pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Premagajte nespečnost

23. 3. 2016; 07.30
Avtor: Barbara Tišler /Bodi zdrava
ženska
Z nespečnostjo in drugimi motnjami spanja se spoprijema kar od dvajset do trideset odstotkov odraslih. Skrbi, strahovi, bolezen, žalost, stres, nezdrave navade in utrujenost so le nekateri vzroki, zaradi katerih težko ali pa sploh ne moremo zaspati.

Tako se zavrtimo v začaran krog – ker premalo spimo, se v telesu poveča izločanje stresnega hormona kortizola, ki telo in duha drži v stalni pripravljenosti. Ker smo pod stresom, ne moremo spati, in ker premalo spimo, smo še bolj pod stresom. Pomanjkanje spanca vpliva na vse ravni našega življenja, na čustveno, telesno, umsko in duševno. Dolgotrajno pomanjkanje spanja poslabša občutek za spomin, težje sprejemamo odločitve, manj smo ustvarjalni, primanjkuje nam volje, zaradi nespečnosti trpijo tudi naši medsebojni odnosi. Poleg tega pa lahko postanemo tudi bolj dovzetni za številne bolezni, kot so depresija, bolezni srca in ožilja in sladkorna bolezen. Če vas zaradi nespečnosti pestijo dolgotrajne težave, je dobro, da poiščete strokovno pomoč. Pri lažjih oblikah motenj spanca pa si lahko z nekaj predanosti, zaupanja in discipline pomagamo sami. Upamo, da vam bodo izbrani nasveti pri tem pomagali.



Spanje je čas, ko se telo umiri, obnavlja in zdravi. Miren in globok spanec je ključnega pomena, da ohranimo zdravje, notranje ravnovesje, vitalnost, ustvarjalno moč in dobro počutje.

Urnik spanja
Oblikujte si svoj urnik spanja, prilagojen vašim trenutnim zmožnostim, odgovornostim in potrebam. Če je le mogoče, pojdite v posteljo vsak večer ob istem času in se vsako jutro zbudite ob isti uri. Večina strokovnjakov priporoča, da zaspimo pred 22. uro, zjutraj pa naj bi se zbudili do 6. ure, tudi ob koncu tedna.

Večerni ritual
Prehodni del dneva, od trenutka, ko končamo delovni dan, do odhoda v posteljo, je zelo pomemben in dragocen čas, ki močno vpliva na naš spanec. To je čas, ko telesu sporočimo, da je delovni dan končan in da je prišel čas za umiritev in sprostitev. Pred spanjem se skušajte izogniti vznemirljivim aktivnostim, bučnim zvokom in močnim lučem. Vzemite si čas za lepe, nežne stvari, ki jih imate radi: prepustite se glasbi, branju poezije ali pa se poglobite v navdušujočo knjigo. Ugasnite televizor, računalnik in telefon. Posvetite se svojim najdražjim, prijateljem in hišnim ljubljenčkom. Ne glede na to, ali se predate vadbi joge, ki sprosti toge mišice, dihalnim tehnikam in meditaciji, ki umirijo srčni utrip, ljubeči masaži, ki pomiri begajoči um, ali se odpravite na večerni sprehod, vsakodnevni večerni negovalni rituali so zelo pomemben del dneva; pomagajo nam, da se sprostimo in umirimo, poglobimo vase ter mirneje in globlje zaspimo.

Pišite dnevnik
Če vas pestijo skrbi zaradi številnih obveznosti, ki vas čakajo naslednji dan, ali vas bremeni kaj drugega in nikakor ne izpusti iz svojega primeža, svoja občutja, misli, dvome in strahove prelijte na papir ali zapišite v večerni dnevnik. Ko boste zapisali, kaj vse vas teži, svoje občutke in doživljanja, se boste počutili bolj lahkotno, optimistično in prevzel vas bo večji občutek miru in harmonije.

