zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Intimna nega za aktivne ženske

13. 3. 2016; 08.08
Avtor: Maša Rener/revija Bodi zdrava
Intimna nega
Pomemben del osebne higiene vsake ženske je intimna nega, ki pa vam lahko povzroči tudi neprijetne težave, zato je pametno vedeti nekaj pravil, ki smo jih zbrali za vas.

Pretirana nega intimnih predelov z neprimernimi izdelki (recimo navadnim milom) lahko z nožnice izpere zaščitno sluz in uniči kislost ter s tem oslabi njeno naravno obrambo ter povzroči neprijetno vnetje.

Zato je priporočljivo, da za umivanje intimnih delov uporabljate samo navadno vodo ali izdelke, namenjene umivanju intimnih delov, ki imajo vrednost pH med 3,5 in 4,8. Intimne dele umivajte s toplo vodo v smeri proti zadnjiku ter pri tem vode ne usmerjajte neposredno v nožnico; ravno zaradi tega sta najbolj priporočljiva prhanje ali umivanje v bideju.

Pretirana intimna higiena lahko povzroči dodatne težave, zato vam bo vsak ginekolog povedal, da je dovolj, če ji posvetimo pozornost enkrat dnevno. Kljub temu naj bodo sredstva za intimno higieno čim manj odišavljena, uporabljajte jih le na zunanjem delu nožnice, zelo pomembno pa je tudi, da vedno uporabljate samo svojo brisačo. Na nežni in depilirani koži se uporabi sredstev, vsaj prvi dan, raje izognite.

Pogost vzrok težav so velikokrat tudi higienski vložki, ščitniki perila ali tamponi, ki niso bombažni, saj lahko pri občutljivih ženskah povzročajo vnetja spolovila in kontaktni dermatitis.

Za preprečevanje raznih vulvo-vaginalnih vnetij je v poletnem času zelo pomembno tudi redno menjavanje mokrih kopalk in izogibanje nošenju preveč ozkih oblačil.

Posebno pozornost namenite tudi spodnjemu perilu, ki naj bo narejeno iz čim bolj naravnih materialov – dotok kisika je namreč zelo pomemben, da področje ne postane žarišče za nastanek glivic in razvoj vedno prisotnih bakterij.

Veliko žensk je občutljivih na intimne dezodorante in odišavljen toaletni papir ali dišeče higienske vložke, zato se tem izdelkom že iz preventive raje izogibajte. Že za dobro splošno počutje je priporočljivo, da uživate večje količine vode, kar seveda poveča produkcijo seča, ki tako sproti izpira bakterije, da ne pridejo tja, kamor ne bi smele. Pomembno je tudi, da za zdravje svojih reproduktivnih organov redno obiskujete ginekologa.

prejšnji članek
Bi sploh prepoznali slavno pevko takole zanemarjeno?
Svet slavnih
Bi sploh prepoznali slavno pevko takole zanemarjeno?
naslednji članek
Hišna dekoracija iz 30 tisoč zamaškov
Življenjski slog
Hišna dekoracija iz 30 tisoč zamaškov
#obraziavenija
obraziavenija