stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Sestava ni vedno takšna, kot obljublja embalaža

8. 3. 2016; 08.00
Avtor: Sanja Čakarun / Bodi zdrava
ženska
Prehranska dopolnila obljubljajo zdravje, večno mladost in lepoto, a vprašanje je, ali lahko te obljube zares izpolnijo. Kdaj jih sploh potrebujemo? Kako naj izberemo prave? In kako naj vemo, da zares učinkujejo?

Dodati, kar manjka



»Velja, da z uravnoteženo in raznovrstno (torej zdravo) prehrano človek dobi dovolj hranil in mikrohranil (vitaminov, mineralov, raznih esencialnih hranil, kot so posamezne aminokisline in podobno) za zdravo življenje. Življenjski slog posameznikov pa bodisi zaradi finančnih omejitev, neustrezne ali slabo načrtovane prehrane ter prehrane z osiromašenimi živili lahko vpliva na povečano potrebo po posameznih skupinah mikrohranil. Takrat si lahko pomagamo s prehranskimi dopolnili,« pravi izr. prof. dr. Marko Anderluh, mag. farm., s Fakultete za farmacijo v Ljubljani. »Podobno velja za določena bolezenska stanja, kjer z uživanjem prehranskih dopolnil lahko pripomoremo k izboljšanju zdravstvenega stanja pacienta. Primer za prvo skupino so vegani, ki zaradi neuživanja živil živalskega izvora lahko trpijo pomanjkanje ciankokobalamina (vitamina B12). Primer za drugo skupino je niacin (vitamin B3), ki vpliva na znižanje plazemskih ravni holesterola LDL pri pacientih s povišano ravnjo holesterola.«

Lahko zdravilna, a niso zdravila

Pri prehranskih dopolnilih po besedah dr. Anderluha velja poudariti, da ta niso čudežna in jih v večini primerov ne smemo enačiti z učinki zdravil. Po naši zakonodaji velja, da »se prehranskim dopolnilom in njihovim sestavinam ne sme pripisovati zdravilnih učinkov oziroma jih predstavljati kot zdravilo«, kar je po svoje protislovno, ker določena prehranska zdravila imajo pozitivne učinke na zdravje.

Preverite, ali ima zdravstveno trditev

Preverjanje delovanja prehranskih dopolnil je razmeroma težavna naloga. »Kot 'delovanje' večinoma razumemo učinek na zdravje. Pri tem evropska zakonodaja pomaga potrošnikom z uredbo, s katero je Evropska unija uskladila določbe zakonov in drugih predpisov v državah članicah o prehranskih in zdravstvenih trditvah in tako sprejela skupni predpis, ki zagotavlja učinkovito delovanje notranjega trga ob hkratnem zagotavljanju visoke ravni varstva potrošnikov,« pojasnjuje dr. Anderluh. Ali prehransko dopolnilo 'deluje' ali ne, lahko najlažje preverimo s tako imenovano zdravstveno trditvijo. Zdravstvena trditev povezuje živilo z učinkom na zdravje in mora biti nedvoumno dokazana. Prehransko dopolnilo z zdravstveno trditvijo je torej lahko učinkovito, zato potrošnikom priporočamo, da pred uporabo preverijo, ali ima prehransko dopolnilo odobreno zdravstveno trditev. Seznam zdravstvenih trditev lahko najdete na spletnih straneh Evropske komisije.

»Zasebniki so lahko bolj ali manj pomemben vir podatkov, večinoma pa je znanje omejeno in temelji na osebnih izkušnjah ali prebiranju bolj ali manj verodostojne literature. V vsakem primeru se lahko pred uživanjem prehranskega dopolnila prepričamo o zdravstveni trditvi doma, nato pa se z zdravnikom ali farmacevtom posvetujemo o namenskosti jemanja takega izdelka.«



