pri belokranjcu
Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi krvoločni prikradejo čisto do hišnih vrat

1689072487-dasgeghwff-24-1689072293032
Necenzurirano

Nekdanji šef Darsa dela za Bojano Beović

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hrana za boljše počutje: izberite srečo!

12. 3. 2016; 03.03
Avtor: Tina Osterman/revija Bodi zdrava
Hrana za boljše počutje: izberite srečo!
Sreča je v nas, vendar jo lahko tudi zaužijemo. Hrana ima pomemben vpliv na naše razpoloženje in delovanje, saj sprošča določene kemijske snovi in tako vzbuja čustva.

Določena živila nam pomagajo do boljšega počutja, spanca, notranjega miru in sreče. Katera pa so živila, ki osrečujejo?

TOPLO MLEKO Z DODATKI

Mleko je bogato z aminokislinami in kalcijem, zato pomirja živce, bojazni, stres in spodbuja hormon sreče. Toplo mleko z žličko medu nas lahko pomiri bolj kot blaga tabletka. Kozarec toplega mleka s krepilnim kakavom pa spodbudi sintezo hormonov sreče in veselja, krepi imunski sistem, bogata kakavova aroma pa nas spomni tudi na srečne dogodke iz otroštva.

JAGODE

Sveže in okusne jagode so nizkokaloričen in bogat vir antioksidantov, koristnih mineralov, sadnih kislin in vitaminov, zlasti vitamina C. Jagode spodbujajo presnovo, zavirajo apetit, pomlajujejo, uravnavajo količino sladkorja, pospešujejo absorpcijo železa v krvi, zmanjšujejo stres in krepijo imunski sistem. Blagodejne so s penino, saj peneče vino z mehurčki pospeši vsrkavanje hranilnih snovi iz jagod.

ŽIVILA, BOGATA Z ŽELEZOM

Železo je mineral, ki skrbi za presnovo in proizvodnjo energije v telesu. Meso in zelenjava z visoko vsebnostjo železa preprečujeta slabokrvnost, apatijo, depresijo, zmedenost, utrujenost in pomanjkanje energije. Zelena listnata zelenjava, kot so špinača, blitva in zelena solata, vsebujejo tudi veliko magnezija, ki nam pomaga ohranjati duševni mir.

BANANA

Tropski sadež ima zaradi srečne kombinacije pomembnih aminokislin, ogljikovih hidratov, kalija, magnezija, vitaminov B6, C in vlaknin blagodejni vpliv na naše zdravje. Banana uravnava krvni tlak, preprečuje slabokrvnost ter bolezni srca in ožilja. Strokovnjaki so si enotni, da banane pomagajo pri večjih telesnih naporih, povečujejo možgansko moč, zmanjšujejo anksioznost, pomagajo pri premagovanju depresije, izboljšujejo spanec in razpoloženje ter pomirjajo. Kot sladico jih lahko oblijemo s čokolado, ki v nas vzbudi še čustva zaljubljenosti in vznesenosti.

POLNOZRNATE TESTENINE

Zdravi ogljikovi hidrati, kot so na primer testenine, imajo čaroben vpliv na naše počutje, saj pomagajo pri presnovi, uravnavajo krvni sladkor in v možganih proizvajajo hormon sreče. Testenine poskrbijo za daljši občutek sitosti in ohranjajo normalno raven sladkorja v krvi, s čimer pripomorejo tudi k izgubljanju telesne maščobe.

ZDRAVE MAŠČOBE

Pomanjkanje nenasičenih maščob oziroma zdravega holesterola lahko povzroči depresijo, potrtost in tesnobo. Zdrave maščobe so bogat vir energije in prenašajo v maščobi topne vitamine, pomagajo pri absorpciji hranilnih snovi ter uravnavajo telesne funkcije. Ribe so prve na lestvici boja proti tesnobi in brezvoljnosti, zdrave maščobe pa se skrivajo tudi v oreščkih, oljih in avokadu.

VODA

Z rednim pitjem vode izboljšamo fizično in psihično počutje in delovanje. Dehidracija lahko povzroči zmedenost, omotičnost in vrtoglavico. Voda v telesu uravnava telesno temperaturo, ščiti sklepe in organe ter pomaga prenašati kisik do celic v organizmu.

prejšnji članek
Gel, ki vlaži in pomirja
Moda&Lepota
Gel, ki vlaži in pomirja
naslednji članek
Negovalna olja
Moda&Lepota
Negovalna olja