zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ko se vene nevarno razširijo

16. 3. 2016; 05.15
Avtor: Marijana Mandić / Bodi zdravo
kozmetika

foto: beiersdorf

Krčne žile in površinske varice ali krotice predstavljajo sprva estetski, kasneje, ob nepravočasnem ukrepanju in nespremenjenem načinu življenja pa tudi resen zdravstveni problem. Zaradi hormonskih in anatomskih značilnostih telesa smo k njim podvržene predvsem ženske.

Zakaj nastanejo krčne žile?
Medtem ko arterije oskrbujejo naše telo s svežo krvjo, polno kisika, vene prenašajo osiromašeno kri nazaj do srca. Najtežjo nalogo imajo venske žile v nogah, saj poganjajo kri najdlje, od stopal proti srcu. Zaklopke v venah so odgovorne, da ne bi kri zaradi težnosti odtekala nazaj v noge. Če le-te ne zmorejo več svojega dela oziroma venska stena ni dovolj močna, da bi vzdržala pritisk, se kri vrne nazaj v noge in v tamkajšnjih venah se močno poveča pritisk. Zdravniki pravijo temu venska hipertenzija, ki se kaže tudi kot zatekanje nog. To je še posebej opazno proti koncu dneva, po dolgotrajnem sedenju ali stoji. Značilen znak venske hipertenzije so tudi intenzivni krči med spanjem, razširjene vene pod kožo, ki lahko dosežejo premer tudi do nekaj centimetrov, in pa vnetje kože, ki se kaže z rdečico, s pekočim občutkom ali srbežem. Omenjenemu se velikokrat pridruži še spremenjena barva kože, ki se zaradi krvnega pigmenta obarva rjavkasto, v redkejših primerih pa tudi vnetje, ki povzroči globoke razjede ali rane. To je, kot bomo v nadaljevanju še razložili, zelo hud, napredujoč znak venske hipertenzije.

Kakor mati tako hči
Pri nastanku tako manjših kot večjih pajčevinastih pletežev igrajo pomembno starost, spol, nosečnost in pretirana telesna teža.V nosečnosti nastanejo zaradi povečanega pritiska na venske krvne žile v spodnjem delu trebuha. V skupino s povečanim tveganjem sodijo tudi ljudje, ki imajo bolezen v družini, in vsi ljudje s prekomerno telesno težo. Bolezen v večjem obsegu prizadene starejše prebivalstvo, vendar tudi mladi pred njo niso varni. Refluks oziroma vračanje krvi v noge so opazili tudi že med mladostniki.
Tudi kontracepcijske tablete so resen dejavnik tveganja, saj povzročajo podobne hormonske spremembe kot nosečnost, v kateri se pojavijo krčne žile kar vsaki tretji ženski, a na srečo potem pogosto izginejo ali vsaj uplahnejo.

foto: Profimedia

Zapleti pri krčnih žilah

Pri krčnih žilah se lahko pojavijo zgodnji ali pozni zapleti. Kot najpomembnejši zgodnji zaplet je povrhnje vnetje vene ali povrhnji tromboflebitis. Bolezenski znaki pri njem so podobni globoki trombozi, vendar je tu prisotno še vnetje žilne stene in okolice. Tudi vzroki bolezni so podobni kot pri venski trombozi, na primer upočasnjen venski obtok in nagnjenost k strjevanju krvi, poškodbe žilne stene in vnetje v okolici. V nasprotju s flebotrombozo se tromboflebitis začne z vnetjem v žilni steni. Krvni strdek se veže na vnetno spremenjeno mesto in ni gibljiv kot je pri globoki trombozi vene, zato tudi običajno ni nevarnosti, da bi se odtrgal in povzročil zamašitev katere od žil drugje v telesu. Tromboflebitis običajno prizadene že od prej bolezensko spremenjene žile, redko zdrave. Najvažnejši znak bolezni je zatrdlina vzdolž vnete vene, koža nad njo je napeta in pordela. Bolečina se poveča na pritisk ali pri gibanju. Pri zapletenih in obsežnih oblikah se pojavi tudi zatekanje noge, višja telesna temperatura, glavobol in mrzlica.
Drugi zgodnji zaplet krčnih žil je raztrganje ali ruptura žile s krvavitvijo. Raztrgajo se lahko žilne izbokline ali vozliči, nad katerimi se je koža močno stanjšala. Do raztrganja vene običajno pride zaradi poškodbe, lahko tudi samo odrgnine.

