Zdravje
 

Očiščevalna bikini dieta

12. 8. 2016; 15.30
Avtor: Ajda Janovsky/revija Bodi zdrava
Ženske dieta
Razstrupite telo, poskrbite za vitkejši trebuh in stegna ter pripravite kožo, da bo hitreje in bolj enakomerno zagorela. Z očiščevalno bikini dieto boste po le treh tednih brez zadrege smuknili v skromno opravo za plažo, poleg tega pa boste na počitnicah žareli od zdravja.

Osnovna pravila, ki se jih morate držati:

1. Začnite zmanjševati količine alkohola in kofeina, ki jih zaužijete na dan. Začnite s polovico manjšimi količinami, nato pa ju do konca prvega tedna popolnoma črtajte z dnevnega reda – v naslednjih dveh tednih sta prepovedana.
2. Popijte najmanj 2 litra vode na dan.
3. Uživajte le organsko pridelano hrano.
4. Če ste lačni med obroki, si dopoldan za malico privoščite sadje, popoldan pa solato ali zelenjavno juho.

Seznam dovoljenih živil:
- sveža zelenjava: solata vseh vrst, korenje, cvetača, čebula, zelena, artičoke,
- sveže sadje: borovnice, jagode, jabolka, vse vrste citrusov,
- alfalfa kalčki,
- oreščki: mandlji, brazilski oreščki, orehi, lešniki, bučna semena, sezam, semena chia,
- stročnice: fižol, leča, čičerika,
- beljakovine: ribe, jajca, piščanec, puran (vegetarijanci in vegani naj živalske beljakovine v obrokih nadomestijo s stročnicami oziroma sojinimi izdelki),
- pijača: voda, nesladkan zeliščni ali sadni čaj, sojino, riževo ali mandljevo mleko,
- zabela: olivno olje, sol, poper, jabolčni kis, med.

Seznam prepovedanih živil:
- živila, ki vsebujejo gluten: živila iz ovsa, rži, pšenice, kruh, testenine, kuskus, pira,
- beljakovine: govedina, svinjina, školjke, salame in druge predelane mesnine,
- mlečni izdelki: mleko, jogurt, sir, maslo,
- predelana hrana: konzerve, zamrznjene ali kako drugače pakirane vnaprej pripravljene jedi, kosmiči,
- beli riž,
- pijače: alkohol, kava, pravi čaj, gazirane pijače, sokovi,
- hitra prehrana,
- sladkorji: marmelada, bomboni, torte, peciva, piškoti, napolitanke.

JEDILNIK OČIŠČEVALNE BIKINI DIETE

ZAJTRK

KOZAREC VODE Z LIMONO


Preden zajtrkujete, popijte kozarec vode s sveže iztisnjeno limono. S tem boste pospešili prebavo in spodbudili razstrupljanje jeter. Limonino lupino (samo pri bio limonah!) shranite – pri kosilu jo boste lahko naribali na solato, ribo ali kuhano kvinojo.

ZELENI ČAJ
Namesto kave popijte skodelico zelenega čaja, ki hkrati s kofeinom oskrbi telo še s koristnimi antioksidanti, ki nevtralizirajo toksine.

SADNI OBROK
Začnite dan s svežim sadjem, ki bo še okusnejše, če ga boste pripravili po katerem od spodnjih receptov.
Mangovo presenečenje
- ¼ skodelice na kocke narezanega manga
- ¼ skodelice olupljenega in zmečkanega avokada
- ½ skodelice mangovega soka
- ¼ skodelice sojinega ali kokosovega jogurta
- 1 žlica sveže iztisnjenega limoninega soka
- 1 žlica javorjevega sirupa
V mešalniku mešajte zmes, dokler ne postane popolnoma gladka.

Sadna solata z javorjevim sirupom
- 1 velika, na kolobarje narezana banana
- 1 skodelica narezanih jagod
- ½ skodelice borovnic
- 1 žlica javorjevega sirupa
- sok ½ limete
- 1/3 skodelice praženih nesoljenih arašidov
V skledi zmešajte sadje ter ga zabelite z limetinim sokom in javorjevim sirupom. Potresite z arašidi.

KOSILO

KOZAREC VODE
Da ne boste preveč lačni, popijte pred kosilom kozarec ali dva vode.

SOLATA
Pred glavnim obrokom si privoščite bogato porcijo solate. Sveža zelenjava preskrbi telo z vitamini, minerali in vlakninami, ki skrbijo za dobro črevesno prebavo in izboljšujejo splošno zdravje organizma. Zabelite jo z olivnim ali bučnim oljem ter s kisom ali limoninim sokom – s slednjima ne skoparite, saj pospešujeta prebavne procese. Dobrodošla, ne pa nujna dodatka sta tudi čebula in česen, ki učinkujeta kot antibiotika.

