Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Simptomi, zaradi katerih vam ni treba skrbeti

9. 3. 2016; 03.11
Avtor: Lea Pufek/revija Bodi zdrava
ureznina
Navadno se piše o tem, kako prepoznati določene bolezni. O tem, na kaj vse moramo biti pozorni, da prepoznamo morebitne grožnje za telo. A telo je kompleksen organizem in pogosto se zgodi, da se pojavijo simptomi, ki kljub svoji navidezni resnosti niso skrb zbujajoči. Zato bomo tokrat pisali o teh. O simptomih, pri katerih si lahko mirno oddahnete.

Vsako nepoznano in nenavadno stanje telesa ni razlog za preplah. Prav je, da kakršnihkoli novih simptomov nikoli ne ignoriramo. Zato se navadno v takih primerih prestrašimo. Na spletu, v zdravstvenih enciklopedijah in revijah ali pri medicinsko podkovanem znancu poskušamo ugotoviti, ali gre za kaj resnega. Zdravnika pač ne moremo preprosto dobiti na telefon in ga vprašati, ali je z nami kaj narobe. Pri določenih simptomih nam tudi zdravnik ne more veliko pomagati. Precej pogosto se namreč telo spopada s simptomi prehodne narave, ki so bolj kot z boleznijo povezani s psiho-fizičnim stanjem telesa in (ne)ravnovesjem snovi in hormonov v njem. V nekaterih primerih bolezenskih znakov in poškodb nam preprosto ni treba pretirano skrbeti. Telesu moramo prepustiti, da okreva samo.

Povišan krvi tlak

Občasno zdravniški pregled ali spontana meritev krvnega tlaka pokaže višjo vrednost od običajne. V začetnem preplahu vedno pomislimo na hipertenzijo in njene posledice – srčne bolezni in kap. A se je treba zavedati, da na krvni tlak vpliva veliko dejavnikov. Stres, zdravila, hrana, spanec … Vsi ti in še številni drugi vplivajo na spremembe v telesu, zlasti na sistolični krvni tlak – na tisto zgornjo, višjo številko pri merjenju. Če torej kdaj odmerite nekoliko višjo vrednost (pri normalni spodnji vrednosti), to še ne pomeni hipertenzije. Poznamo tudi fenomen hipertenzije bele halje, fenomen, pri katerem nam pritisk pri zdravniku naraste zaradi živčnosti, ker nam ga merijo. Zdravniki ta pojav poznajo. Kadar zaradi visokega krvnega tlaka niste povsem pomirjeni, meritve opravite nekaj dni zapored. Če bo tlak v normalnih vrednostih, je z vami vse v redu.

Kdaj naj vas skrbi zaradi visokega krvnega tlaka?

Če se odmerek visokega krvnega tlaka pojavi večkrat, se oglasite pri zdravniku. Urgentno pa je treba ukrepati, če zgornji, sistolični tlak naraste nad 180, spodnji, diastolični pa nad 110.

Krvni testi so nekoliko nad mejo ali pod njo

Kadar gre za zares majhno odstopanje, nikar ne skrbite. Vsa telesa namreč niso enaka. Nekatera imajo že normalno nekoliko višje ali nižje ravni določenih snovi v krvi kot druga. Nekateri imajo, denimo, raven železa v krvi vedno nekoliko nad mejo, in je to za njihovo telo povsem naravno in normalno stanje. Če vam torej to ne povzroča težav oziroma ni vzrok za nastanek bolezni, je vse v redu – če ni bolezni, niti ni težave. Ravno zato mnogi zdravniki svetujejo rutinske preglede krvi tudi, kadar se počutite povsem v redu. Tako spoznajo za vas normalno krvno sliko.

Nizek krvni pritisk

Zaradi nizkega krvnega pritiska vam nikakor ni treba skrbeti, saj že od nekdaj velja za dobro znamenje. Nizek krvni pritisk namreč manj obremenjuje organe in zato v številnih okoliščinah zagotavlja boljše razmere za telo. Dokazano je celo, da ljudje z nižjim krvnim tlakom živijo dlje.

Kdaj skrbeti zaradi nizkega krvnega pritiska?

Kadar se zaradi nizkega krvnega tlaka počutite omotični, se vam vrti ali zaradi njega omedlite ali pa imate občutek, da vam trepeta srce, obiščite zdravnika.

Nekaj dni slabosti, bruhanja ali driske

Seveda nas, kadar iznenada staknemo drisko, bruhanje ali slabost, zanima, ali gre za zastrupitev s hrano ali virus, a to sploh ni pomembno. Telo bo z obema opravilo enako. Virusi in blage zastrupitve z bakterijami so običajne. Telo je na to pripravljeno in za to zna poskrbeti. Če gre za običajno slabost, ne pa močno bolečino v trebuhu, če je ne spremlja vročina ali kri v izločkih, se bo telo samo pozdravilo. V takih primerih je pomembno, da ne dehidrirate, ampak telesu zagotovite ustrezne količine vode ali elektrolitov.

Neboleče bulice

Bulice navadno vedno povezujemo s tumorji in rakom, a jih je velika nenevarna. S staranje se lahko pojavijo bulice iz ogromnega števila razlogov. Vse od benignih cist pa do maščobnih grudic pod kožo, ki jim pravimo lipomi. Če zaznate bulico, jo seveda pri naslednje obisku zdravnika omenite. Tovrstne tvorbe je treba pregledati, ni pa treba vse do obiska zdravnika ali rezultatov preiskave živeti v strahu, da imate raka.

