nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Tuina - kitajski odgovor na bolečino

19. 3. 2016; 10.01
Avtor: Katarina Štular/revija Bodi zdrava
Kitajski odgovor na bolečino: TUINA
Tradicionalna kitajska terapija in masaža, imenovana tudi tuina, je v svetu poznana kot terapija, ki pomaga predvsem pri lajšanju glavobolov, migren, bolečin v križu, utrujenosti, menstrualnih krčih in podobno. Beseda tuina izvira iz besed tui in na, ki pomenita potisk in prijem oziroma dvig ter sta dva izmed osnovnih prijemov. O terapiji tuina smo se pogovarjali z Iztokom Mlakarjem, diplomiranim terapevtom masaže tuina po programu Akademije za tradicionalno kitajsko medicino v Pekingu.

Zgodovina terapije in masaže tuina

Na območju Kitajske je bilo veliko vojn za določena območja, med njimi pa so imeli zdravniki možnost preizkušati določene tehnike zdravljenja s terapijo tuina. Takšno preizkušanje tehnik je hkrati povzročilo sistematizacijo in arhiviranja. S preizkušanjem določenih prijemov na poškodovanih vojakih so lahko zdravniki prenesli izkušnje tudi na prebivalstvo in jih uporabili v preventivne namene.

Princip delovanja terapije in masaže tuina

Tuina je kitajska vrsta terapije in so jo kot del tradicionalne kitajske medicine (TKM) uporabljali zadnjih štiri tisoč let. Temelji na tradicionalni teoriji TKM o pretoku čija (življenjske energije), to je osnovno terapevtsko orodje. Z masažo mišic in vezi se tuina trudi vzpostaviti bolj harmoničen pretok čija po energijskih kanalih in s tem omogočiti telesu, da se samo ozdravi – vzpostavi se ravnovesje v telesu. Ravnovesje v telesu in življenju je glavno vodilo terapije tuina.

Cilj vsakega masažnega prijema je sproščanje mišic in kit, omogočanje neoviranega pretoka energije po meridijanih (energijskih kanalih), izničenje učinkov zunanjih in notranjih bolezenskih dejavnikov, izboljšanje pretoka krvi in odprava zastojev krvnega pretoka. Poleg tega masaža omili tudi krče, bolečine in adhezije. Ne odpravlja le posledice, temveč se vedno odpravlja vzrok težave, s tem se preprečuje ponovno nastajanje določenih posledic (krči, napadi panike ...).

Kitajska terapija in masaža tuina se izvaja po meridijanih in odgovarjajočih akupunkturnih točkah. Na teh se izvaja lokalna masaža, ki ima enak učinek kot akupunktura (uporaba tankih igel), le da se pri terapiji tuina uporablja le pritisk na določene točke.

Komu je namenjena terapija tuina?

Tuina je primerna za vse, ki potrebujejo terapijo zaradi specifičnih težav lokomotornega sistema (okostje, sklepi, mišice, vezi, tetive) ter kroničnih in akutnih težav prebavnega, reprodukcijskega in dihalnega sistema. Izboljša prekrvavitev, deluje protibolečinsko, ugodno vpliva na psiho-fizično ravnovesje in izboljšuje počutje.

Predvsem se uporablja pri naslednjih težavah:
pri kroničnih bolečinah in kroničnih stanjih, kot sta glavobol in migrena, stres, nespečnost, utrujenost, slaba prebava, hujšanje, menstrualne težave, ginekološke težave, bolečine v križu, odvisnosti (alkohol, kajenje ...), mišični krči in trzljaji, hipertenzija, hipotenzija, in drugih stanjih.

Tuina kot vrsta manualne terapije zelo uspešno odpravlja prej naštete težave, ki pestijo veliko ljudi.
Je neagresivna metoda, tako da se jo lahko prenaša, njen blagodejni učinek se občuti še dolgo po terapiji, zato jo lahko uporabljamo pri otrocih in ostarelih. Masaža tuina se lahko poleg zdravilnih namenov uporablja kot preventiva oziroma le kot sprostitev.

