasično, saj leseni objekti nudijo uporabnikom zdravo bivalno ali delovno okolje, saj les znanstveno dokazano na okolico deluje pomirjajoče in sproščujoče in ima pozitiven vpliv na zdravje in srečno življenje ljudi.

Z uporabo lepljenega lesa na večjih objektih enostavno rešujemo dolge razpone, obenem z večjimi prerezi lepljenih nosilcev dosežemo zelo dobro ognjevarnost, brez dodatne zaščite lesa. Tako leseni nosilci lahko ostanejo kot viden element strešne, stropne ali stenske konstrukcije, kar prostoru daje toplino in privlačen izgled. Le pravi dom da družini ali posameznikom kvaliteto bivanja. Vsaka hiša je prilagojena in izdelana točno za vas, zato je unikat.

Pri gradnji z lesom dosežemo:

•  Trajnost objektov
•  Energijsko varčno gradnjo
•  Ognjevarnost konstrukcije
•  Odlično potresno varnost objektov
•  Toplotno in zvočno izolacijo
•  Okolju prijazno gradnjo, nizek ogljični odtis zaradi uporabe lesa
•  Hitro, natančno in ekonomično gradnjo
•  Zdravo in udobno bivanje

Posebno pozornost si zasluži tudi požarna varnost. Les je res gorljiv in še vedno prevladuje domneva, da je lesena hiša izpostavljena večji požarni nevarnosti kot klasično zidana hiša. Vendar les prevzema večje požarne obremenitve v primerjavi z ostalimi materiali in pozneje popusti. Pri gorenju se na površini lesa ustvarja zoglenela plast, ki je kot neke vrste samozaščita.

Od ideje do lastnega doma

Začne se kot skica na papirju na podlagi lokacijske informacije, ki jo izda občina. To je ključno vodilo naših arhitektov, ki s strokovnostjo, znanjem in vašimi idejami ustvarijo vizualizacijo objekta, točno za vas in vaše potrebe in ga boste imenovali dom. Le pravi dom da družini ali posameznikom kvaliteto bivanja. Vsaka hiša je prilagojena in izdelana točno za vas, zato je unikat.

V unikatno izdelan dom vključujemo:

•  Trajnostne naravne materiale
•  Skeletno gradnjo
•  Dostopne cene oziroma nizke cene, glede na uporabljene materiale
•  Moderne arhitekturne oblike, čistih linij

ABITAT predstavlja življenjsko okolje oziroma domovanje. Nismo si enaki, vendar nas v raznolikosti druži naravno okolje in naravni materiali, ki so pogoj za zdravo življenje. ABITAT je kvalitetno, preprosto, funkcionalno, ekološko, malo, sestavljivo, združeno v linijo popolnosti z odtisom posameznika.

prejšnji članek
So pari resnično srečnejši?
Zdravje
So pari resnično srečnejši?
naslednji članek
Lepa in zdrava koža pri vsaki starosti
Moda&Lepota
Lepa in zdrava koža pri vsaki starosti