stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Veste, zakaj se je dobro poljubljati?

21. 3. 2016; 03.00
Avtor: Mateja Blažič/revija Bodi zdrava
Zimski poljub
Za srce, dušo in zobe – nežen dotik ustnic nas vedno znova ponese v sedma nebesa in okrepi vez med partnerjema. Prav tako pa koristi zdravju.

Francozi in Italijani se poljubljajo sedemkrat dnevno, Nemci le 1,3-krat. Še skromneje je izkazovanje nežnosti na Kitajskem in Japonskem, kjer se pari poljubijo enkrat na dva dneva.

Škoda, saj je poljubljanje zdravilno. Krvni tlak se pri njem namreč povzpne na 180, utrip se poveča, hkrati se sproščata adrenalin in dopamin. Odlična kombinacija, ki pomeni, da hkrati delujeta oba hormona, ki blažita bolečino, pospešujeta celjenje ran in znižujeta nastajanje stresnega hormona kortizola. In čeprav si z enim samim poljubom izmenjamo štirideset tisoč bakterij, se kar najbolj pospeši tudi nastajanje protiteles.

To je odlična novica za imunski sistem. Vsemu temu se pridruži tudi lepotni učinek za čudovito polt, saj je spodbujena prekrvitev – za to poskrbi do 38 aktiviranih obraznih in čeljustnih mišic ter ustnice.

To pa še ni vse! Poljubljanje je koristno tudi za zobe. Pri njem namreč nastajajo protimikrobni encimi, ki se borijo proti zobni gnilobi, poleg tega pa nam že misel, da se bomo poljubljali, spodbudi izločanje sline, ki odstranjuje zobne obloge.

Pazite na ustno higieno

Pa vendar obstaja tudi težava: s poljubljanjem se prenašajo tudi bakterije, ki povzročajo zobno gnilobo in parodontalne bolezni. Oba udeleženca sta tako lahko prenašalca nalezljivih bolezni. Pri tem pomaga ustrezna ustna higiena pred poljubljanjem. Mednarodna študija je namreč pokazala, da se nam na štiri dni enkrat zgodi, da si ne umijemo zob – zaradi stresa, bolečine, prekrokane noči … Zobozdravniki prav tako opozarjajo na nujnost uporabe zobne nitke, ki je ne more nadomestiti nobena ustna voda. Preprosto in učinkovito namreč spravimo ostanke hrane iz prostora med zobmi samo z nežnimi potegi sem ter tja z nitko. A spet drži, da zobno nitko redno uporablja zelo malo ljudi, pravijo zobozdravniki.

Še ena možnost za boljšo ustno higieno je čiščenje jezika oziroma oblog na njem s posebnim strgalom. Če ne veste, kako natanko ga uporabiti, se posvetujte s svojim zobozdravnikom. 

S primerno ustno higieno torej ne samo koristimo svojemu zdravju, ampak tudi odnosu, saj se je odbijajoče poljubljati z nekom, ki mu že na daleč smrdi iz ust. Poljubi pa so lahko najslajši del ljubezenskega odnosa, ki krepijo zvezo – če jih seveda ne ubije zadah.


Pri tem je treba opomniti tudi na česen, čebulo in alkohol – torej vse z močnim vonjem. Še huje je, če vonjamo žveplove spojine, ki nastajajo, ker v ustni votlini živi do 500 bakterij, od katerih jih 80 razvije neprijeten vonj – še posebno ob skromni ustni higieni.
Skrb za zadah (in zdrave zobe) vam dnevno vzame samo šest minut časa. Dvakrat po dve, ko jih umivate, dodatni dve za nitkanje in strganje jezika. Poleg tega je enkrat ali dvakrat letno priporočljivo strokovno čiščenje zob. In uživanje uravnotežene, naravne prehrane, z alkalno hrano, z malo sladkorja in industrijskih izdelkov, brez umetnih dodatkov.

Poljubljanje je prostovoljno

Zdravi, dobro vzdrževani zobje torej niso pomembni samo za naše zdravje. Prav tako spodbujajo najlepše izraze ljubezni. Poljubljanje ni obvezno. Ne potrebujemo ga. Toda hočemo ga, saj z njim zelo premišljeno in intimno izražamo naklonjenost. Znova in znova.

prejšnji članek
Čarobna formula za hujšanje popolnoma brez lakote!
Zdravje
Čarobna formula za hujšanje popolnoma brez lakote!
naslednji članek
Vitamin, ki ga ne moremo zaužiti preveč
Zdravje
Vitamin, ki ga ne moremo zaužiti preveč