Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ko se znova rodiš – rebirthing (preporod)

9. 3. 2016; 09.15
Avtor: Maja Furman/revija Bodi zdrava
Ko se znova rodiš – rebirthing (preporod)

foto: PS

Ritmično izmenjavanje diha in izdiha je srž življenja. Je prvo dejanje novorojenčka. Ta samoumeven proces pa ni zgolj lovljenje kisika, ampak je njegovo pravilno izvajanje tudi izjemno učinkovita terapevtska metoda.

Pred več kot 40 leti

Natančneje leta 1970 je Leonard Orr iz San Francisca razvil posebno tehniko dihanja. Skozi ritmiko krožnega dihanja brez prekinitve, ko se vdih in izdih med seboj povezujeta, je dosegel osvobajanje preteklih vzorcev delovanja. Ker gre v večini primerov za osvobajanje vzorcev iz časa pred, med ali takoj po rojstvu, je metoda dobila ime rebirthing (preporod).

Rebirthing sprosti stres, čustva, omejujoča prepričanja in bolečino. 

Utišanje uma

»Globoko, sproščeno dihanje pomirja um. Tako dihanje zrahlja sistem nadzora v organizmu, kar omogoča, da iz podzavesti spregovori potlačeno in nepredelano. Ko se to zgodi, spontano steče življenjska energija, ki blagodejno deluje na vse ravni človeškega organizma,« delovanje rebirthinga na kratko povzame mojster tovrstne tehnike dihanja Nenad Bebić. Sam se je z metodo srečal leta 1996, ko je utrujen in naveličan zaradi vojnih razmer v svoji domovini Hrvaški iskal način, kako ponovno osmisliti svoje življenje. Z metodo ga je seznanil Vladimir Ivanov, ki ga sogovornik priznava za svojega duhovnega učitelja.

»Prav ta metoda je zame pomenila najbolj neposreden način spoznavanja življenjske energije in občutenje njenega izjemno blagodejnega delovanja,« prizna Nenad.

Globoko in povezano dihanje

Metoda narekuje globoko in povezano dihanje, »kar pomeni, da med vdihom in izdihom ni premora. Vdih je poln in potuje v zgornji del pljuč. Pri izvajanju tehnike sta pomembna popolna sproščenost in popolno zavedanje procesa dihanja,« pove Bebić. Kadar se ne upiramo različnim spremljajočim izkušnjam dihanja, kot so jok, smeh ali bolečina, spontano prehajamo v stanje čiste zavesti. »Če nam stanje duha, ki ga dosežemo med tovrstnim dihanjem, uspe prenesti v našo vsakdanjost, z lahkoto premagujemo vsakodnevne prepreke,« še pojasni terapevt in poudari, da je ravno to bistvo rebirthinga: »Ko ljudje presežejo različna prilagajanja in pretvarjanja v svojih življenjih, ki jih obremenjujejo, se osvobodijo in na neki način ponovno rodijo.« Ljudje z izvajanjem tovrstnega dihanja doživljajo fizična in psihična olajšanja in tako prihajajo v stik s seboj, v stik s svojim bistvom, pove Nenad Bebić. 

Rebirthing je izjemna tehnika v procesu spoznavanja samega sebe. Odlične rezultate nudi tudi v kombinaciji z drugimi metodami samospoznanja. 

Čiščenje skozi vročino, jok, podobe iz otroštva 

Ko me zanima, kako posameznik, ki izvaja obravnavano dihalno metodo, začuti, da je proces stekel, mi sogovornik slikovito odgovori, da se med dve- do triurnim procesom lahko začnemo jokati, nenadzorovano smejati, nekaterim se odvrtijo potlačeni in neobdelani spomini iz otroštva, nepredelana čustva s partnerjem, starši, prijatelji. »Ta proces soočanja s samim seboj je lahko boleč in od posameznika zahteva pogum,« prizna. Hkrati terapevt pove, da strah, s katerim se zavestno spoprimemo prek metode dihanja, postopno začne izgubljati moč in na koncu izgine, »kot da bi v temni sobi prižgali luč«, učinek rebirthinga slikovito ponazori terapevt.