Kar piše na embalaži, ne drži vedno

Raziskav, ki ugotavljajo, da sestava prehranskih dopolnil ni takšna, kot obljublja embalaža, je vse več. Dr. Anderluh meni, da je to največji problem prehranskih dopolnil. »Prehranska dopolnila so izdelki, ki so po sestavi in obliki (kapsule, tablete, praški) zelo podobni zdravilom. Tudi opozorili na ovojnini »Shranjevati nedosegljivo otrokom« in »Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti«, ki jih na običajnih živilih ne najdemo, spominjata na tiste, ki jih poznamo s škatlic zdravil. Potrošniki zaradi tega enačijo prehranska dopolnila z zdravili, še posebno takrat, kadar zdravilo in prehransko dopolnilo vsebujeta isto učinkovino,« pojasnjuje. »Poudariti moram, da mora pri vsakem registriranem zdravilu, ki je na trgu v Sloveniji, proizvajalec dokazati kakovost, varnost in učinkovitost. V primeru vsebine imamo jasno definicijo, ki jo definirajo tako imenovane smernice ICH in govorijo tudi o dovoljenem odstopanju vsebnosti zdravilne učinkovine v zdravilu, o dovoljenih količinah nečistot ter o kakovosti zdravila kot celoti. Kakovost zdravil na našem trgu preverja nacionalni kontrolni laboratorij.«

Nadzora nad dopolnili pri nas ni

V nasprotju z zdravili pa je stanje na področju prehranskih dopolnil precej drugačno. »Registracija prehranskega dopolnila na našem trgu ni potrebna, saj Ministrstvo za zdravje z dnem uveljavitve novega pravilnika o prehranskih dopolnilih ne sprejema več prvih prijav za prehranska dopolnila in ne vodi več seznama prijavljenih prehranskih dopolnil, ki so v prometu v Republiki Sloveniji. Ravno tako ni treba izvajali kontrole kakovosti in vsebnosti prehranskih dopolnil,« pojasnjuje dr. Anderluh. »Sicer Ministrstvo za zdravje v pravilniku navaja, da prehranska dopolnila ne smejo vsebovati snovi v obliki in količini, ki bi predstavljala tveganje za zdravje. Redne uradne kontrole prehranskih dopolnil za vsak posamezen izdelek pa vendar ni. Drugače povedano, na trgu prehranskih dopolnil vlada razmeroma kaotično stanje brez ustreznega nadzora, v nasprotju s trgom z zdravili.«

Kupujte preverjene znamke

Skrb za zdravje pri odločanju za uporabo prehranskih dopolnil je torej popolnoma preložena na potrošnika, zato velja pri izbiranju ustreznega dopolnila upoštevati nekaj pravil. »Osnovno navodilo je, da prehranska dopolnila kupujemo od priznanih proizvajalcev ali proizvajalcev zdravil, saj imajo ti visoke standarde kakovosti proizvodnje. Izogibati se je treba nakupu na spletu,« svetuje strokovnjak. Spletne strani resda lahko ponujajo na videz enako dopolnilo za pol cene, a lahko kupujete mačka v žaklju.
»Poleg omenjenega bi poudaril še en pomemben problem: poleg manjše vsebnosti učinkovine je pri prehranskih dopolnilih velikokrat problem prisotnost nečistot, ki so posledica proizvodnih postopkov ali manj kakovostnih izhodnih surovih. Uživanje takšnih izdelkov vas lahko pripelje tudi do zastrupitev z na primer težkimi kovinami. Tako Slovenska antidoping organizacija ne priporoča uporabe prehranskih dopolnil, saj ta lahko vsebujejo v športu prepovedane snovi.« Bodite previdni, ko gre za vaše zdravje!

Se nam le zdi, da deluje?

Nedvomno je, da prehranska dopolnila imajo placebo učinek, ne glede na to, ali to potrjujejo raziskave za posamezno prehransko dopolnilo ali ne. Obstaja veliko različnih indirektnih študij placebo učinka prehranskih dopolnil, saj je v stroki uveljavljeno, da se študije prehranskih dopolnil izvajajo s placebom kot kontrolo. Pri tem ugotavljajo učinke posameznega prehranskega dopolnila v primerjavi s populacijo, ki je prejemala placebo. To pomeni, da placebo učinka ne primerjamo s populacijo, ki placeba ne bi prejemala, temveč primerjamo učinek prehranskega dopolnila s placebom. Že taka zasnova raziskav nam da slutiti, da je placebo učinek prisoten praktično vedno.

Ste res mlajši in brez strupov?

Učinka 'pomlajevalnih' in/ali 'prečiščevalnih' pripravkov se ne da enostavno preveriti, če ni v ozadju kontrolirane klinične študije. Te so za večino proizvajalcev predrage, zato tudi učinka ne morejo potrditi z gotovostjo, pravi dr. Anderluh.

prejšnji članek
Je to res velik kič?
Življenjski slog
Je to res velik kič?
naslednji članek
Ni vam več treba dati napitnine!
Življenjski slog
Ni vam več treba dati napitnine!