Graviola je nizko zimzeleno drevo, ki raste v toplih tropskih pokrajinah Južne in Srednje Amerike ter nekaterih predelih Afrike in jugovzhodne Azije. Pri nas je graviola še vedno manj znana rastlina, v njenih domorodnih deželah pa je zelo priljubljena in cenjena. Še zlasti priljubljeni so njeni sočni sadeži, ki lahko tehtajo tudi do šest kilogramov.
Zdravilne učinkovine graviole, ki jih pridobivajo iz vseh delov rastline – iz drevesne skorje, listov, semen, sadežev in korenin –, imajo že stoletja zelo pomembno vlogo v tradicionalnem zdravilstvu. Zelo priljubljena in cenjena je bila pri južnoameriških Indijancih, ki so jo uporabljali za preprečevanje in zdravljenje mnogih težav; med drugim jim je pomagala pri odstranjevanju notranjih zajedavcev, pri boleznih srca, artritisu, driski in obolenjih jeter.
Za zdravje in dobro počutje celotnega telesa
Graviola vsebuje veliko mineralov, kalij, magnezij, vlaknine in vitamine, med njimi veliko vitamina C, B1 in B2. Odličen sadež, katerega kremast okus spominja na mešanico okusov jagod in ananasa, je priljubljena sestavina za pripravo sadnih napitkov, sokov, sorbetov in sladoleda ter sadnih kup, radi jo uporabljajo tudi pri peki sladic in pripravi poobedkov. Vse več pa jo uporabljajo tudi za pripravo prehranskih dopolnil v obliki prahu in kapsul.
Graviola slovi kot rastlina, ki krepi telesno in duševno moč ter pomaga ohranjati dobro počutje, vitalnost in zdravje. Deluje protibakterijsko in protivirusno ter preprečuje vnetja. Njene zdravilne učinkovine so dragocene pri odstranjevanju črevesnih in drugih notranjih zajedavcev ter pri zdravljenju kožnih težav, na primer turov in ognojkov. Uporabljajo jo tudi pri zniževanju povišane telesne temperature in povišanega krvnega tlaka. Dobro pomaga pri zdravljenju driske in griže, po njeno pomoč pa se zatečejo tudi pri kašljanju in bronhitisu. Pomirjujoče sestavine graviole uporabljajo tudi pri zdravljenju depresije, pri premagovanju stresa in živčnih motnjah. A tako kot pri uporabi drugih naravnih zdravilnih rastlin in njihovih pripravkov se je tudi pred uporabo graviole dobro posvetovati z zdravnikom, da njena uporaba ne bi povzročila nezaželenih stranskih učinkov.
Graviola in zdravljenje raka
Številna pričevanja o njenih odličnih lastnostih in učinkovinah so že v štiridesetih letih 20. stoletja vzbudila zanimanje znanstvenikov, ki so opravili veliko raziskav o njenem delovanju na zdravje in počutje. Med raziskovalci so največ zanimanja vzbudile sestavine, imenovane acetogenini, ki se nahajajo v listih, steblu in semenih, saj naj bi imele močne protirakotvorne lastnosti.
Leta 1976 je dr. McCarthy na Nacionalnem inštitutu za raka v Združenih državah Amerike prvi raziskoval protitumorno delovanje acetogeninov. Leta 1997 pa so na ameriški Univerzi Purdue, v zvezni državi Indiani, predstavili rezultate študij, ki naj bi pokazale, da imajo acetogenini pomembno vlogo pri preprečevanju nastanka tumorjev ter zaviranju razmnoževanja malignih celic, tudi tistih, ki so postale odporne na kemoterapevtska zdravila, pri tem pa naj ne bi poškodovali zdravih celic v telesu.
O gravioli kot rastlini, ki pomaga pri preprečevanju in zdravljenju različnih vrst raka, lahko veliko preberemo; predvsem na številnih spletnih straneh, kjer jo mnogi proizvajalci različnih zdravilnih pripravkov predstavljajo kot zdravilo v boju proti raku. Vendarle do danes uradno ni bila predstavljena še nobena raziskava, ki bi potrdila, da zdravilne učinkovine graviole resnično pomagajo pri preprečevanju in zdravljenju raka.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.