Ko se soočimo in predelamo svoje težke in neprijetne izkušnje ter občutke, postopno prehajamo do svojega bistva, čiste zavesti, kar prinaša občutke radosti, miru, moči in neusahljive energije.

Brez discipline ni napredka

Sogovornik pove, da je treba metodo rebirthinga izvajati redno, kar velja za vse metode samorazvoja, in prizna, da jo sam izvaja vsak dan. Izvaja jo vsako jutro v kombinaciji z meditacijo, »šele nato se podam vsakodnevnim obveznostim naproti«.

Za začetnike terapevt Bebić priporoča, da tehniko izvajajo tedensko ali vsaj enkrat na mesec. Hkrati pa priporoča, da vsakodnevno izvajajo dihalne vaje, ki omogočajo osredotočenost nase in na svoje bistvo. »Zanje je dovolj, da si vzamete 15 minut dnevno. Tudi take vaje učim na svojih delavnicah,« še pove sogovornik. 

S krožnim dihanjem, ki je značilno za rebirthing (ko med vdihom in izdihom ni premora), se aktivirajo posamezni deli fizičnega telesa, kar obudi delovanje zablokiranih izkušenj iz preteklosti. S pomočjo krožnega dihanja se blokade sprostijo in preplavi nas občutek olajšanja. Sproščenost in zavedanje v življenje prineseta spremembo.

Občutek olajšanja 

Znanstvenih dokazov, ki bi potrdili vpliv travm iz obdobja pred, med ali takoj po rojstvu, ni. Vendar je metoda rebirthinga kot merilo svoje uspešnosti v preseganju travm iz naštetih obdobij življenja prepoznala v občutku olajšanja, ki ga doživi posameznik, ki izvaja metodo.

Tehniko rebirthinga lahko izvajamo v skupini ali individualno. »Prednost individualnih terapij je v tem, da je posameznik deležen moje celotne pozornosti. Med skupinskimi druženji pa je pozitivno to, da med udeleženci zaveje izjemna moč, ki je posledica skupinskega izvajanja tehnike. Kadar se na kupu zberejo posamezniki z istim ciljem, se vzpostavi izjemna sinergija,« pojasni razlike med oblikami izvajanja rebirthinga. »Vsak se odloči sam, katero obliko bo izbral glede na lastno motiviranost oziroma željo po spremembi,« še pove in doda, da je naloga terapevta, da udeležence spodbuja pri izvajanju zavestnega dihanja in jim pri tem čustveno stoji ob strani.

Ne radovednost, ampak odločitev

Rebirthing nas pelje v naravno stanje duha, in vse, kar je v neskladju z našim bistvom, izbriše, oziroma s pomočjo dviga energij pomaga, da se s travmo spoprimemo, predelamo in presežemo. »Vendar obstajajo ljudje, ki jim tovrstna tehnika ne ustreza,« prizna terapevt in pojasni, da delo na sebi ni lahek proces in da zanj ni dovolj zgolj radovednost: »Potrebna je želja, da izboljšamo sebe, svoje življenje in spoznamo resnico.«

Sogovornik ima občutek, da nekateri ljudje v svojih življenjih 'spijo', saj življenje analizirajo in doživljajo zelo mentalno, namesto da bi ga čutili in doživljali s srcem, in pojasni, da smo resnično živi šele takrat, ko se predamo svoji srčnosti, energiji in zavedanju svojega bistva. Po njegovem mnenju se življenju lahko odpremo prek metode rebirthinga ali katere koli druge metode oziroma tehnike samospoznanja, ki nam ustreza. Pomembno je, da v svoje življenje spustimo sproščenost, zdravje, svobodo, dobre odnose, veselje, ljubezen in blaginjo.

prejšnji članek
Lepa, zdrava in bogata
Zdravje
Lepa, zdrava in bogata
naslednji članek
Takšni so pogosto otroci z alergijami!
Zdravje
Takšni so pogosto otroci z alergijami!
#obraziavenija
obraziavenija