stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vitamin, ki ga ne moremo zaužiti preveč

21. 3. 2016; 02.30
Avtor: Tina Guček/revija Bodi zdrava
Zelenjava
C-vitamin je verjetno eden tistih vitaminov, s katerim se 'srečamo' najbolj zgodaj v življenju – ko se nas je še kot otroke loteval prehlad, nam je mama skuhala čaj z limono in dejala, da je notri veliko vitaminov in da se bomo kmalu počutili bolje. In ravno v tem času, ko bodo dnevi vse hladnejši, bolezni in prehladi pa vse pogostejši, se bomo verjetno precej pogosto srečevali z vitaminom C in upali na njegove pozitivne učinke.

Vitamin C je vitamin, ki ga ne moremo zaužiti preveč, saj se, če ga ima telo dovolj, preprosto izloči z blatom ali urinom. Ker smo v času virusov in prehladov, je zato dobro, da naše telo vnaprej okrepimo, najboljši način je seveda tako, da zaužijemo čim več svežega sadja in zelenjave (po možnosti čim bolj lokalnega, saj sadje, ki prepotuje polovico sveta in nato čaka nekaj časa v hladilnicah, preden se znajde na policah trgovin, izgubi že kar precej vitaminov), ena od možnosti pa so seveda tudi prehranski dodatki.

KORISTI VITAMINA C

Koristi vitamina C je ogromno, a spodaj naštete spadajo med najpogosteje omenjene.

- Krepi imunski sistem. Dnevni odmerek vitamina C bo okrepil vaše telo in mu pomagal, da se bo lažje borilo proti okužbam, hkrati pa bo vplival na bolj zdrave kosti in zobe ter pomagal pri lažjem celjenju ran, saj je ta vitamin nepogrešljiv pri tvorbi veznega tkiva iz kolagena.


- Pomaga pri prehladu. Poleg tega, da pomaga telesu, da se bori proti virusom, bakterijam in vnetjem, deluje tudi kot antihistaminik, ki zmanjšuje neprijetne posledice prehlada, kot so vnetja, poln nos in bolečine.
- Deluje kot antioksidant. Antioksidanti varujejo naše telo pred prostimi radikali in zato ščitijo pred boleznimi, kot je arterioskleroza, in pred določenimi vrstami raka. Vitamin C tudi spodbuja delovanje vitamina E, ki je prav tako zelo učinkovit antioksidant.
- Znižuje visok krvni tlak. Vitamin C pomaga pri nižanju krvnega tlaka in je zato učinkovit v boju z vsemi boleznimi, ki so lahko posledica visokega krvnega tlaka. Prav tako pozitivno vpliva na ožilje, pomaga pri visokem holesterolu, angini pektoris in drugih boleznih srca.
- Pomaga pri težavah z očmi. Leča človeškega očesa za pravilno delovanje potrebuje vitamin C, zato lahko njegovo pomanjkanje vodi do pojava očesne mrene.
- Z njegovo pomočjo lažje shujšate. Ljudje, ki imajo povečano telesno težo, imajo pogosto premalo vitamina C, saj hormoni, ki vplivajo na vitkost (noradrenalin, adrenalin in kortizol), nastajajo pod vplivom vitamina C.

KOLIKO GA POTREBUJETE IN KJE GA NAJDETE

Priporočljivi dnevni odmerek vitamina C je 150 miligramov, a kot rečeno, ga ne moremo 'predozirati', zato ni težav, če ga zaužijemo več. Več, kot je priporočeno, ga lahko zaužijete tudi v situacijah, ko začutite, da se vas lotevata bolezen ali prehlad ali če ste pod velikim stresom, večje količine pa so priporočene tudi za kadilce ali za ljudi, ki se izrazito nezdravo prehranjujejo.


Glede hrane, ki je bogata z vitaminom C, je že nekaj časa ovržen mit, da ga največ vsebuje limona. Med hrano, ki vsebuje največ vitamina C, spadajo paprike in čiliji, zelena listnata zelenjava, kivi, brokoli, jagode in maline, citrusi, paradižnik in grah. Namesto da popijete limonado, si torej raje naredite solato, ki vsebuje veliko svežih paprik in zelene zelenjave, za sladico pa si privoščite kivi.

CAMU CAMU

Ker v zadnjem času ne gre mimo takšne in drugačne superhrane, moramo v povezavi z vitaminom C omeniti tudi precej priljubljen camu camu (sadež, ki raste v težko dostopnih poplavnih območjih perujskega amazonskega deževnega gozda). Sadeže posušijo in zmeljejo v prah, ki ga lahko dodate na primer v vodo ali jogurt. Svež sadež camu camuja naj bi vseboval 40 odstotkov več vitamina C kot acerola in celo 3000 odstotkov več kot limona, poleg tega je tudi zelo bogat z antioksidanti, aminokislinami, bioflavonoidi, vitamini in minerali. Uživajo ga lahko tudi otroci, zato bo to jesen in zimo verjetno nepogrešljiv prehranski dodatek v marsikateri družini.

LE VITAMIN C NI DOVOLJ!

Ker čudežne rešitve žal ne obstajajo, seveda ne gre pričakovati, da se bomo zgolj z uživanjem hrane, ki je bogata z vitaminom C, ali prehranskih dodatkov, ki ga vsebujejo, čudežno izognili vsem boleznim in preživeli zimo zdravi kot riba. Zavedati se moramo, da je ključ do zdravega telesa kombinacija zdrave prehrane in gibanja na svežem zraku, zato čim več časa preživite aktivno – toplo se oblecite in pojdite na dolg sprehod, dihajte svež (čeprav hladen) zrak, ukvarjajte se s športom in se poskusite čim bolj izogibati stresu. Le tako bo vaš organizem zares krepak in se bo sposoben boriti z vsemi tegobami, ki jih prinaša zima.

prejšnji članek
Veste, zakaj se je dobro poljubljati?
Zdravje
Veste, zakaj se je dobro poljubljati?
naslednji članek
Werner obnorel Štajerke, Štajerci pa ...
Svet slavnih
Werner obnorel Štajerke, Štajerci pa ...