GLAVNI OBROK


Glavni obrok naj bo sestavljen iz mesa in zelenjave ali stročnic oziroma krompirja in zelenjave. Nekaj možnosti ponujajo spodnji recepti.
Ribe s sezamom
- 110 gramov bele ribe (orada, brancin, list, škarpina)
- 1 žlička olivnega olja
- 1 žlička riževega kisa
- 1 žlička lahke sojine omake
- ½ žličke nasekljanega česna
Naoljite ponev in jo dajte na ogenj. V ogreto olje položite ribo in jo popecite z obeh strani. Zmešajte rižev kis, sojino omako in česen ter prelijte ribo. Nazadnje jo potresite še s sezamovimi semeni. Na srednje močnem ognju pecite toliko časa, da se riba prepeče.

Krompirjeva musaka 

- 6 krompirjev
- 3 paradižniki ali pelati
- 1 jogurtov kozarec kuhane rumene leče
- 1 korenček
- 1 deciliter jušne osnove
- sol
- poper
- 1 žlica nasekljanega peteršilja
- 1 žlica olivnega olja

Cel krompir skuhajte, ohlajenega olupite in narežite na kolobarje. Skuhajte lečo. V manjšo posodo izmenično naložite plast krompirja, leče, naribanega korenčka in na rezine narezanih paradižnikov. Vrhnja plast naj bodo paradižniki. Zalijte s segreto jušno osnovo. Posodo prekrijte z aluminijasto folijo in pecite 30 minut pri 200 °C. Na koncu postrezite z nasekljanim peteršiljem.

ZELENJAVNA JUHA
Če ste po obroku še vedno lačni, pojejte še krožnik čiste zelenjavne juhe (kuhane brez krompirja ali stročnic!).

VEČERJA

Pri večerji uživajte beljakovine in zelenjavo oziroma samo zelenjavo.

Nadevani paradižniki z jajčevci


- 2 srednje velika, čvrsta paradižnika
- 1 strok česna
- 1 jajčevec
- 1 žlica nerafiniranega olivnega olja
- 1 žlica svežega limoninega soka
- 1 žlica kaper
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- ½ žlice sesekljanih drobnih čebulic
- ščepec paprike
- 2 vejici peteršilja ali kreše
Operite paradižnika, odrežite jima vrh in ju izdolbite. Obrnite ju z odprtino navzdol, da se odcedita. Strite česen. Olupite jajčevec in ga narežite na večje kocke. Skuhajte narezan jajčevec v eni skodelici vode in ga pretlačite v kašo. Ko se ohladi, dodajte olivno olje, limonin sok, česen, papriko, kapre, peteršilj in čebulice.

Zelenjavna omleta iz beljakov
- 4 beljaki
- 1 na kocke narezan paradižnik
- pest sveže špinače
- sol in poper po okusu
Majhno teflonsko ponev namažite z nekaj olja. Dodajte stepene beljake, paradižnik in špinačo. Pecite na srednje močnem ognju, da se beljaki prepečejo. Posolite in popoprajte.

DOPUSTNE PREGREHE

Na vsake štiri dni se lahko pregrešite s hrano, ki je ni na seznamu dovoljenih živil. Privoščite si lahko:
- rebro črne čokolade,
- zmrzlino iz sadnega soka in sadja,
- doma pripravljen čips: narežite krompir na tanke rezine in pecite na 230 °C 20 minut.
Dober nasvet: če boste med dieto hrepeneli po ogljikovih hidratih, popijte kozarec cimetovega čaja, ki pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi.

Dodatni nasveti za …
… raven trebuh:
- jejte čim več zelenjave in stročnic, ki pomagajo odpraviti maščobo s trebuha,
- uživajte prehranske dodatke s probiotiki,
- pijte še več vode – napihnjen trebuh povzroči prav pomanjkanje vode, ne nasprotno,
- jejte večkrat po malem: namesto velikih obrokov raje pojejte več manjših, razdelite na dva dela zajtrk in kosilo.

… vitko zadnjico in stegna:
- dodatno omejite maščobe,
- poleg kruha, testenin in sladkarij se izogibajte tudi krompirju, dovoljeni so sladki krompir, testenine brez glutena, rjavi riž in ovseni kosmiči,
- jejte jajca, grenivko in belo ribo, ki pospešujejo izgorevanje maščobe na stegnih in zadnjici.

… lepšo zagorelost:


- jejte veliko korenja, paradižnikov in sladkega krompirja, ki so bogati s karotenom,
- uživajte špinačo in ohrovt, ki sta bogata z betakarotenom,
- uporabljajte olivno olje, ki vsebuje antioksidante in maščobne kisline omega-3, ki blagodejno delujejo na kožo in preprečujejo prezgodnje staranje.

prejšnji članek
To astrološko znamenje vas v zvezi ne bo osrečilo!
Horoskop
To astrološko znamenje vas v zvezi ne bo osrečilo!
naslednji članek
Šerbi doživela še en hud udarec
Svet slavnih
Šerbi doživela še en hud udarec

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.