pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Negovalna olja

12. 3. 2016; 02.08
Avtor: Maša Rener/revija Bodi zdrava
šentjanževo olje
Nič več zapravljanja za draga olja, ki sicer negujejo vašo kožo, a si jih ne morete privoščiti: naredite jih sami doma!

Osnovni recept za macerat (ki je osnova za vse ostale recepte) 

Najprej rastline, iz katerih bi radi naredili macerat, pustite, da rahlo ovenijo. Nato jih pospravite v sterilno posodo, ki jo je mogoče zapreti – najboljši in najbolj enostavni so kar kozarci za vlaganje. Kozarec nato napolnite z osnovnim oljem in vsebino s čisto leseno kuhalnico mešajte, dokler ne izginejo vsi zračni mehurčki. Rastline morajo biti pri tem v celoti prekrite z oljem. Nato kozarec previdno zaprite s pokrovčkom. Macerat šentjanževke lahko postavite na sonce, da se učinkovine izluščijo zaradi sončne svetlobe. Primeren prostor je okenska polica, obrnjena na jug, ali prostor na vrtu, ki je v zavetrju. Ves čas namakanja morate s pokrovčka s čisto krpo brisati vodni kondenz, ki se nabere na njem. Če je le mogoče, to naredite vsak dan ali vsaj vsake 2–3 dni. Če v olje kaplja voda, se macerat hitro pokvari, tudi če olje splesni, ga ne smete več uporabljati. Izvleček je pripravljen čez približno šest tednov. Pred uporabo ga morate nujno precediti – to lahko naredite z lijakom, ki ga vtaknete v sterilno steklenico in čezenj napnete sterilno krpo, nato pa skoznjo precedite olje. Na koncu s čistimi rokami ožemite še krpo, v kateri so se nabrale rastline. Na koncu postopka steklenico označite z imenom macerata, datumom izdelave in rokom trajanja ter shranite v temnem prostoru.

Korenina navadnega repinca za krepitev lasišča in las

Potrebujete: sterilen kozarec za vlaganje (150 ml), brisačo, 30–45 gramov korenine navadnega repinca, 150 mililitrov olivnega olja

Korenine repinca izkopljite spomladi in jih očistite le s krtačo, brez vode. Najprej jih prerežite po dolgem, nato pa na majhne kocke in stisnite v terilniku. Prelijte s toplim olivnim oljem (40 °C) in pustite namakati štiri tedne.

Macerat vtrite v lasišče pred umivanjem las in jih za dve uri zavijte v brisačo, da so na toplem. Nato lase umijte s šamponom kot vedno – le da jih zaradi olja umijte dvakrat. Tako boste poživili prekrvitev in rast las. Macerat lahko tudi nežno vtrete kot olje za konice las ali uporabite za masažo sklepov in mišic, kadar so vnete zaradi napora in vas bolijo. Macerat je uporaben najmanj dve leti.

Rdeče olje, ki blaži opekline, sprošča in varuje

Potrebujete: sterilen kozarec za vlaganje (150 ml), brisačo, 10–20 gramov svežih cvetov šentjanževke, 150 mililitrov osnovnega olja (priporočljivi so olivno, mandljevo ali jojobino olje)

Rdeče olje je neverjetno vsestransko: kot masažno ali kopalno olje sprošča napetost, v (krompirjevem) povitku pomaga pri mišičnem krču v vratu, kot obloga ali če ga vtiramo pa omili menstrualne krče. Opekline in sončne opekline zdravi z dodatkom eteričnega olja sivke. Blaži tudi revmo, protin in bolečine v sklepih – sploh je učinkovit skupaj z maceratom arnike.

Macerat po šestih tednih precedite skozi čisto tkanino, takoj ko se obarva izrazito rdeče. Uporabno je najmanj dve leti.

Zaščitno olje za preprečevanje popokanih žilic

Potrebujete: sterilno steklenico (50 ml), 30 mililitrov macerata cvetov šentjanževke, 20 mililitrov macerata makovih cvetov (za osnovo je priporočljivo olje iz makovih semen ali olivno olje), 2–4 kapljice eteričnega olja sivke, 2–4 kapljice eteričnega olja smrekovih iglic, 1–2 kapljici eteričnega olja vetiverja, 1–2 kapljici eteričnega olja medene detelje, 2 kapljici tokofetola (vitamin E)

Vse sestavine dajte v steklenico, jo zaprite in pretresite. Olje za telo ob redni uporabi pričara žametno mehko kožo in preprečuje pokanje drobnih žilic. Čudovito obnavlja pusto in obremenjeno ter suho in zahtevno kožo. Poleg tega vidno izboljšuje počutje in samoobrambne sposobnosti telesa. Olje je uporabno najmanj 1–2 leti.

Olje za pomoč proti celulitu

Potrebujete: steklena kozarca (30 ml in 100 ml), sterilno steklenico (100 ml), 5 mililitrov visokoodstotne (najmanj 70 %) tinkture medene detelje, 5 mililitrov eteričnega olja limone, 3 mililitre eteričnega olja listov kafrovca, 2 mililitra eteričnega olja rožmarina, 3 kapljice eteričnega olja ciprese, 5 gramov lanolina ali cetil alkohola, 25 mililitrov macerata zelenih delov rožmarina, 25 mililitrov macerata naravne kristalne kafre, 15 mililitrov macerata cvetov črnega trna, 10 mililitrov macerata listov rdeče vinske trte, 5 mililitrov macerata listov kislice, 5 mililitrov macerata zelenih delov medene detelje, 2 kapljici tokoferola

Eterična olja najprej raztopite v tinkturi medene detelje. Nato v kozarcu v vodni kopeli raztopite lanolin ali cetil alkohol, dodajte macerate in zmes vzemite z ognja ter prelijte v steklenico. Na koncu dodajte še mešanico eteričnih olj in tokoferol ter dobro pretresite. Olje pretresite tudi pred vsako uporabo, da se usedlina raztopi. Olje trajno napenja vezivno tkivo in ga utrjuje. Kratka in močna masaža enkrat na dan naredi čudeže, sploh če pred tem na suho zmasirate kožo s krtačo. Olje je uporabno najmanj 1–1,5 leta.

Kopalno olje, ki sprošča in varuje kožo

Potrebujete: steklen kozarec (100 ml), kuhalnico, sterilno steklenico (100 ml), 95 mililitrov macerata cvetov lipe, rimske kamilice, vrtnice, sivke, ognjiča, šentjanževke ali hmelja, 10–35 kapljic eteričnega olja sivke, 10–35 kapljic eteričnega olja sandalovine, 10–35 kapljic olja pelargonije, 10–35 kapljic eteričnega olja palmarose, 10–35 kapljic eteričnega olja kanange, 5 mililitrov sojinega lecitina kot emulgator. Primerna so tudi eterična olja mitre, cedre, smrekovih iglic, zelene duglazije, vetiverja, grenke pomaranče, nerolija, melise, mire in vrtnice.

Vse sestavine dajte v kozarec in zmešajte s kuhalnico. V steklenico nalijte olje. V kopel dajte po 10–20 kapljic mešanice. Z olji in macerati lahko eksperimentirate po mili volji. Vsi macerati so hranilni in varovalni ter primerni za vse tipe kože. Olje je uporabno najmanj 1,5 leta.


prejšnji članek
Hrana za boljše počutje: izberite srečo!
Zdravje
Hrana za boljše počutje: izberite srečo!
naslednji članek
Koraki na poti v samostojnost
Zdravje
Koraki na poti v samostojnost
#obraziavenija
obraziavenija