zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Shujšajte s čudežnimi živili!

20. 7. 2016; 03.30
Avtor: Š. K.
Rdeča pesa
Le katera živila bi morali jesti, da bi se znebili nekaj odvečnih kilogramčkov, ki ste jih pridobili med prazniki? Preverite živila, ki jih imajo nekateri strokovnjaki za čudežna!

Zelje

Odličen spremljevalec vsake diete, saj ima skleda zelja samo 22 kalorij! Dobro se obnese na burgerjih, še bolje pa na sendvičih ali v solatah. Lahko pa ga pripravite tudi po azijsko. Recepte poiščite na internetu!

Blitva

Polovica skodelice kuhane blitve poskrbi, da vam bo vaše telo hvaležno za izdatne količine luteina in zeaksantina (deset gramov vsakega). Blitva slovi kot priloga jedem z žara, posebej zrezkom, piščancu ali ribam. Operite in posušite šop blitve ter jo nato nasekljajte na dva centimetra široke koščke.

Pesa

Razmišljajte o njej kot o špinači. Kot Popajev superobrok je tudi ta škrlatna zelenjava eden največjih virov folatov in betaina. Obe hranljivi snovi skupaj zmanjšujeta raven homocisteina v vaši krvi, kar je dobro, saj ta aminokislina dokaza­no poškoduje krvne žile in povečuje tvegan­je za bolezni srca in ožilja.

Cimet

Cimet ima pač to dobro lastnost, da vzpodbuja vaše celice, da kar do 20-krat hitreje presnavljajo sladkor. Cimet tako nadzoruje raven krvnega sladkorja, ta pa, kot je znano, povečuje možnost, da obolite za srčno-žilnimi boleznimi. Raziskave so pokazale, da so se ljudje z diabetesom tipa 2, ki so šest tednov zaporedoma zaužili po en gram cimeta dnevno (1/4 čajne žličke), pohvalili z nižjo ravnjo sladkorja v krvi ter tudi z nižjim slabim holesterolom LDL in vsebnostjo trigliceridov.

Sok granatnih jabolk

Izraelski znanstveniki so dognali, da se tistim, ki na dan popijejo pol decilitra soka, stisnjenega iz granat­nih jabolk, zniža sistolični krvni tlak za 21 odstotkov, obenem pa se poveča pretok krvi do srca. Če pa ga zaužijete deciliter, boste na­domestili vse dnevne potrebe vašega telesa po vitaminu C.

Suhe slive

Suhe slive imajo visoko vsebnost neoklorogenih in klorogenih kislin, antiok­sidantov, ki so še posebej učinkoviti v boju s tako imenovanimi superoskidnimi anionskimi radikali. Te barabe povzročajo veliko škodo v zgradbi celic, kar je po mnenju stro­kovnjakov eden izmed večjih razlogov za začetek tvorbe rakavih tvorb.

Bučna semena

Gre za najlažji način, kako zaužiti več magnezija. Moški z visoko vsebnostjo mag­nezija v krvi naj bi imeli kar za 40 odstotkov zmanjšano tveganje prezgodnje smrti, zato si jih le privoščite!

prejšnji članek
Ženske poteze, ki moške delajo ljubosumne
Zdravje
Ženske poteze, ki moške delajo ljubosumne
naslednji članek
Jurij Zrnec nabira kilograme
Svet slavnih
Jurij Zrnec nabira kilograme