Med pozne zaplete krčnih žil spada upočasnjen odtok krvi ali venski zastoj ali venska staza oziroma kronična venska insuficienca. Ta bolezen ni omejena le na bolno veno, ampak prizadene ves nižje ležeči venski splet. S krvjo so prenapolnjene tudi tanjše žile. Njihove stene se raztegnejo in bolezensko spremenijo. Dotok sveže krvi in odplavljanje presnovkov sta zelo upočasnjena. Zaradi zastoja krvi noga nabrekne in oteče. Na nekaterih, zelo izpostavljenih mestih, predvsem okrog gležnjev, pokajo male žile, zaradi česar se pojavijo drobne, običajno pikčaste kožne krvavitve. Vsem tem težavam pravijo zdravniki kronična venska insuficienca, zaradi katere postane koža na nogah silno občutljiva, ranljiva in dojemljiva za nevarne razjede. Kronično vensko popuščanje je torej nujno potrebno zdraviti.

foto: Profimedia

Zdravstveno in estetsko zdravljenje krčnih žil

Možnosti zdravljenja so različne; vidne razširjene krvne žile lahko odstranimo s posegom, ki mu pravimo flebektomija. Gre za ambulantni poseg, ko bolniku v lokalni anesteziji skozi majhne luknjice, ki jih naredijo z iglo, odstranijo del vene. Danes zdravniki stremijo k temu, da odstranijo le del vene, ki ni več zdrav, včasih pa so posamezniku ob takšnih težavah odstranili celo veno, od dimelj do gležnja. Drug podoben poseg je sklerozacija, pri katerem vbrizga zdravnik detergent v drobne, estetsko največkrat zelo moteče krvne žile, včasih pa tudi v tiste globlje. Detergent nato povzroči vnetje venske stene. Vena se potem zapre in zabrazgotini. O primernem pristopu bo po temeljitem pregledu odločil zdravnik, flebolog, po kratkem 20 minutnem ultrazvočnem pregledu. Žal je pri nas specialistov za zdravljenje bolezni ven zelo malo, zato so tudi čakalne vrste na pregled in poseg zelo dolge.

Pomagajo lahko tudi zdravila, flavonoidi, ki izboljšujejo tonus stene ven. Najpogostejše so okvare površinskih ven in te lahko s kompresijo, sklerozacijo, z zdravili ali operacijo dobro nadzorujemo. Če pa gre za pomembno okvaro katere izmed glavnih ven v nogah, ki nastopi na primer kot posledica tromboze globokih ven, operativni poseg ponavadi ne pomaga, kompresija in jemanje zdravil proti strjevanju krvi pa sta se izkazala za učinkovita.

Kaj lahko storite sami?

O povijanju z medicinskim povojem vas mora nujno podučiti strokovnjak, saj je nevarno, če povoj preveč stisnete oziroma nosite premajhno številko. Sodobne medicinske kompresijske nogavice ( tudi dokolenke) so na voljo vseh barv in so tako fine izdelave, da jih lahko nosite pod krilom. Nošenje nogavic preprečuje bolezni ven, odpravlja občutek težkih nog in preprečuje blaga otekanja, odpravlja pa tudi blage varice, na primer med nosečnostjo. Občutek težkih nog blažijo še geli, masaža z rokavico in ročna limfna drenaža v kozmetičnem salonu. S prijetno, hladilno masažo razbremenimo utrujene noge in zožimo krčne žile, saj pospešimo pretok krvi. Med počivanjem se uležite in nekoliko dvignite noge, gledanje televizije, zleknjeno na kavču vašim venam ne bo nič koristilo.
Ob upoštevanju naslednjih napotkov bo težav s krčnimi žilami vsekakor manj:
-V službi lahko telovadite »na skrivaj«. Sprehajajte nogi pod mizo; med tem ko ena miruje, naj se druga dviguje in spušča od prstov do pete in nazaj. Ponovite z drugo nogo. Večkrat stegnite in upognite kolena. Noge naj počivajo na pručki, da vene na stegnih ne bi s stolom preveč stisnili.
-Če veliko sedite ali stojite, nosite kompresijske nogavice. Raziskave kažejo, da je največ krčnih žil med zaposlenimi v tekstilni industriji, trgovini in gostinstvu.
-Veliko se gibajte in ukvarjajte s športom; sicer boste polenili mišično črpalko in krčne žile so tu!
-Prenehajte s kajenjem! Kajenje oži žile in povečuje tveganje za nastanek tromboze (strdka).
-Z zdravo prehrano ohranjajte primerno telesno težo. Zdravniki sicer pravijo, da povečana telesna teža in dolgotrajna stoja ali sedenje niso neposreden vzrok za nastanek varic, lahko pa poslabšajo že nastalo bolezen.

Zanimivo!
Venski zastoj se lahko zgodi tudi v medenici. Takrat vzbrstijo medenične varice, ki jih zdravnik odkrije le z natančnim ultrazvočnim pregledom. Pogosto se varice razvijejo po porodu, ko ostanejo vene nekoliko razširjene, vendar večina žensk zaradi tega nima preglavic. Nekateri strokovnjaki teh sprememb sploh ne poznajo ali jih nočejo priznati kot možen vzrok za težave, med tem ko bi se morali odločiti za njihovo operativno odstranitev.

Tudi hemoroidi so vrsta krčnih žil. S hemoroidi je pravzaprav enako kot s krčnimi žilami v nogah; sistem je enak, le da težave v prvem primeru povzroča v glavnem sedenje, v drugem pa stoja.

foto: Profimedia

prejšnji članek
Narava lahko reši vse vaše težave!
Zdravje
Narava lahko reši vse vaše težave!
naslednji članek
Vrtiček na kolesih
Življenjski slog
Vrtiček na kolesih