Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Lepa in zdrava koža pri vsaki starosti

7. 3. 2016; 06.30
Avtor: M. K. / Bodi zdrava
Ženska
Videz kože je seveda najbolj povezan s starostjo, a obstajajo tudi drugi pomembni stranski dejavniki, kot so nega, geni in način življenja.

Vaša starost: od 20 do 25 let  

Značilnosti vaše kože: Žleze lojnice v mladosti delajo brez premora, zato je vaša koža čvrsta, prožna in dobro navlažena. Tudi celice se še vedno redno obnavljajo, zato je vaša polt enakomerna in lepo rožnata. Slaba stran pa je zagotovo povečana proizvodnja maščobe, ki vam lahko povzroča preglavice v obliki mozoljev in mastnega videza. Ravno zato je v tem obdobju najpomembnejše pravilno in redno čiščenje kože.

Kako pravilno negovati kožo:

1. Z nežnimi izdelki s kože najprej odstranite nečistoče, ličila in odvečni loj. Če je vaša koža zelo mastna in nečista, uporabljajte peneča čistila, ki ne vsebujejo maščob, in si občasno privoščite kozmetičarko, ki vam bo pomagala do čistejše kože, ne da bi jo pri tem poškodovala. Nepravilno stiskanje mozoljev lahko namreč na vašem obrazu pusti neprijetne brazgotine. Čiščenje končajte s tonikom, ki oži pore in vam ga mora znati svetovati vsaka strokovno usposobljena prodajalka.

2. Koža v vaših letih potrebuje veliko vlage, ki jo seveda v telo najhitreje vnesete s pitjem veliko tekočine čez ves dan. Pomagajo pa vam lahko tudi izdelki, kot je recimo vlažilni serum ali gel z vitamini. Občasno si lahko privoščite tudi kakšno doma narejeno naravno vlažilno masko za obraz. 3. Vaša posebna skrb naj bo namenjena preprečevanju mozoljev. To pomeni čim manj dotikanja obraza z umazanimi rokami in stiskanja mozoljev na nepravilen način. Če se že pojavijo, za to obstaja veliko prav temu namenjenih izdelkov, ki vsebujejo gel za izsušitev mozolja in korektor, s katerim ga prekrijete. Zavedajte pa se, da k preprečevanju mozoljev spadata tudi ukvarjanje s športom v naravi in zdrava prehrana.

Kaj še morate vedeti:

- Nekih posebnih krem za nego okoli oči v teh letih še ne potrebujete, čeprav vas morda reklame nagovarjajo drugače. Vaša kozmetika naj bo čim bolj naravna.
- Vemo, da ste že stokrat slišali, pa vseeno: pred spanjem si nujno odstranite vsa ličila, saj s tem skrbite, da bo vaša koža lepa tudi v prihodnosti.
- Pitje alkohola, kajenje, čezmerno drgnjenje kože, skopa prehrana, premalo pitja vode in sončenje brez primerne zaščite so sovražniki vaše kože, ne glede na leta.
- Enkrat tedensko je priporočljivo nežno odstranjevanje mrtvih celic, ki so se nabrale na površini kože in lahko mašijo vaše pore. Luščilno sredstvo si lahko naredite tudi sami, samo malce pobrskajte po spletu za naravnimi recepti.
- Premislite, ali se vam namesto pudra ne splača raje uporabljati obarvane kreme, ki je lažja in se dobro ter bolj naravno zlije s kožo.

Vaša starost: od 26 do 30 let

Značilnosti vaše kože: Izločanje loja in maščobe se je najbrž umirilo, kakšen mozolj sem in tja pa se vam vseeno še pojavi, a je bolj povezan z vašim mesečnim ciklom, stresom ali prehrano. Na žalost pa je to hkrati tudi čas, ko se zniža proizvodnja kolagena in se zato upočasni obnova celic, zato imajo vplivi okolja večji učinek. V tem obdobju so trije najpomembnejši izdelki za nego vaše kože: nežen piling, vlažilna krema in zaščitni faktor, ki ga nanesite tudi na vrat, dekolte in roke.