Kdaj skrbeti zaradi bulic?

Seveda vsaka potrebuje pozornost, a kadar gre za bulice na dojkah, pod pazduho in na vratu, mora biti ta pozornost toliko večja. Prav tako so lahko posledica infekcije, kadar so boleče, tople in rdeče, in jih je treba zdraviti. Posebno pozornost potrebujejo tudi hitro rastoče in trde bulice.

Močna krvavitev

Krvavitve so nekaj, zaradi česar se vedno ustrašimo. Zlasti kadar so močne. A močna krvavitev še ne pomeni nujno tudi resne ureznine. Nekateri deli telesa, kot so denimo teme, krvavijo bolj kot drugi, zato lahko že majhna in nenevarna ureznina zaradi močnejše krvavitve izzove zaskrbljenost. Kar pomislite na to, kako močno krvavi nedolžno prebita arkada. A bolj kot intenzivnost krvavitve je pomembno, da krvavitev ustavimo. Pri močnih krvavitvah je treba 5–10 minut pritiskati na rano, da krvavitev ustavimo, če se ne ustavi ali če je zareza precej odprta, pa je treba rano zašiti.

Kdaj skrbeti zaradi močne krvavitve?

Kadar niste povsem prepričani, ali ureznina potrebuje šive, je veliko bolje oditi na urgenco. Globoke ureznine je namreč treba zašiti v 24 urah, sicer se poveča tveganje za infekcijo.

Manjša rektalna krvavitev

Karkoli, povezano z rektalnim predelom, vedno povzroča nelagodje in obiski zdravnikov v zvezi s tem so vedno neprijetni. Kadar opazimo drobno kapljo krvi na toaletnem papirju, navadno vedno panično pomislimo na hemoroide, raka na črevesju ali kaj podobnega. A so drobne krvavitve pogosto povezane z drobnimi urezninami ali praskami, ki so lahko tudi posledica grobega toaletnega papirja ali brisanja, ter s hemoroidi, ki sicer so neprijetni, a ne nevarni. Minimalne površinske krvavitve so redko povezane z rakom ali razjedami. V takih primerih poskrbite, da zaužijete dovolj sadja in zelenjave, ter spijete dovolj vode, da se bo vaše blato zmehčalo.

Kdaj skrbeti zaradi rektalne krvavitve?

Če je krvavitev prisotna več kot tri dni, je boleča in precej močna, je treba obiskati zdravnika. Pri kakršnikoli krvavitvi je treba biti tudi pozoren na blato. Če je kri tudi v blatu, je treba obiskati zdravnika.

Ostra, lokalizirana bolečina v prsih

Kadar nas zaboli v prsih, vedno najprej pomislimo na srce in vse možne zaplete, povezane z njim. A imamo v prsnem košu tudi pljuča, kosti, mišice, prebavne organe ter kite in membrane, ki vse to držijo skupaj. Bolečina v prsih, ki je ostra in omejena, torej ni posledica srčnih težav. Včasih je lahko posledica vnetij, nategov, napetosti ali razdraženosti manjših mišic in vezi, ki obdajajo prsni koš. Lahko je posledica poškodbe ali virusne infekcije. Tovrstne bolečine se lahko s kašljanjem, kihanje, smejanjem, kolcanjem, premikanjem in podobno še okrepijo, a se navadno rešijo same od sebe v nekaj dneh ali tednih. Medtem pa so vam v pomoč lahko protibolečinska sredstva.

Kdaj skrbeti zaradi bolečine v prsih?

Kadar bolečino spremlja oteženo dihanje, zastoj sape in vročina, gre lahko za težave s pljuči. V takem primeru je nujno obiskati zdravnika. Prav tako v primerih, kadar niste povsem prepričani, ali gre za nenevarno bolečino.

Srbečice in izpuščaji

Manjše srbečice in izpuščaji so del življenja. Pridejo in gredo, ne da bi kdaj izvedeli, kaj jih je spodbudilo. Lahko so posledica stresa, stika z določenimi rastlinami in živalmi, lahko posledica hrane, aditivov v njej, oblačil, čistil, kozmetike in vseh preostalih stvari, ki pridejo v stik z kožo. Lahko gre tudi zgolj za kombinacijo nekaterih snovi, ki sicer posamično ne zbujajo reakcije. Če se taki izpuščaji pojavijo, jih namažite s antihistaminikom in skušajte ugotoviti, s čim ste prišli v stik . Pri tem vam lahko nekoliko pomaga mesto na telesu, kjer je izpuščaj. Če je pretežno na nogah, ste lahko oplazili kakšno travo. Če na dlaneh in rokah, gre lahko za čistila ali detergent. Če je po tistem delu telesa, ki ga ne pokrivajo oblačila, gre lahko za alergijo na sonce. Alergeni, ki jih zaužijemo ali vdihnemo, se navadno kažejo na trebuhu in hrbtu.

Kdaj skrbeti zaradi srbečice in izpuščajev?

Kadar se reakcija pojavi takoj po zaužitju hrane ali zdravil in kadar jo spremlja močna srbečica ter oteženo dihanje in požiranje, je treba takoj obiskati zdravnika, saj gre lahko za alergijsko reakcijo.

prejšnji članek
Te bolezni se izogibajte
Zdravje
Te bolezni se izogibajte
naslednji članek
Kaj moški iščejo pri ženskah?
Odnosi
Kaj moški iščejo pri ženskah?