Solata s čičeriko, sirom feta in paradižnikom
Za 4 osebe kot priloga, za 2 kot glavna jed:
- 250 gramov kuhane čičerike (lahko iz pločevinke)
- 300 gramov češnjevega paradižnika
- 120 gramov sira feta
- rdeča čebula (po želji)
- olivno ali bučno olje (približno 1 jedilna žlica)
- balzamični kis
- origano
- sol
Paradižnik narežete na polovičke ali četrtine, sir feta nadrobite, čebulo nasekljate. Vse to zmešate s kuhano in odcejeno čičeriko ter začinite po okusu. Postrežete s francoskim kruhom.
Koruzni kruhki
Koruzni kruhki so neke vrste slani mafini in kot taki idealni za po poti, za malico v parku ali pa kot priloga k na primer fižolovi ali paradižnikovi juhi ali solati.
Za 12 kruhkov:
- 250 gramov moke, pol pirine, pol bele
- 150 gramov koruzne moke
- ½ čajne žličke soli
- 1 čajna žlička sladkorja
- 2 čajni žlički pecilnega praška
- 50 gramov semen (sončnična, bučna ali mešanica) + še nekaj za okrasitev
- 2 bio jajci
- 4 jedilne žlice olivnega olja
- 400 mililitrov mleka (kravjega ali neslajenega sojinega)
- 100 gramov naribanega sira
- 100–150 gramov nasekljanega, na soncu sušenega paradižnika v olju
Pečico segrejete na 190 °C. Model za mafine obložite s papirnatimi ali silikonskimi modelčki za mafine. Prvih šest sestavin zmešate v veliki skledi. V manjši skledi razžvrkljate jajca, dodate mleko in olje. Vsebino obeh skled zmešate skupaj, a le toliko, da nastane enotna zmes, nato vmešate še paradižnik in sir. Če boste preveč mešali, bodo kruhki trdi. Testo s pomočjo dveh žlic nadevate v pripravljen model za mafine. Okrasite s preostalimi semeni. Pečete 20–25 minut na 190 °C. Ali so pečeni, preverite z zobotrebcem, ki ga zapičite v sredino kruhka; če izvlečete suhega, so kruhki pečeni.
Korenčkove kroglice
To je pravzaprav še ena zvijača, kako vtihotapiti zelenjavo na otroški jedilnik. Korenček zmešate s sladkimi datlji in naredite kroglice! Nič rafiniranega sladkorja, samo vlaknine, vitamin A in kakovostne maščobe (tudi omega-3).
Za približno 12 kroglic:
- 100 gramov orehov
- 70 gramov datljev, nekaj ur namočenih v vodi
- 100 gramov naribanega korenčka
- kokosova moka
- cimet
- klinčki
Orehe zmeljete. Posebej zmeljete datlje z nekaj vode, v kateri so se namakali (le toliko, da se mešalnik/blender/sekljalnik zažene). Če imate zelo dober blender, lahko zmeljete oboje skupaj. Zmešate datljevo pasto in mlete orehe, dodate cimet in klinčke ter nastrgan korenček. Dodate kokosovo moko, da nastane 'testo', ki ga lahko z vlažnimi rokami oblikujete v kroglice velikosti oreha. Vsako kroglico povaljate v kokosovi moki in položite v papirček za minjone (mini papirčke za mafine).
Malinove lučke iz kokosovega mleka
Idealna rešitev za vse, ki ne smejo ali nočejo uporabljati kravjega mleka, in dobrodošla popestritev za vse druge.
Potrebujete:
- 1 pločevinko bio kokosovega mleka brez aditivov
- 4 jedilne žlice agavinega sirupa
- 50 gramov malin, svežih ali zmrznjenih
- pest jagod goji (po želji nadomestite z malinami)
- ščepec vanilje v prahu
Modelčke za lučke oplaknete z vodo. Vse sestavine stresete v mešalnik in zmešate do gladkega. Nalijete v modelčke za lučke in zamrznete.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.