Kako pravilno negovati kožo:

1. Izdelki za čiščenje kože naj bodo čim bolj naravni in nežni. Namesto pilinga lahko uporabite tudi kremo za čiščenje, ki nežno, a globinsko očisti vse vrste kože, odstrani odmrle celice in ohranja naravno pH-vrednost kože. Po njej kožo vedno osvežite s tonikom. Nekaj naravnih receptov zanj najdete v rubriki Naredite sami, veliko žensk pa prisega tudi na naravno mineralno vodo, ki si jo poprši po obrazu.

2. Kožo zaščitite z losjonom, ki po možnosti ne vsebuje maščob, vsebuje pa antioksidante in zaščito pred sončnimi žarki.

3. Vaša koža načelno potrebuje tudi nočno nego (razen če ste zagovornica tega, da koži ponoči pustite dihati), ki spodbuja njeno naravno obnovo.

4. Občasno si privoščite kakšno doma narejeno naravno vlažilno masko za obraz.

Kaj še morate vedeti:

- Pitje alkohola, kajenje, čezmerno drgnjenje kože, skopa prehrana, premalo pitja vode in sončenje brez primerne zaščite so sovražniki vaše kože, ne glede na leta.
- Koža v vaših letih potrebuje veliko vlage, ki jo v telo najbolje vnesete s pitjem veliko tekočine (najbolje vode) čez ves dan.
- Ne pozabite na redno in čim bolj nežno odstranjevanje ličil (sploh na področju okoli oči) pred spanjem.
- Kadar na obraz nanašate vlažilno kremo, ne pozabite tudi na dekolte.

Vaša starost: od 31 let naprej

Značilnosti vaše kože: Poznajo se (prve) gubice, vaša koža pa je najbrž malo trmasta in se obnaša po svoje: čeprav jo redno mažete z vlažilno kremo, je suha in zategnjena. Načinov, kako negovati kožo v teh letih, je vsaj toliko, kot je na tržišču različnih negovalnih krem, vsekakor pa za to (še) ni potreben kirurški poseg (če sploh). Najprej se vam bolj splača vložiti denar v obisk dermatologa, ki bo natančno pregledal vašo kožo in vam tudi svetoval, kako jo pravilno negovati. Ne samo s kremami, ampak tudi s pravilno prehrano oziroma prehranskimi dodatki, še posebno če imate kakšne težave (luskavica, rosacea, ekcem …).

Kako pravilno negovati kožo:


1. Pred uporabo dnevne kreme je priporočljiva uporaba vlažilnega seruma (po možnosti z učinkovinami, ki se borijo proti učinkom staranja), ki ga lahko potem uporabite še večkrat dnevno, takrat, ko začutite zategnjenost kože.

2. Kožo negujte z dnevno kremo, ki vsebuje vlažilne učinkovine in zaščito pred sončnimi žarki.

3. Pred spanjem dobro očistite kožo vseh ličil in nanjo nanesite bogatejšo negovalno kremo.

4. Nekateri strokovnjaki svetujejo, da vsake toliko zamenjate kozmetiko, ki jo uporabljate, z drugo, saj se koža navadi na eno ali drugo in zato nima več takšnega učinka, kot bi ga morala imeti.

Kaj še morate vedeti:


- Priporočamo redno pregledovanje kože oziroma njenih sprememb po celotnem telesu ter občasni pregled pigmentnih znamenj pri dermatologu. Pri dermatologu bodo poskrbeli tudi za morebitne starostne bradavice in pigmentne lise ter odstranjevanje različnih izrastkov, ki se največkrat naredijo na vratu ali očesnih vekah.
- Pitje alkohola, kajenje, čezmerno drgnjenje kože, skopa prehrana, premalo pitja vode in sončenje brez primerne zaščite so sovražniki vaše kože, ne glede na leta.
- Ne pozabite na nego telesa. Pod prho se z masažno rokavico nežno podrgnite po vsem telesu, nato pa na kožo bogato nanesite vlažilno mleko ali olivno olje. Če je dobro za v usta, je dobro tudi za na kožo.
- Če si lahko, si občasno privoščite masažo, limfno drenažo, pomembna pa sta seveda tudi šport ter zdrava in redna prehrana.
prejšnji članek
Prednosti lesene gradnje
Življenjski slog
Prednosti lesene gradnje
naslednji članek
Ne recite temu ljubezen
Odnosi
Ne recite temu ljubezen
#nasazenazenska
nasazenazenska