stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

To so najboljši recepti za čistilno mleko in tonike

7. 3. 2016; 02.45
Avtor: M. K. / Bodi zdrava
Ženska
Povsem naravna nega, ki bo vaši koži obraza zelo prijala.

Dišeče čistilno mleko za obraz

S tem čudovito dišečim mlekom za obraz boste nežno odstranili ličila in očistili kožo. Primerno je za vse tipe kože.

Potrebujete: ½ decilitra olivnega olja, ½ decilitra mandljevega, jojobinega ali avokadovega olja (po želji), 10 kapljic eteričnega olja sivke

Olivno in mandljevo olje natočite v steriliziran steklen kozarec in dodajte sivkino eterično olje. Dobro zaprite in pretresite, da dobite homogeno mešanico. Shranjujte v hladnem in temnem prostoru. V čistilno mleko namočite vato in z njo odstranite ličila. Po uporabi obraz dobro izperite s toplo vodo in nato uporabite še čistilni tonik.

Čistilno mleko iz repičnega olja in olja čajevca

To čistilno mleko je primerno za normalno oziroma suho kožo, ki je nagnjena k izpuščajem.
Potrebujete: ½ decilitra repičnega olja, 10 kapljic olja čajevca

Repično olje in olje čajevca nalijte v steriliziran steklen kozarec. Dobro zaprite in pretresite, da dobite homogeno mešanico. Shranjujte v hladnem in temnem prostoru. V čistilno mleko namočite vato in z njo odstranite ličila. Po uporabi obraz dobro izperite s toplo vodo in nato uporabite še čistilni tonik.

Čistilni tonik iz zelenega čaja

Ta nežna mešanica vsebuje kis, ki koži povrne njeno naravno pH-vrednost. Z antioksidanti bogat zeleni čaj pomaga odpravljati poškodbe od sonca, komarčkova semena pa naj bi čistila in vlažila kožo. Rastlinski glicerin lahko najdete v nekaterih trgovinah z zdravo prehrano in na spletu.

Potrebujete: 1 žlico listov zelenega čaja (odprite eno ali dve čajni vrečki), 1 žličko zdrobljenih komarčkovih semen, 1 deciliter vrele vode, 2 žlici jabolčnega soka, 1 žličko rastlinskega glicerina

Čajne liste in komarčkova semena stresite v skodelico in zalijte z vrelo vodo. Skodelico pokrijte in pustite, da se zelišča namakajo, medtem ko se voda hladi. Nato odcedite in prelijte v steklenico. Dodajte še kis in glicerin. Pred uporabo čistilni tonik dobro pretresite. V tekočino namočite vato in nanesite tonik na obraz, ki ste ga prej očistili s čistilnim mlekom. Tonik shranjujte v hladilniku in porabite v desetih dneh.

Metin tonik

Ječmenova voda je dober vir cinka in žvepla, ki pomagata pri mastni koži, poprova meta je osvežilna in poživljajoča, rožmarin pa pomiri vnetje.

Potrebujete: 1 žlico suhe poprove mete, 1 žlico suhega rožmarina, 1 deciliter nepozebnika, 2 žlički vodke, 1 žlico ječmenove kaše, 1 deciliter vode, 5 kapljic eteričnega olja poprove mete (po želji)

V mlinčku (lahko kavnem, a očiščenem) zmeljite poprovo meto in rožmarin. Stresite ju v kozarec, ki se ga da dobro zapreti. Dodajte nepozebnik in vodko. Kozarec tesno zaprite in nekaj minut močno stresajte. Postavite v shrambo. Po desetih dneh mešanico precedite v steriliziran kozarec za vlaganje, ki se ga da dobro zapreti. Ječmen stresite v posodo z vodo. Pustite, da zavre, nato zmanjšajte temperaturo. Narahlo naj v pokriti posodi vre 15 minut. Ohladite, odcedite in shranite tekočino. V steklenici zmešajte ječmenovo vodo in zeliščno tekočino. Po želji dodajte še eterično olje poprove mete. Pred vsako uporabo dobro pretresite. Hranite v hladilniku, največ dva tedna. Na obraz nanašajte z vato.

Aromatično pršilo za obraz in vrat

Z osvežilnim tonikom boste odstranili ostanke čistilnega mleka, potu in maščobe. Prijal bo zlasti v vročem vremenu. Olji grenivke in limone blago zapirata razširjene pore in osvetlita kožo, medtem ko jabolčni kis uravnava pH-vrednost kože.

Potrebujete: 1 deciliter gazirane mineralne vode, 1 deciliter nepozebnika, 1 žlico jabolčnega kisa, 5 kapljic eteričnega olja sivke, 5 kapljic eteričnega olja grenivke, 3 kapljice eteričnega olja limone

V stekleničko z razpršilcem natočite mineralno vodo, dodajte nepozebnik in kis ter nakapajte olja sivke, grenivke in limone. Pred uporabo pretresite in razpršite po obrazu (izogibajte se oči) in vratu. Shranjujte v hladilniku in porabite v enem mesecu.

Dnevni vlažilec

Dnevni vlažilec bo poskrbel, da bo koža navlažena in obnovljena. Kot nalašč je za normalno oziroma kombinirano kožo. Nanesite ga dvakrat dnevno po čiščenju s tonikom. Deviško olivno olje lahko nadomestite z oljem mareličnih pečk, jojobinim oljem ali oljem pšeničnih kalčkov, vendar izdelek ne bo tako lahkoten oziroma hranilen.

Potrebujete: 2 žlički olj mareličnih pečk, 1 žličko jojobinega olja, 1 žličko olja pšeničnih kalčkov, 6 kapljic eteričnega olja sivke, 2 kapljici eteričnega olja limone (če imate občutljivo kožo, to izpustite). Vse sestavine zlijte v sterilen kozarec, dobro zaprite in pretresite. Hranite v hladnem, temnem prostoru in porabite v dveh mesecih.

Vir: knjiga Zdravje iz kuhinje, ljudska zdravila na sodoben način, založba Mladinska knjiga

prejšnji članek
S temi triki boste lažje zdravo živeli
Zdravje
S temi triki boste lažje zdravo živeli
naslednji članek
Na dan prišli takšni podatki s Pop TV!
Resničnostni šovi
Na dan prišli takšni podatki s Pop TV!