1703079682-dsc6151-01-1703079660058
Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, pogreb bo javen in odprt za vse

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zdravila iz narave, ki preverjeno pomagajo

16. 10. 2016; 06.00
Avtor: Marjana Romanović/revija Bodi zdrava
ženska
To so preproste rešitve, ki jih najdete v naravi in vam bodo prav gotovo pomagale.

ROSNICA PRI TEŽAVAH Z MOZOLJI


Navadna rosnica raste na poljih, vrtovih in vinogradih po vsej Sloveniji. Rastlina cveti vse poletje v temno rožnati barvi.
Zdravilne lastnosti
Sprošča krče in znižuje visok krvni tlak. Vzpodbuja delovanje jeter in ledvic in tako čisti kri. Uporablja se za zdravljenje kožnih bolezni, kot so mozolji in ekcemi.
Uporaba
1–2 žličke suhe zeli prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati do 10 minut, nato precedimo.
Dobro je vedeti!
Čaj rosnice vsebuje alkaloid fumarin, zato se v večjih količinah odsvetuje njegova uporaba. Prevelik odmerek lahko povzroči želodčne motnje. Pripravkov ne jemljemo sočasno z zdravili za znižanje krvnega tlaka ali za zdravljenje srčnih obolenj.

SPORIŠ ZA BLAŽITEV RAHLIH SONČNIH OPEKLIN
V času Rimljanov so sporiš uporabljali za krašenje templjev in domov in so ga imenovali 'sveta rastlina'. Rastlina raste po različnih delih Evrope in Azije in zraste do 30 centimetrov visoko.
Zdravilne lastnosti
Uporablja se pri zdravljenju ran, pomaga pri menstrualnih težavah in znižuje krvni tlak. Na duševni ravni sprošča in pomirja. Obnavlja jetra in spodbuja delovanje žolča.
Uporaba
Pest posušenega sporiša prelijemo s 150 mililitri vrele vode in pustimo stati 10 minut ter počakamo, da se ohladi. Bombažno krpo namočimo v tekočino in obkladek dva- do trikrat na dan položimo na prizadeto mesto.
Dobro je vedeti!
Uporaba sporiša se odsvetuje nosečnicam in pri jemanju kakršnega koli zdravila za zniževanje ali višanje krvnega tlaka.

BELA KOPRIVA PROTI IZCEDKU – BELEMU TOKU


Bela kopriva je zelo razširjena rastlina po vsej Evropi. Vsi deli rastline so pokriti z drobnimi dlačicami, ki pa nimajo pekočega učinka tako kot navadna kopriva.
Zdravilne lastnosti
Uporablja se pri zniževanju krvnega tlaka, proti krčnim žilam in prebavnim motnjam, pri močnih menstruacijah in izcedku iz nožnice – belem toku.
Uporaba
2 žlički posušenih cvetov prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati 10 minut ter precedimo. Spijemo 3 skodelice na dan. Sladimo z medom.
Dobro je vedeti!
Pripravka ne uporabljajte, če trpite zaradi črevesne zapore.

BRESTOVOLISTNI OSLAD ZA LAJŠANJE BOLEČIN V SKLEPIH
Oslad raste v različnih krajih po Evropi in Severni Ameriki. V Sloveniji uspeva po vlažnih travnikih in bregovih in zraste tudi do 2 metra visoko.
Zdravilne lastnosti
Uporablja se pri bolečinah v sklepih, pri revmatizmu, pomaga pri oteklinah in zastajanju vode. Blaži vnetja in bolečine v mišicah. Uravnoveša izločanje kisline v želodcu in umiri zgornji prebavni trakt.
Uporaba
1 žlico posušene zeli stresemo v skodelico vrele vode, pustimo 10 minut in precedimo. V poparek namočimo bombažni obkladek in ga trikrat do štirikrat položimo na prizadeto mesto.
Dobro je vedeti!
Uporaba pripravkov iz oslada se odsvetuje, če ste alergični na aspirin. Med nosečnostjo in dojenjem se zeli ne uporablja.



Vir: Zelišča MK, Naravna zdravila RD, Zdravilne rastline – Učila

prejšnji članek
Cink in banane proti virusom
Zdravje
Cink in banane proti virusom
naslednji članek
5 nasvetov za pravilno tuširanje
Zdravje
5 nasvetov za pravilno tuširanje