pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Razbremenite sklepe in se rešite bolečin

8. 3. 2016; 12.15
Avtor: Katarina Puček / Bodi zdrava
ženska
Za vsako stvar, ki jo kupimo, dobimo navodila za pravilno uporabo. Žal jih nismo dobili za pravilno rabo svojega telesa. Nihče nam ni povedal, kako pravilno hoditi, sedeti in telovaditi, da nam bodo sklepi, mišice in kosti čim dlje dobro služili.

Naše telo ima slabe temelje



Z dolgoletnim študijem, delom in izkušnjami pa je telo dobro naštudiral Žiga Tolič, učitelj tehnike pilates in feldenkrais, ki svoje poslanstvo vidi v tem, da ljudi uči in ozavešča o tem, kako delujejo naša telesa in kako izboljšati kakovost našega gibanja. Žiga človeško telo rad primerja s stavbo. Vsi vemo, kako pomembno je, da stavba stoji na dobrih temeljih. Naša 'stavba' pa jih žal nima. Če pogledamo človeško telo, vidimo, da je večina telesne teže nad kolki. Vsi sklepi in kosti se zmanjšujejo in postajajo vse bolj nestabilni, bližje ko smo tlom. Po kakšni logiki torej lahko pričakujemo, da bodo s tako konstrukcijo naši sklepi vzdržali težo telesa in vsega, kar dvignemo z rokami? Tako slabi temelji pri stavbi ne bi delovali, ker bi se zelo hitro podrla. Pri našem telesu pa vseeno delujejo, saj nas rešujejo mišice, s katerimi razbremenimo svojo težo, če jih seveda pravilno uporabljamo.

Mišic ne znamo uporabljati

Naše telo je zasnovano tako, da moramo z mišicami nenehno delati in razbremenjevati težo telesa in vsega, kar dvignemo s svojimi rokami. Če sistem pravilno deluje, se nobena mišica ne poškoduje ali utrudi toliko, da bi potrebovali redne masaže, fizioterapijo ali kakršno koli pomoč. S pravilnim premikanjem namreč poskrbimo, da se mišice sprostijo in da sklepi dlje zdržijo. Po Žigovih besedah bi moralo zato naše telo s pravilno rabo zdržati več kot 80 let in še pri devetdesetih bi morali normalno hoditi. A stanje dandanes ni tako rožnato, vsi poznamo 70-letnike ali še mlajše, ki komaj hodijo, medtem ko so drugi pri teh letih še vedno poskočni in mladostni. Kar je zanimivo, saj imamo na začetku vsi enake pogoje in enako 'stavbo'. Logično je torej, da skozi leta nekaj počnemo narobe, da sčasoma postanemo nezmožni.

Nič ni večno

Zjutraj pojemo zajtrk, pa smo čez nekaj ur spet lačni. Se oprhamo in se moramo naslednji dan spet. Gremo na stranišče, čez nekaj ur nas spet tišči. Zakaj nam ni jasno, da je enako tudi z našimi mišicami in sklepi? Tudi ti ne bodo večno zdržali, in če želimo, da nam služijo do pozne starosti, je treba vsakodnevno skrbeti za mišice, ki so odgovorne za to, da je naše telo pokončno in stabilno. Ker imamo opravka s strukturo, ki deluje proti nam, je pomembna poravnava in to, da mišice uporabljamo pravilno. Ko se znate pravilno poravnati in uporabljati mišice, se lahko zelo hitro rešite bolečin in vaše mišice ne bodo nikoli nujno potrebovale masaže ali fizioterapevta.

Laž srednjih let



V mladih letih in med puberteto se naše telo spreminja. Prav tako se vsak dan učimo novih stvari. Potem pa se to umiri. Dokončali smo študij, dobili službo in sprememb je konec. Telo v naslednjih dvajsetih letih ostane bolj ali manj enako. Tudi v službi je, ko se naučiš svojega dela, večinoma rutinsko. Če pogledamo sovrstnike, ni nekih večjih razlik med kadilcem, tistim, ki rad malo več spije ali več poje. Vsi smo bolj ali manj v redu. In to je ta laž srednjih let. Ker se ne zavedamo, da bo čez nekaj let padel davek na vse naše napačno početje. Davek na vsako ukrivljeno držo, na vse na skrivaj pojedene piškote, nepravilno sedenje in gibanje. Ne zavedamo se, da je treba tudi v tem obdobju skrbeti za telo, čeprav ne dobivamo nikakršnih znakov, da je kaj narobe z njim.