Napitek za lahko noč
Pred spanjem si privoščite skodelico toplega mleka, ki mu dodajte začimbi, ki pospešita spanje, zmleti kardamom in muškatni orešček, cimet, ki poskrbi za dobro počutje želodca, ter za okus še žličko medu. Če mleka ne pijete, popijte kamilični, baldrijanov, lipov ali hmeljev čaj. Napetosti in hitro bitje srca umiri tudi nekaj kapljic baldrijana, ki jih kanite v kozarec mlačne vode. K čim hitrejšemu in mirnejšemu spancu pa pomaga tudi vitaminski napitek iz magnezija in kalcija.

Nežni dotik


Masaža stopal je čudovit obred pred spanjem, ki blagodejno vpliva na telo in duha, nam pomaga, da se umirimo, sprostimo napetosti in si namenimo nekaj dragocenih trenutkov. Toplo negovalno olje – sezamovo, kokosovo ali jasminovo – z nežnimi krožnimi gibi vtrite v stopala, od pet do prstov na nogah, zatem zmasirajte še zgornji del nog, stranski del stopal in gležnje. Na koncu rahlo zmasirajte še vsak prst na nogah. Koža na predelu stopal in rok najhitreje vpije olja in njihove hranilne snovi. Zato si zdravilno, negovalno olje lahko pripravite tudi sami in ga obogatite z vam ljubimi hranilnimi sestavinami. Lahko pa preizkusite naslednjo mešanico: skodelico kokosovega olja postavite na ogenj in pustite, da dvakrat zavre. Olju dodajte žličko kajenskega popra v prahu in žličko (ali nekaj paličic) cimeta ter pustite, da se mešanica na šibkem ognju kuha še petnajst minut. Nato olje precedite skozi gazo v lonček. Ko je olje dovolj ohlajeno, ga ljubeče in nežno vtrite v stopala (pri pripravi negovalnega olja bodite previdni in ga uporabljajte le za nego nog, kajti kajenski poper je zelo pekoč).

Vonj, ki umirja
V svet spanca naj vas ponese prijazen, nežen vonj, ki vam je ljub; prižgite dišečo palčko ali svečo z vonjem sandalovine, vanilje ali vrtnice, vonji, ki prijetno sproščajo. Spanec pa spodbudi tudi vroča kopel s hranilnimi kopalnimi solmi in eteričnimi olji, saj topla voda sprošča mišice, poglobi dihanje in prežene nemir.

Sproščujoče izmenično dihanje
Pred spanjem si vzemite nekaj minut časa in poskusite telo in duha sprostiti s preprosto, odlično dihalno tehniko oziroma z izmeničnim dihanjem skozi nosnici; to je čudovita, pomirjujoča dihalna tehnika, ki pomiri živčni sistem, umiri begajoč um in upočasni ritem srca. Udobno se usedite in nežno zaprite oči. Kazalec in sredinec desne roke nežno položite na center med obrvema. Palec naj počiva pred desno nosnico, prstanec nad levo. Mezinec je udobno upognjen. Začnite. S palcem zaprite desno nosnico in vdihnite skozi levo. Hkrati v mislih počasi štejte 1, 2, 3, dokler se vdih udobno ne konča. Dihajte globoko, a se ne naprezajte. Zatem s prstancem zaprite levo nosnico, sprostite pritisk palca na desni nosnici in izdihnite skozi desno nosnico, pri tem pa v mislih štejte 1, 2, 3. Čas vdiha in izdiha naj bo enak. Nato vdihnite skozi desno nosnico, na koncu vdiha zaprite desno nosnico, odprite levo nosnico in izdihnite skozi levo nosnico. To je en krog. Vadite pet do deset ponovitev.

Pri pisanju članka smo si pomagali s knjigama Ajurveda, Vasant D. Lad (Založba Gnostica ) in Asana Pranayama Mudra Bandha, Swami Satyananda Saraswatii (Tara Yoga Center Ljubljana) ter spletnima portaloma www.yogajournal.com in www.annapurnaliving.com.

prejšnji članek
Da vas ne bo sram, ko se to zgodi!
Zdravje
Da vas ne bo sram, ko se to zgodi!
naslednji članek
Na plaži ujeta v intimnih trenutkih!
Svet slavnih
Na plaži ujeta v intimnih trenutkih!