Pomoč pri bolečinah v križu

Terapija tuina je zelo učinkovita in neinvazivna metoda za odpravo tovrstnih težav. Ob pojavu kakršnihkoli bolečin v hrbtenici je najprej treba prekiniti vse aktivnosti, ki smo jih opravljali do pojava težav. Določene bolečine oziroma nelagodja so lahko posledica utrujenosti, če se težave ponavljajo oziroma trajajo dlje časa (več tednov), je treba problemu posvetiti več pozornosti, začetek terapije v zgodnji fazi težav lahko zelo olajša problem in ga celo odpravi.

»Eden izmed resnejših znakov, da gre za težave z medvretenčnimi ploščicami – diski, je občutek mravljincev oziroma pekoče bolečine, ki se lahko širi iz križa po zunanji strani ene izmed nog vse do stopala, lahko se pojavlja moteča pekoča bolečina le na zunanji strani spodnjega dela noge, nad gležnjem. Prav tako je lahko znak za težave hrbtenice tudi bolečina v kolku, ki se pojavi brez očitne poškodbe kolčnega sklepa,« pove Iztok. »Ob pojavu zgoraj naštetih težav je najprimernejši obisk zdravnika in napotitev na slikanje (rentgen), idealno pa je opraviti magnetno resonanco. Če izvidi potrdijo težave z medvretenčnimi ploščicami, lahko s terapijo tuina težave omilimo oziroma trajno odpravimo.«

Kako je videti terapija proti bolečinam v križu?

»Tiste, ki trpijo zaradi bolečin v križu, boli ves hrbet. Telo namreč podzavestno napenja mišice celotnega hrbta, da bi se tako obvarovalo pred položajem hrbtenice, ki povzroča bolečine. Zato se stranki najprej zmasira celoten hrbet, če se bolečine čutijo tudi v nogi, se zmasira tudi te. Že zaradi masaže hrbta in nog se ljudje sprostijo ter občutijo takojšnje olajšanje. Terapija temelji na krepitvi ledvic. To se doseže s toploto in masažo določenih akupresurnih točk. Toplota kot del terapije ima funkcijo krepitve določenega organa. V našem primeru so to ledvice. Določene akupresurne točke se ogreva s palicami moksa – predstavljenih v prejšnjem članku, te oddajajo toploto, ki sega tudi do nekaj centimetrov globoko, toploto je mogoče čutiti še nekaj časa po opravljeni terapiji,« doda certificiran maser. Celotna terapija z ogrevalno masažo traja približno eno uro, po nekaj obiskih se po opravljeni terapiji preveri mobilnost stranke z nežnim razgibavanjem ledvene hrbtenice.

Prednost terapije tuina

»Ena bistvenih razlik med terapijo tuina in drugimi je ta, da tuina vedno poizkuša odpraviti vzrok težave in ne le posledico, naj si bo kot svetovanje maserja ali priporočene vaje, svetovanje o življenjskem slogu. Prav tako je intenzivnost same masaže vedno prilagojena posamezniku, vedno se pred masažo posvetujemo s stranko glede želje oziroma pričakovanja masaže (bolj ali manj intenzivno trdo), določeni ljudje namreč zelo slabo prenašajo bolečino, ki bi jo lahko pozročila masaža,« doda Iztok. Tuina ima tako holistični pristop k reševanju težave, človeka vedno obravnava kot celoto, in se v nasprotju s klasično medicino posveča celotnemu človeku in ne samo bolečemu območju.

prejšnji članek
Operirati otroke ni popoldanski s. p.
Zdravje
Operirati otroke ni popoldanski s. p.
naslednji članek
Z britanskega dvora kot strela z jasnega udarila novica ...
Svet slavnih
Z britanskega dvora kot strela z jasnega udarila novica ...
#obraziavenija
obraziavenija