Kakšno je vaše jedro?

Večina misli, da so znak zdravega in močnega telesa mišice, ki jih vidimo na manekenih v reklamah. A dejstvo je, da mišice, ki so pomembne za pokončno držo, niso površinske trebušne mišice. Tisti radiatorčki, ki jih vidite pri fit ljudeh, torej ne kažejo nič o vsebini centra. Zunanje mišice namreč niso naši stabilizatorji, ampak so to tiste mišice, ki so ob hrbtenici, medenici in globoko ob pasu. Se ne vidijo, so pa zelo pomembne, ker odločajo, ali bo naša struktura uspešno razbremenjena. Zato obstajajo fit ljudje, ki imajo kljub lepemu in na videz močnemu telesu hude težave s hrbtenico, ker jih nihče ni naučil uporabljati najpomembnejših mišic v telesu. Seveda pa je zunanji videz najlažje prodati ljudem, zato se res malokdo ukvarja s tem, da vas bo na treningu opozarjal na pomembnost globokih mišic. Že vadba, s katero pridobivaš te tako pomembne nosilce teže, je popolnoma drugačna od najbolj priljubljenih po fitnes klubih. Žal smo preveč navajeni tega, da so vadbe vse hitrejše in težke. Vse pogostejše je pretiravanje pri vadbi, prevelika obremenitev teles, med rezultati pa celo bruhanje in uriniranje med vadbo, kar je povsem nepotrebno.

Poravnava

Poravnava je nekaj, česar se ljudje premalo zavedamo. Tako kot morajo moški srajco po dolgotrajnem sedenju spet zatlačiti v hlače in ženske po nekaj urah popraviti ličila, tako bi morali biti vsi pozorni na poravnavo svojega telesa. Pomembno je, da se zavedamo simetrije našega telesa, da je hrbtenica ravna in glava pokončna. Razumljivo je, da to ni mogoče v vseh situacijah. Mamice na primer nosijo otroke in so večinoma v napačni drži. A takoj ko otroka spustite, je pomembno zavedanje, da se morate poravnati. Enako je pri pisarniški drži, ko se zaveste ukrivljenih ramen in glave za mizo, jih takoj poravnajte. Telo vam bo hvaležno.

Rešitev je tudi dnevna nega za dnevno rabo

Žiga svoje stranke uči pravilnega gibanja in uporabe mišic, ki vam bodo pomagale odpraviti stare grehe pri slabi drži. Je strog učitelj in ne želi strank, ki vadijo samo z njim, ampak si želi, da znanje usvojijo in ga vsakodnevno izvajajo doma. Na držo in pravilno uporabo telesa moramo biti pozorni ves čas. Vaje lahko po njegovem počnemo tudi za mizo v službi, na stranišču, med hojo in še marsikje. Žiga je eden takšnih učiteljev, ki vas nauči samostojnosti, tako da se težav znate lotiti sami in jih tudi uspešno odpraviti.

Sedeče službe

Glede slabe drže v službah, ki jih večinoma presedimo, Žiga opozarja, da se moramo zavedati tega, da je medenica gospodar gibanja v telesu. Zato je zelo pomembno, kako jo pozicioniramo na stolu in da jo primerno uporabljamo, saj nam olajša gibanje. Druga pomembna stvar je ustrezen stol, ki ni nujno, da je zelo drag. Zadnja stvar pa je pokončna drža. To ne pomeni, da ste togi, z napetimi mišicami, saj vas bo to še bolj utrudilo, hrbet se mora premikati, hrbtenica namreč ni narejena za mirovanje, ampak ima 24 premičnih delov. Žiga vas nauči, kako pravilno sedeti, da smo po 8-urnem delovniku še vedno polni energije in pripravljeni na popoldne. Pomembno je tudi zavedanje, da osem ur slabega sedenja ne moremo popraviti z uro vadbe pozneje. Zato je tako pomembna poravnava, ki jo izvajamo ves dan.

prejšnji članek
Polica in predal v enem
Življenjski slog
Polica in predal v enem
naslednji članek
Je to res velik kič?
Življenjski slog
Je to res velik kič?